Zaterdag 27/02/2021

STAR WARS: EPISODE III - REVENGE OF THE SITH

De donkerste uit de reeks

De meest bekende zin uit de Star Wars-saga - een van de meest populaire sciencefictionseries uit de hele filmgeschiedenis - is uiteraard "May the Force be with you." Maar die Force blijkt zowel een goede als een dark side te hebben. Aan de goede kant staan natuurlijk de Jedi-ridders, en die hebben enkele eeuwen geleden de Sith als meesters van de dark side zogoed als helemaal uitgeschakeld. Zogoed als, maar toch niet helemaal. En dus zijn de Sith de hele tijd in het geheim bezig gebleven om opnieuw de macht te grijpen. In Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith zijn ze van oordeel dat de tijd voor revenge is gekomen. En daarvoor rekenen ze nu onder meer op de hulp van voormalig Jedi-ridder Anakin Skywalker (vertolkt door Hayden Christensen). De lichtsabels zullen dus opnieuw volop knetteren. Bezwijkend voor de verleidingen van de dark side zal Anakin het opnemen tegen zijn vroegere mentor Obi-Wan Kenobi, vertolkt door Ewan McGregor, met zijn ultieme metamorfose tot Darth Vader als gevolg. Hij wordt de militaire leider van de troepen van het dictatoriale Empire. Het wordt opnieuw sidderen bij het aanschouwen van zijn zwarte masker en bij het horen van zijn sinistere stemgeluid. Als we scenarist-regisseur-producent George Lucas mogen geloven, wordt dit de donkerste episode uit de hele Star Wars-reeks.

door jan temmerman

Revenge of the Sith komt op woensdag 18 mei in de Belgische bioscopen in roulatie (en pas de dag daarna in de States).

De ZES episodes

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith wordt de zesde en meteen ook laatste film van een successtory die bijna dertig jaar geleden begon. De allereerste Star Wars-film (1977) kreeg inmiddels de ondertitel A New Hope mee en is nu officieel Episode IV in de rij geworden. De tweede film (nu: Episode V) was The Empire Strikes Back (1980) . Met Return of the Jedi (nu: Episode VI) werd in 1983 de eerste trilogie afgesloten. Daarna duurde het tot het einde van de jaren '90 vooraleer George Lucas aan zijn zogenaamde prequeltrilogie begon. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace bestormde in '99 de bioscopen en werd een gigantisch commercieel succes. In 2002 volgde dan Star Wars: Episode II - Attack of the Clones.

This is CNN, euh... Darth Vader

Om Darth Vader, de Dark Lord uit de Star Wars-saga, tot leven te brengen, heeft George Lucas een beroep gedaan op heel wat verschillende acteurs. Nadat hij de Britse acteur David Prowse (°1935) aan het werk had gezien als de lijfwacht van de aan zijn rolstoel gekluisterde schrijver Patrick Magee in A Clockwork Orange van Stanley Kubrick, kreeg deze een rol in de eerste Star Wars-film. Naar eigen zeggen mocht Prowse toen nog kiezen tussen de personages van de harige Chewbacca en Darth Vader. Omdat de voormalige Brits kampioen gewichtheffen al iets te vaak onherkenbare filmmonsters of gemaskerde rolletjes had moeten spelen, koos hij voor Darth Vader... en kwam opnieuw achter een masker terecht. Prowse zou ook pas bij de première van Star Wars hebben gemerkt dat zijn stem was gedubd. Het dreigende baritongeluid werd namelijk geleverd door de zwarte acteur James Earl Jones, wiens sonore stemgeluid onlangs nog te horen was in de animatiefilm Robots en eerder ook in The Lion King. Na de eerste drie films zal James Earl Jones, ook bekend van de This is CNN-aankondiging, nu opnieuw in Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith te horen zijn, maar achter het masker gaat dit keer wel degelijk Hayden Christensen schuil. Waarschijnlijk werd het Britse accent van Prowse niet geschikt bevonden, maar zelf vindt de man dat hij het slachtoffer is geworden van de nieuwe politieke correctheid. Omdat de filmmakers zich nogal laattijdig realiseerden dat er in Star Wars geen zwarte acteur te zien was, zouden ze snel hebben beslist de stem aan een bekende zwarte acteur te geven. Blijft natuurlijk de vraag of de zwarte gemeenschap opgezet was met de beslissing om een van de grootste filmschurken aller tijden op te zadelen met een zwarte stem. Een andere verrassing voor David Prowse kwam er toe hij vernam dat George Lucas voor de sterfscène van Darth Vader in Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi een andere acteur, namelijk de bejaarde Sebastian Shaw, had ingehuurd en dat voor de enige keer dat men Darth Vader zonder masker kon zien. "Een van mijn pijnlijkste ervaringen", noemt Prowse het, die nu nog steeds van de ene Star Wars-conventie naar de andere signeersessie reist. "Ik denk dat ze bang waren dat ze me meer moesten betalen als ze mijn gezicht lieten zien. De sterfscène werd in de grootste geheimhouding gefilmd terwijl ik elders een andere scène opnam." David Prowse nam dan maar op zijn manier wraak. Op een bepaald moment kreeg Darth Vader te horen dat ze een asteroïdenveld binnenvliegen. De officiële dialoog was: "Asteroids do not concern me, I need that ship." Maar Prowse maakte daar "Haemorrhoids (aambeien, nvdr) do not concern me, I need to shit." Hij werd toch gedubd...

Hijg hijg: wordt Darth Vader de grootste filmschurk aller tijden?

In recente enquêtes waarin werd gepolst naar de grootste filmschurk uit de geschiedenis moest hij kannibaal Hannibal Lecter (rol van Anthony Hopkins) uit The Silence of the Lambs en/of Norman Bates (rol van Anthony Perkins) uit de Hitchcock-thriller Psycho nog laten voorgaan, maar daar kan na de laatste Star Wars-film wellicht nog verandering in komen. Het was in Star Wars: Episode I - The Phantom Menace dat we op de planeet Tatooine voor het eerst kennismaakten met het jonge slavenkind Anakin (toen een rol van Jake Loyd), dat niet alleen erg bedreven blijkt in de plaatselijke sport van het zogenaamde podracing, maar ook een handige bolleboos, want in staat om de ondertussen wereldberoemde goudkleurige Droid C3PO in elkaar te knutselen. Op Tatooine wordt de jonge Anakin ontdekt door de Jedi-ridders Qui-Gon Jinn (rol van Liam Neeson) en Obi-Wan Kenobi (rol van Ewan McGregor). Anakin mag dan toch aan zijn training tot Jedi-ridder beginnen en die taak wordt toevertrouwd aan Obi-Wan Kenobi. In Star Wars: Episode II - Attack of the Clones krijgen Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker (dit keer vertolkt door de Canadese nieuwkomer Hayden Christensen) de opdracht om senator Padmé Amidala (rol van Natalie Portman) te beschermen omdat haar leven wordt bedreigd. Tussen Amidala en Anakin groeit en bloeit een mooie romance, maar het betreft hier een verboden liefde, vermits romantisch engagement niet toegelaten is voor een Jedi-ridder en ook wel omdat Padmé Amidala zich eerst en vooral op haar politieke carrière wil concentreren. En dat is wel degelijk nodig, want we zien hoe de Galactische Republiek nogal dictatoriale trekjes begint aan te nemen om uiteindelijk te evolueren tot het gevreesde Empire. De clones uit de titel zijn eerst nog de beschermers van de Republiek, maar zullen mettertijd uitgroeien tot de gevreesde Stormtroopers van het snode Empire. Tegen die achtergrond komt de verhouding tussen Jedi-in-training Anakin en zijn mentor Obi-Wan Kenobi steeds meer onder druk te staan. Zo worden stilaan ook de eerste duistere karaktertrekken zichtbaar van Anakin Skywalker. Elke rechtgeaarde Star Wars-fan weet inmiddels ook dat Anakin en Padmé in Episode III - Revenge of the Sith de ouders zullen worden van de tweeling Luke Skywalker en van prinses Leia, die in de eerste Star Wars-trilogie vertolkt werden door Mark Hamill en Carrie Fisher.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234