Maandag 06/02/2023

ReportageKhartoem

Start-ups wachten op hun kans in straatarm Soedan

Soedanese actievoerders blokkeren de weg met bakstenen in Khartoem als protest tegen de stijgende prijzen.  Beeld AFP
Soedanese actievoerders blokkeren de weg met bakstenen in Khartoem als protest tegen de stijgende prijzen.Beeld AFP

Het aantal jonge ondernemers neemt fors toe in Soedan sinds het vertrek van president Al-Bashir. Maar de overheid werkt nog altijd niet mee.

Ilona Eveleens

Aan het plafond van het kantoor van Startups 249 hangen twee trendy schommels, het meubilair is strak en modern en mensen met laptops lopen in en uit. Sommigen gekleed in traditioneel Soedanese stijl, anderen hebben rastaharen en dragen skinny jeans. Het zijn allemaal jonge, startende ondernemers die door de zogeheten bedrijfsincubator worden begeleid.

Een van hen is Audi Ahmed, eigenaar van een app om maaltijden online te bestellen. Zijn bedrijf zorgt ervoor dat het eten wordt opgehaald bij restaurants en naar de bestellers wordt gebracht. “De zaken gaan goed, jammer genoeg dankzij de coronapandemie. Veel gebruikers werken in ziekenhuizen, apotheken of bij ambulancediensten. Ze hebben geen tijd om te koken.”

Sarah Abdalla heeft een app ontwikkeld om medicijnen aan huis af te leveren. Niet voor het gemak, maar uit noodzaak. “Door de meer dan 200 procent inflatie in Soedan veranderen prijzen voortdurend. Ik ben de brug tussen klanten en zo’n 150 apotheken die grote voorraden hebben ingeslagen voor een vastgestelde prijs, waardoor ze die niet dagelijks moeten aanpassen. Zo worden mensen niet telkens geconfronteerd met een prijsverhoging.”

Het lijken niet de innovatiefste start-ups, maar voor een conservatief, straatarm ontwikkelingsland als Soedan zijn ze bijzonder. Abdalla en Ahmed zijn een half jaar na hun start tevreden met de resultaten, maar blijven voorzichtig. “Terwijl ik wil dat mijn bedrijf groeit, wil ik niet met mijn hoofd boven het maaiveld uitsteken. Er is dan een kans dat mensen uit het oude bewind van militairen en islamitische fundamentalisten er met mijn idee vandoor gaan omdat ze meer geld hebben”, merkt Ahmed op.

Militairen

De in 2019 afgezette president Omar al-Bashir zorgde er tijdens zijn bewind voor dat zijn medestanders de economie van het land in handen kregen. Daar is weinig aan veranderd sinds een overgangsregering van burgers en militairen de leiding heeft overgenomen. Premier Abdalla Hamdok, een burger en econoom, uit daarover regelmatig kritiek op het leger.

Volgens Hamdok is ruim 80 procent van het bedrijfsleven in handen van militairen. “Elk leger in de wereld investeert in defensiebedrijven. Het is onaanvaardbaar dat ons leger dat doet in andere productieve sectoren en daarmee concurreert met de private sector”, zei hij eind vorig jaar. De militairen trekken zich weinig aan van zijn kritiek.

De oprichters van Startups 249 deden net als de meeste jonge ondernemers mee aan de massale protesten in 2019 die leidden tot Bashirs val. Ze hadden hoge verwachtingen, maar zijn nu teleurgesteld. Na anderhalf jaar overgangsregering is er geen verbetering in de economische misère die het dagelijks leven van gemiddelde Soedanezen beheerst.

Een uitzicht op St. Matthew’s Cathedral in Khartoem, Soedan.  Beeld Getty Images
Een uitzicht op St. Matthew’s Cathedral in Khartoem, Soedan.Beeld Getty Images

Handelsexpert Kahlid Ali heeft weinig positieve woorden over voor het economische regeringsbeleid. “De politieke omwenteling tot stand brengen is één ding, maar het ontbrak aan een gezamenlijke visie over hoe dit land te leiden. Er was geen vervolgplan.”

De oorzaak daarvan is volgens Ali dat het burgerdeel van de regering uit heel verschillende achtergronden komt met uiteenlopende ideologieën – vakbonden, studentenorganisaties, politieke partijen, vrouwenorganisaties en jongerengroepen. Hij meent dat de regering van premier Hamdok alleen nog op steun kan rekenen van de bevolking omdat Soedanezen niet het risico willen lopen dat de militairen de volledige macht krijgen.

“Hamdok moet de enorme invloed van de militairen in de economie niet alleen bekritiseren, maar hard aanpakken. Daarvoor is hij echter te voorzichtig. Bovendien ontbreekt het aan communicatie van de regering naar de bevolking toe. Leg maar uit waarom het zo moeilijk is, zwijgen helpt niet.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234