Woensdag 20/11/2019

STARFIGHTER

'Ook al zien we er niet zo uit'

'Wij zijn punks'

Het trio stijgt op vanuit de Kinky Star, een club én een platenfirma. Hun briljante single 'About You' heb je zeker wel al op Studio Brussel gehoord. Samen maken de heren een machtig 'sex noise', zoals de titel van hun nieuwe cd bevestigt.

Hun thuisbasis in Gent, maar Starfighter bestaat uit Limburger Tim Brown, Antwerpenaar Luc Waegeman en Gentenaar Jen Bernon. "Wij zijn volledig do it yourself", zegt Luc. "We werken dagelijks samen aan alles, de contacten, het management... en dat helpt ons sterk vooruit."

Jen: "We hebben allemaal voor een fulltime muzikantenbestaan gekozen en dat is het geluk van deze band. Vaak durven mensen niet te kiezen en daar gaan groepen aan kapot. We hebben dat allemaal al meegemaakt."

Tim: "We vinden alles ook veel te belangrijk om het uit handen te geven. Wij kunnen alles zelf bepalen en hoeven ons niet te schikken naar wat anderen bepalen."

Het aloude punkprincipe?

Tim: "Wij zijn wat dat betreft doorgewinterde punks! Ook al zien we er niet zo uit! Alles, tot onze video's, hebben we zelf gemaakt of met vrienden. We namen bijvoorbeeld bij mij thuis op. We hebben flink wat bespaard door niet in een studio te gaan werken. Nogal wat materiaal konden we lenen of huren."

De Starfighter was de legendarische voorloper van de F16 en jarenlang de trots van de Belgische luchtmacht. Een jeugdherinnering?

Tim: "Zeker! Ik wou altijd al piloot worden en ik was gefascineerd door vliegtuigen. Ik had van een oom een soort wereldontvanger gekregen. Tijdens de zomer zat ik dan in de tuin onder een parasol de ether af te speuren naar gesprekken van piloten. Ik woonde vlak bij de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, waar die Starfighters opstegen. Ik hoorde soms vaag een piloot. De kracht van het geluid van die overscheurende machines heeft mij geïnspireerd voor de groepsnaam."

Iemand zei mij: 'Tim Brown, dat moet een Engelsman zijn.'

Tim: "Nee, het is een artiestennaam, eigenlijk heet ik Brauns. Ik vond vroeger dat je een artiestennaam moest hebben. Achteraf is dat een beetje lullig, maar ik heb 'm maar gehouden."

En Jen?

Jen: "Dat is mijn echte naam! Het is Zweeds, maar wat het betekent, weet ik niet. In het Engels is het in feite een meisjesnaam."

Luc, jij drumde toch vroeger bij Sexmachines?

Luc: "Ik speelde toen al een beetje bas, maar mijn hoofdinstrument waren de drums. Heel de ritmesectie heeft mij altijd al hevig geïnteresseerd en ik schakelde meer en meer over op de bas."

Tim: "Ik heb op mijn knieën gezeten om hem te laten drummen in deze band, maar hij wou niet!"

Luc: "Jen was zeker een even goede keuze!"

Niek, de bassist van Das Pop, heeft de plaat geproduceerd. Waarom die keuze?

Tim: "Hij heeft het zelf voorgesteld. Wij hebben vorig jaar enkele voorprogramma's gedaan van Das Pop en Niek was eigenlijk een beetje fan van Starfighter. Hij had de eerste cd No/Fi gekocht. Ik stapte eens het Gentse café De Charlatan binnen en daar draaide iemand onze plaat. Het bleek Niek te zijn. Hij was al heel vroeg mee met wat we deden."

Ook de hoes heeft een Das Pop-connectie.

Tim: "We hebben een aantal voorontwerpen laten doen. Ik heb er zelf ook gemaakt... en we kwamen er maar niet uit! Het was een beetje een moeilijk punt omdat we een sterk beeld wilden. Ineens komt Bent Van Looy (zanger van Das Pop) hier binnengewandeld met die foto van een vliegtuig. We hadden allemaal iets van: 'Waw!'"

Jen: "Het was niet echt meer een discussiepunt!"

Tim: "Het is wel geen Starfighter, maar het is een sterk beeld."

Waarom staan er maar tien nummers op Make A Sex Noise?

Tim: "We hadden er meer opgenomen, maar we hebben de keuze gemaakt voor een mooi geheel. Een plaat hoeft niet per se een uur te duren. Soms is kort gewoon beter."

Ik kende jullie al van de single 'Beautiful Machine', maar waarom staat die er niet op?

Tim: "Er stond eigenlijk al een versie op No/Fi, de cd die ik vroeger ook onder de naam Starfighter alleen heb gemaakt. Een ander nummer van die single 'Waiting For The World' hebben we wel opnieuw gedaan, weliswaar in een kortere versie."

In de liedjes gaat het vaak over relaties.

Tim: "Het komt gewoon vanzelf. Ik pak mijn gitaar vast en het vloeit er spontaan uit. Het is misschien wel een uitlaatklep, hé?"

De verschillende teksten krijgen ook hun eigen muzikale aankleding, zoals in 'Princess'. Tim: "Of 'The Universe'. Dat was de bedoeling: de brutale nummers mochten ook gemeen klinken. Het is een muzikale voortzetting: als je een vuist maakt, dan moet ze slaan! Het moet uit de luidsprekers spatten. We hebben elk nummer apart aangepakt, zonder het geheel uit het oog te verliezen."

Je hebt het in 'My Attitude' over prozac.

Tim: "Het is een ervaring uit mijn nabije omgeving. Het gaat over iemand van 45 die een gezin heeft, maar helemaal niet gelukkig is en aan de prozac zit. Heel die situatie speelde in mijn hoofd, een paar dagen voor ik het nummer maakte. Ik weet niet of de persoon over wie het handelt dat eigenlijk goed beseft."

Wat is er aan het begin van 'About You' aan de hand?

Jen: "Je hoort een drumstel dat met een minicassetterecordertje werd opgenomen. Er zit ook gitaar tussen en dat alles wordt achteruit afgedraaid."

Op het einde van 'International' lijkt het wel alsof er iemand een wortel opeet...

Jen: "Wat? Dat heet 'Man loopt op grindpad'! Het komt van een luisterspelplaat!"

Jullie toeren vaak. Leuk?

Luc: "Wij zijn al eens uitgenodigd in een club in Zwitserland midden in de bergen en daar zijn we drie dagen blijven plakken. Er was daar een meertje, wel zo groot als de binnenstad van Gent, en daar zijn we nog gaan zwemmen."

Tim: "We zijn daar in de bergen gaan barbecuen, in de ruïnes van een oud kasteel. Daar heb ik trouwens 'My Attitude' gemaakt. Zij waren bezig met de barbecue en ik zat intussen op mijn gitaar te spelen."

Jullie wonen alledrie in Gent, een bewuste keuze? Is Gent misschien de culturele hoofdstad van België?

Tim: "Ja!"

Luc: "Ja! En het zijn een Limburger en een Antwerpenaar die het zeggen!"

Jen: "Ik ben van Gent! Mij hoor je niets zeggen!"

Tim: "De stad heeft ons verleid. Ik ging hier vroeger wel al eens uit en ik vond de sfeer heel fijn. Ik had het toen in Hasselt wel gehad. Naar het schijnt is het nu weer wat beter, maar drie jaar terug was het daar echt op sterven na dood. In Gent was het echter heel leuk."

Luc: "Dat is al langer zo. Ik kom uit Antwerpen, maar ik ben al twaalf jaar hier blijven hangen!"

Make A Sex Noise is nu uit op Kinky Star en wordt verdeeld door Bang!

Komende concerten: 26 februari in de AB Club, Brussel (aftershow van The Strokes) * 27 februari in de Botanique, Brussel * 28 februari in de M.O.D., Hasselt * 8 maart in het voorprogramma van Das Pop in Vooruit, Gent.

Koen De Meester Foto Alex Vanhee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234