Woensdag 06/07/2022

Politiek

Startnota gelekt: Paul Magnette opvallend mild over migratie

Informateur Paul Magnette (PS). Beeld Tim Dirven
Informateur Paul Magnette (PS).Beeld Tim Dirven

De startnota over migratie van informateur Paul Magnette (PS) lijkt weinig lekkers te bevatten voor N-VA. De tekst ligt voor bij de federale onderhandelingen en is op de redactie van De Morgen beland.

Bruno StruysRoel Wauters en Stavros Kelepouris

“De publieke autoriteiten moeten over migratie een open discours voeren, objectief en met respect voor de mensenrechten.” Al van bij de inleiding zet Magnette de toon. Internationale conventies worden de leidraad, meer menselijkheid is op zijn plaats, zo blijkt uit de startnota over asiel en migratie die De Morgen in handen kreeg.

De punten uit de migratienota Beeld De Morgen
De punten uit de migratienotaBeeld De Morgen

De tekst van 14 november is het vertrekpunt van de gesprekken die Magnette voert over migratie, zo bevestigen verschillende onderhandelaars. Na input van de politieke partijen schaaft Magnette de tekst telkens bij.

De nota zegt iets over het mogelijke asielbeleid in de toekomst, maar ook over de richting die de informateur uit gaat: paars-groen of paars-geel? Migratie is bij uitstek een belangrijk thema voor N-VA. Bovendien staan de Vlaams-nationalisten op dat vlak het verst af van de groene familie, en al zeker van Ecolo.

Regels voor gezinshereniging strenger

Magnette pleit onder meer voor een modernisering van de procedures voor economische migratie, om die beter af te stemmen op de noden van de arbeidsmarkt. Ook vraagt hij om de regels voor gezinshereniging strenger te maken. En oppert hij de mogelijkheid van een tijdelijk vluchtelingenstatuut dat vervalt eenmaal de oorlog in het thuisland is afgelopen. Op die domeinen wil N-VA eveneens actie.

De startnota migratie is beland op de redactie van De Morgen Beeld De Morgen
De startnota migratie is beland op de redactie van De MorgenBeeld De Morgen

Voorts gaan heel wat voorstellen in tegen het beleid van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Onder zijn impuls sloot België gezinnen met kinderen op in een gesloten centrum in Steenokkerzeel. Daartegen kwam veel protest, maar ook een negatief arrest van de Raad van State. Magnette wil finaal de deur dichtdoen: “Jongeren onder de 18 mogen niet in een gesloten centrum worden vastgehouden.” Hij wil werk maken van alternatieven voor opsluiting.

‘Geen woonstbetredingen’

De vorige regering wou het ook mogelijk maken dat politiediensten privéwoningen kunnen betreden om migranten zonder wettig verblijf op te pakken. Na veel protest in Franstalig België weigerde de MR de wet nog te steunen. “Geen woonstbetredingen”, zegt de nota van Magnette.

De informateur wil ook dat het uitreiken van humanitaire visa onder controle van het parlement komt. Francken kwam in opspraak door de zaak rond Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die grof geld verdiend zou hebben met die visa.

Magnette maakt van de strijd tegen mensenhandel een prioriteit. Hij vraagt daarvoor extra middelen voor politie en justitie. Hij beschouwt mensen zonder papieren, en expliciet ook de transitmigranten, als potentiële slachtoffers. “Ze worden beschermd en uitgenodigd om samen te werken met onze politiediensten, met het oog op de strijd tegen mensenhandel”, schrijft hij in de nota. Onder meer na het dodelijk incident met de Koerdische peuter Mawda wezen verschillende ngo’s er al op dat de overheid het statuut van mensenhandel of mensensmokkel aanklampender moet aanbieden aan migranten.

Verveeld met lek

De strijd tegen mensensmokkel en transitmigratie kreeg ook aandacht tijdens een persconferentie van Magnette op maandag over de voortzetting van zijn informatieopdracht. Hij pleitte voor een nauwe samenwerking met de Britse autoriteiten.

De onderhandelende partijen zitten verveeld met het lek van de migratienota en wijzen erop dat dit niet de definitieve tekst is. “De onderhandelingen zijn al moeilijk genoeg”, klinkt het. Geen van hen wou officieel reageren.

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V kan dienen als bindmiddel.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234