Woensdag 21/04/2021

Star Wars-bedenker George Lucas begraaft de lichtsabel

George Lucas: 'Het begint met Darth Vader als een jonge knaap en het eindigt met zijn dood. Ik zou niet weten wat ik nog zou moeten vertellen'

'Ik wil nog andere dingen doen voor ik van de aardbol verdwijn'

Miljoenen fans over de hele wereld zullen er nooit genoeg van krijgen, maar voor Star Wars-brein George Lucas is het welletjes geweest. 'Ik weet niet wat ik verder nog zou kunnen vertellen', vertelt Lucas enkele dagen voor de wereldpremière van Star Wars: Revenge of the Sith, zondag in Cannes. Makkelijk valt dat afscheid hem allerminst. 'Ik heb nergens meer schrik voor dan voor loslaten wat ik nu loslaat.'

New York

The New York Times

Ian Spelling

George Lucas hangt de lichtsabel aan de haak. De gebaarde en gebrilde bedenker van het fenomeen Star Wars knijpt er even tussenuit na de release volgende week van Episode III: Revenge of the Sith. Dat laatste deel van de prequeltrilogie brengt alles in gereedheid voor de metamorfose van de jonge, impulsieve Jedi Anakin Skywalker tot Darth Vader en legt de basis voor de gebeurtenissen in de originele trilogie: Star Wars (1977), The Empire Strikes Back (1980) en Return of the Jedi (1983), of zoals Lucas het ziet afleveringen IV, V en VI van de volledige zesling.

De 60-jarige filmmaker loopt er in een blauwe jeans en marineblauwe sweater bij tijdens het interview, op een terras met uitzicht op zee in zijn ranch in San Rafael, Californië. Hij praat over Revenge of the Sith en de negatieve reacties op The Phantom Menace (1999) en Attack of the Clones (2002), de eerste twee delen van de huidige trilogie. Hij heeft het ook over zijn moeilijkheden bij twee nieuwe Star Wars-projecten, een tv-serie die zich zal toespitsen op een nevenpersonage, van wie hij de naam nog niet wil prijsgeven, en een animatieserie die verdergaat op de weg van de korte Clone Wars-filmpjes op Cartoon Network. Lucas blikt ook vooruit op zijn eigen toekomst. Daarin herkent hij dezelfde aardse, onafhankelijke contouren waarmee hij het moest stellen toen hij zich heel lang geleden voor de eerste keer in een sterrenstelsel heel ver van hier waagde.

Eerlijk nu, is dit echt het einde van de Star Wars-films?

George Lucas: "Ja. Het begint met Darth Vader als een jonge knaap en eindigt met zijn dood. Ik weet niet wat ik verder nog zou kunnen doen."

In Revenge of the Sith bent u te zien als een blauwe man in het zaaltje waar Anakin en Palpatine naar een voorstelling gaan kijken. Waarom hebt u zich nu uiteindelijk toch aan een cameo gewaagd?

"Mijn dochter Katie heeft mij over de streep gehaald. Zij en mijn andere dochter Amanda spelen ook in de scène. Katie zei: 'Komaan, je moet met ons meespelen.' Ik zei: 'Oké, ik doe het.' De jongens van de speciale effecten hebben die scène geregisseerd. Ik stond daar maar wat."

Het is akelig als je Yoda 'You have to train yourself to let go of everything you fear to lose' hoort zeggen. Waarom die opmerking en waarom moest uit de mond van Yoda?

"Wat hij zegt, is dat bezit de keerzijde is van hebzucht. Je bent hebzuchtig, je krijgt wat je wilt, en dan word je bezitterig en wil je ze ook houden. En de dark side is geworteld in angst. Als je bang bent dat je iets niet zult krijgen, of dat iemand je iets zal afnemen, daarin schuilt het kwade."

Uw producer Rick McCallum heeft gezegd dat u op voorhand wist dat u kritiek zou krijgen omdat de eerste film over een kleine jongen gaat en de tweede een liefdesverhaal is. Waarom hebt u het toch gedaan? En hebt u ooit overwogen Anakins verhaal te beginnen met hem op dezelfde leeftijd als Luke in de originele Star Wars?

"Dan zou Anakin al een Jedi zijn. Het eerste hoofdstuk gaat in de eerste plaats over hoe hij een Jedi wordt. En ik wou hem laten zien als een engelachtig klein jongetje. In The Phantom Menace moet je vooral alle stukken in stelling brengen. Hoe ontmoet hij Padme? Hoe zit de politiek in de Republiek in elkaar? Die film legt al die dingen uit, zoals dat meestal gaat in een eerste bedrijf. Dat is het zowat.

"Toen ik aan deze trilogie begon, zei iedereen: 'Geweldig, hij gaat de prequels doen! Joepie, nog meer Star Wars!', dat soort dingen. En toen zei ik: 'De eerste film gaat over een jongetje van negen en Darth Vader komt er niet in voor.' Iedereen: 'Oh nee, dat gaat de hele boel verkloten. Dat wordt verschrikkelijk. Dat kun je niet maken.' Er waren mensen die tegen Rick zeiden: 'Je moet hem tegenhouden. Je moet het veranderen. Wij willen absoluut Darth Vader iedereen zien vermoorden.'"

Waarop u repliceerde?

"Ik zei: 'Zo gaat het verhaal niet. Ik ben een verhaal aan het vertellen. Het is geen stuk marketing. Laten we er even aan denken waar we hier zitten met het verhaal.' Ik heb niet voor mijn vrijheid gevochten om vooral te doen wat de studio's zouden doen. Ik ben er zeker van dat als je Episode I bij een studio had moeten draaien dat je te horen zou krijgen: 'Neen, die film ga je niet maken. We gaan nu een sequel maken met Vader, hetzelfde wat je al gedaan hebben, alleen zal het......' Ik heb mijn best gedaan om dat te vermijden.

"Op dat moment was iedereen bezorgd. Niemand geeft een sikkepit om wat de mensen van de film zullen vinden, iedereen is bezig met de vraag of het geld zal opbrengen of niet. En de kans bestond op dat moment dat ik alles kwijt zou raken. Misschien zou de film niets opbrengen. Er zijn veel sequels die een stille dood gestorven zijn, en Episode I kwam er na een onderbreking van twintig jaar. Om die reden kreeg ik overdreven veel aandacht: iedereen was echt ongerust dat het niet zou werken, dat niemand naar een film over een kleine jongen zou willen.

"Ik deed het toch zoals ik dacht dat ik het moest doen, zoals ik het verhaal wilde vertellen. Als ik geen winst zou maken, dan was dat maar zo. Ik deed het omdat ik dat verhaal wilde vertellen, niet omdat ik een sequel wou maken. En bij de tweede film geraakten de mensen nog meer in paniek. Ze zeiden: 'Iedereen had een hekel aan Episode I en de tweede zullen ze nog meer haten, omdat je een liefdesverhaal brengt. Je moet Darth Vader erin steken, nu!' Kijk, het is een verhaal. Laten we alstublieft het verhaal vertellen. In de derde film zal Darth Vader op de proppen komen. Dan is iedereen tevreden en zal het verhaal ook af zijn."

Hoe gelukkig bent u met Revenge of the Sith?

"Ik ben gek op de derde film. Het is de emotioneelste van de drie prequels. Nog eens, ik heb de drang om films als een geheel te zien. Ik denk niet in termen van 'is dit het beste hoofdstuk van het boek?' Neen, het gaat er in de eerste plaats om of je van het boek genoten hebt. Zo zie ik het. Vergeet niet dat waar ik mee begon een hoofdstuk in een serie voor zaterdagmorgens was. Je moet de originele trilogie zien als één film. Meer niet, meer ging het eigenlijk nooit worden. Maar dan begon het te groeien en werd het iets wat ik nooit had durven dromen. Toen dacht ik: als ik nu terug zou gaan en het onderliggende verhaal zou vertellen, dan zou dat alles veranderen. Mijn eerste film was Episode IV, dus als ik dat verhaal wilde maken dat ik wel met Episode I moest beginnen. En ik wist dat ik drie films moest maken, nog een trilogie, om het poëtisch te maken. Maar nu zie ik het als een geheel. Alles wat ik in gedachten had toen ik met Episode IV begon, is nu over de zes films verdeeld."

Waarom kapt u nu niet helemaal met Star Wars? Waarom hebt u gezegd dat u werkt aan 3D-versies van de zes films en aan twee tv-shows?

"Ik maak die tv-series niet. Ik help enkel bij het opstarten. Andere mensen zullen ze maken. Ik zal er niet echt bij betrokken zijn. Maar ik zal de banden nooit helemaal doorsnijden. Of dat nu een goede of een slechte zaak is, mijn leven is er altijd mee verstrengeld. Maar ik wil er mij niet hele dagen mee bezighouden. Ik wil niet op die tredmolen staan en er elke dag mee te maken hebben en werken voor één bepaald medium, met één bepaalde stijl of manier. Ik wil ook nog andere dingen doen. De tv-reeksen zullen dus losstaan van het grote verhaal, zoals de boeken."

Om verder te borduren op Yoda's voornoemde zinsnede, wat vreest u te verliezen? Wat kan George Lucas niet loslaten?

"Ja, die zin gaat over mij. Ik ben dat ding aan het loslaten waar ik het meest schrik voor heb om het te verliezen. (lacht) Wel, niet echt. Maar ik ben het aan het loslaten. Ooit bereik je een punt waarop je je leven moet plannen. Ik ben nu ongeveer op dat punt. Ik hou van Star Wars, maar ik ga er niet de rest van mijn leven aan besteden. Er zijn nog andere dingen die ik wil doen voor ik van de aardbol verdwijn."

Revenge of the Sith komt volgende week bij ons in de zalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234