Blik op BelgiëHamme
Start-up geeft tweede leven aan bier dat laatst in WO I werd gebrouwen
Op de benedenverdieping van een charmant herenhuis met glimmende gevelsteentjes openden Michael Van Slycken en Timy Van Roy onlangs een kleine maar veelbelovende bottleshop: amper 8 vierkante meter groot, maar voorzien van een spannend gamma avontuurlijke bieren. De Bierboer mag je gerust de melkboer van deze tijd noemen.
De webshop en start-up uit Hamme levert al sinds het begin van de coronacrisis ambachtelijk gebrouwen kwaliteitsbieren aan huis. Een succesvolle crowdfundingactie bewees dat er wel meer bierliefhebbers gretig zaten te wachten op een alternatief voor eenheidsworst en modaal fabrieksbier. De Bierboer levert ondertussen meer dan 400 bieren van meer dan 150 microbrouwerijen. “Hoewel we hen liever ‘passiebrouwers’ noemen”, vertelt Michael Van Slycken (41), voormalig jeugdwerker en beer geek sinds hij als kleuter al eens mocht proeven van het glas van zijn nonkel.
“In april 2020, een goede maand in die ellendige coronacrisis, raakte ik moeilijk aan een nieuwe voorraad bier. Ik dacht er niet aan om mijn toevlucht te zoeken tot doordeweeks supermarktbier en na een bemoedigend woordje van mijn echtgenote was het idee van De Bierboer geboren. Iemand die bier aan huis levert en er nog een kundig woordje aan toevoegt: veel mensen zaten erop te wachten.”
De Belg consumeert zijn bier niet meer zoals vijftien jaar geleden. We willen weten wat erin zit en het mag al eens wat meer kosten dan een gewone pils. Maar verder stellen we onze smaakpapillen liever niet aan een al te groot avontuur bloot. “België staat bekend als een bierland, maar in onze buurlanden is die artisanale bierscene toch iets groter dan bij ons. De Belgen zijn traditioneel. Het moet niet te zot zijn. We houden vast aan traditionele stijlen zoals tripels en geuzen”, legt Van Slycken uit, terwijl hij een biertje uit de koelkast haalt.
Op de achtergrond speelt de platenspeler een rustig deuntje. Fluwelen stoeltjes, met goud omrande spiegels en speelse ornamenten blijken de perfecte combinatie voor een stijlvol proeflokaal. “We zijn geen café. We sluiten op een deftig uur en er staat geen tap. Want wees eerlijk: als je al vier uur bezig bent, ben je niet meer aan het proeven. Het enige wat je dan nog doet, is je smaakpapillen lamleggen.”
Koriander of witloofwortel
Een flesje Drydraad staat op tafel. Het bier werd voor de Eerste Wereldoorlog gebrouwen in het Waasland, maar belandde in de vergetelheid nadat de Duitsers de koperen bierketels smolten voor hun wapenarsenaal. Met de hulp van een historicus en een kleine brouwerij slaagde De Bierboer erin om het oude recept weer tot leven te wekken. “Het neigt naar rode wijn, maar heeft iets meer zurigheid door de wilde gisten.”
“Het toont aan dat de Belgen niet altijd zo braaf zijn geweest in hun bierkeuze. Veel kleine brouwerijen experimenteerden in de vorige eeuw, maar moesten de duimen leggen in de jaren 70, 80 en 90. Ze konden niet opschalen zoals de grote brouwers. Pils werd de maatstaf, maar sinds midden jaren 2000 is de slinger weer naar de andere kant doorgeslagen. Het aantal kleine, experimentele microbrouwerijen blijft groeien. België telt er nu al meer dan 400. Ze worden aangedreven door gepassioneerde, oude professoren met verwilderde baard maar net zo goed door hippe gasten met een catchy marketingplan. En die zijn allemaal belangrijk. Het is bijvoorbeeld dankzij die kleine brouwers dat IPA een succes is geworden. Geen enkele grote speler wou er zich destijds aan wagen.”
Op tafel ligt een uitgebreide bierkaart die Van Slycken ook nog eens voortdurend van nieuwe types en smaken voorziet. “De echte kenners bestellen gericht van de kaart, maar de meeste mensen zien we twijfelen. Ze spelen op veilig en kiezen een Belgisch blond of een tripel. Maar met wat gerichte vraagjes krijg ik hen los: lust je graag koriander? Heb je al witloofwortel geproefd? Eigenlijk mikken we niet op de echte beer geeks. We willen vooral een brug slaan tussen de kleine brouwers en het brede publiek. Hoe meer bierfanaten, hoe meer fantastische bieren er worden gecreëerd.”