Woensdag 24/07/2019

Start van een bijna foutloos Coen-parcours

film uit de oude doos

blood simple (usa, 1984)

Regisseurs Joel en Ethan Coen

Een privé-detective ontdekt dat de vrouw van een Texaanse cafébaas haar man bedriegt met een van zijn barmannen. De bedrogen echtgenoot raakt zo over z'n jaloerse toeren dat hij de detective meteen opdracht geeft het overspelige duo te vermoorden.

Zo samengevat lijkt dit de aanvang van een banaal, zeg maar 'simpel' misdaadverhaal, maar niets is minder waar. Het betreft hier immers Blood Simple, de weliswaar lowbudget maar toch gestileerde 'neo-noir-thriller' waarmee de getalenteerde broers Joel (°1953) en Ethan (°1957) in 1984 debuteerden en zich meteen van het enthousiasme en de bewondering van een uitgebreide schare fans verzekerd wisten. Sindsdien hebben de Coen-broers (met films zoals Raising Arizona, Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski en onlangs nog The Man Who Wasn't There) een bijna foutloos parcours afgelegd en zijn de fans dus alleen maar talrijker geworden. Uiteraard zijn er ook mensen die inmiddels een hartsgrondige hekel hebben aan de Coen-films, omdat ze bijvoorbeeld vinden dat hun flamboyante, geraffineerde en gestileerde manier van film maken zelfgenoegzaam en artificieel overkomt en meer met vorm dan met inhoud zou te maken hebben.

In verband met Blood Simple werd er indertijd opvallend vaak naar Hitchcock verwezen. Dat had onder meer te maken met de manier waarop we als kijkers stelselmatig een stap voorsprong krijgen. Wij worden namelijk op de hoogte gebracht van de bedoelingen en motivaties van de diverse protagonisten, terwijl zijzelf alleen maar weet hebben van hun eigen, al dan niet perfide, zielenroerselen. Het gevolg is dat we machteloos en tegelijk vol spanning moeten toekijken hoe de personages in deze 'comedy of errors' als het ware blindelings hun ongeluk tegemoet lopen.

De film werd indertijd trouwens gelanceerd met een uitspraak van Hitchcock zelf, waarin de Master of Suspens benadrukte hoe moeilijk het in werkelijkheid is om iemand te vermoorden. Over het algemeen is het filmpubliek gewoon gemaakt/geraakt aan het clichématige gemak waarmee bezwarend bewijsmateriaal - in casu: een lijk - uit de weg wordt geruimd. In Blood Simple blijkt dat echter niet zo eenvoudig te zijn en dat levert hier een bizarre, maar fascinerende combinatie op van paniekerige spanning en gitzwarte humor.

Ook het specifieke dialoogtalent van de creatieve filmbroers is hier reeds duidelijk merkbaar, zoals mag blijken uit deze mooie, macabere volzin van barman Ray: "If you point a gun at someone, you'd better make sure you shoot him, and if you shoot him you'd better make sure he's dead, because if he isn't then he's gonna get up en try to kill you."

De rol van de overspelige Abby wordt vertolkt door de uitstekende Frances McDormand, die sindsdien in zowat elke Coen-film te zien was en die inmiddels ook getrouwd is met Joel Coen. Voor hun debuutfilm deden de broers ook beroep op de muziek van Carter Burwell, die sindsdien hun vaste filmcomponist is geworden. Blood Simple maakt deel uit van het Jong Bloed/The First Cut-programma van de vzw La Luna, waarbij een hele reeks opmerkelijke debuutfilms op tournee gaan langs een aantal Vlaamse bioscopen.

Jan Temmerman

Blood Simple wordt vertoond op woensdag 24/4 om 20 uur in Sphinx (Gent), op zondag 28/4 om 17.30 uur in Lumière (Brugge) en op dinsdag 30/4 om 20 uur in Cartoon's (Antwerpen).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden