Dinsdag 02/03/2021

'Star Wars' populairder dan ooit, ook in ons land

'Star Wars' cre�ert een eigen, futuristisch universum. De fans noemen zich dan ook 'gelovigen'

De 'galaxy far far away' verovert de aarde

Vannacht verzamelden meer dan 7.000 Belgen zich een minuut over middernacht in een van de bioscoopcomplexen van de Kinepolis-groep. De nachtbrakers zagen er geen graten in om 140 minuten van hun slaap op te offeren voor de première van het donkerste en laatste deel van de Star Wars-saga, Episode III: Revenge of the Sith. 'Het enthousiasme van het publiek overtreft onze wildste verwachtingen', bekent Myriam Dassonville, communicatieverantwoordelijke van Kinepolis België.

Brussel

Eigen berichtgeving

Marjan Justaert

Amerikaanse Star Wars-fans moeten nog wachten tot morgen om de jongste intergalactische film van George Lucas te bekijken. In ons land draait de film sinds vannacht, met als absolute primeur de digitale versie in zeventien zalen. In buurland Frankrijk zijn er dat slechts tien. "Ruim 10.000 mensen, onder wie iets meer Walen dan Vlamingen, hebben op voorhand een ticket gereserveerd voor de premièredag (vandaag, MJ) in een van onze bioscopen", vertelt Dassonville. "Een absoluut record, al moeten we binnen Europa nog de duimen leggen voor Spanje, waar 25.000 Star Wars-fanaten een zitje reserveerden. Dat is de helft van het aantal reservaties in onze twintig vestigingen in België, Frankrijk, Spanje, Polen en Zwitserland."

De Star Wars-gekte lijkt groter dan ooit. "Overduidelijk", bevestigt Tim Veekhoven, verantwoordelijke van Teekay-421, The Belgian Star Wars Fanclub. Zijn hele zolder is ingericht volgens het filmepos en vannacht was hij verkleed van de partij in de Kinepolis. "Tegenwoordig begint de hype al lang voor de release van de film. Dat zag je heel goed in de Verenigde Staten, waar filmfans al zeven weken voor de premiere begon, kampeerden voor de ingang van de - jammer genoeg verkeerde - cinemazaal. Ook bij ons slaat de film in als een bom." Dit weekend organiseert de fanclub een Star Force Event met fotoshoot en signeersessie van enkele acteurs. De opbrengst gaat naar de Cliniclowns. "We organiseren elk jaar een soortgelijke happening, maar in de jaren dat er geen Star Wars-deel uitkomt, teren we toch vooral op onze 300 leden. Dit jaar verwachten we een hoop meer volk."

In tegenstelling tot in 1999, toen het vierde deel (Episode I) van de dubbele monstertrilogie op het publiek werd losgelaten, was Kinepolis dit jaar wel vragende partij om de fanclub verkleed als Star Wars-figuren te laten paraderen tijdens de middernachtvoorstelling. Veekhoven: "We kijken er enorm naar uit. De leden van Teekay-421 zijn al zeven jaar intensief met Star Wars bezig, en de release van een nieuwe film is telkens een apocalyptisch hoogtepunt. In welke mate het epos mijn leven beheerst? Je kunt beter vragen in welke mate Star Wars mijn leven niet beheerst." De zesdelige film schept volgens de diehardfan een ongeëvenaard universum, waar Vlaanderen nu massaal voor zal vallen. "Ik acht het goed mogelijk dat bepaalde bioscopen de film nog een half jaar zullen draaien."

De Kinepolis Groep heeft alvast grootse plannen. Vanaf vandaag speelt Episode III in drie Brusselse, vier Antwerpse, zes Luikse en tien andere zalen in ons land. "Per vestiging draaien we de film in minstens één zaal volledig digitaal", voegt Dassonville daar nog aan toe. "Wie een ticket wil, zal dus niet in de kou moeten blijven staan."

Niet alleen sciencefictionfreaks van het eerste uur zullen hun hart kunnen ophalen bij de film, ook diegenen die er slechts 'een beetje' van houden, kunnen niet anders dan hun adem inhouden bij de actietaferelen en lichtsabelduels. Dat beaamt filmjournalist Jan Temmerman, De Morgen-verslaggever op het filmfestival van Cannes. "Het succes van Lucas' dubbele trilogie schuilt niet alleen in de verbluffende special effects, maar ook in de archetypische verhaaltechnieken. De film begint als een sprookje en neemt de kijker mee naar een eigen, futuristisch universum. Hij creëert een heel eigen wereld, de fans noemen zich trouwens ook 'gelovigen'. Bovendien kan het Star Wars-epos bogen op een transgenerationeel effect. Wie jong was in de jaren zeventig, wil nu als veertiger of vijftiger het vervolg van de reeks zien, en geeft dat door aan zijn kinderen. Er is geen afgebakende groep fans."

Staat die futuristische wereld niet te ver van het bed van de kijkers? "Het is niet omdat een film sciencefiction is dat er geen herkenbaarheid is", meent Temmerman. "Star Wars is heel herkenbaar door de tegenstelling tussen goed en kwaad, helden en slechten. Personages als Anakin en Luke Skywalker spreken de kijker aan." Bovendien kun je de film niet zomaar indelen in het genre 'sciencefiction'. Temmerman: "Toen in 1977 de eerste film (Episode IV) uitkwam, heeft regisseur George Lucas de sf wel nieuw leven ingeblazen. Maar uiteindelijk is Star Wars uitgegroeid tot een genre op zich, noem het een space opera of sterrenepos met invloeden van westernfilms en J.R.R. 'Lord of the Rings' Tolkien."

Voor- of tegenstander, nu dankzij de ultieme laatste Star Wars-film de cirkel rond is, mag Lucas zich terecht maker van een meesterwerk noemen. Een meesterwerk dat België duidelijk weet te smaken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234