Zondag 25/10/2020

STAR TREK

Voor dummies

'Space, the final frontier'. Meer dan veertig jaar na de eerste tv-serie heeft het beroemde begin van Star Trek nog niks aan magie ingeboet. Vier jaar na de voorlopig laatste tv-aflevering begint de franchise aan een zoveelste relance met de elfde film, geregisseerd door J.J. Abrams. Omdat er toch niet aan te ontsnappen valt aan de nieuwe Star Trek-manie kan u zich maar beter goed voorbereiden. Met deze rough guide riskeert u geen gaten in uw geschiedenis van de toekomst.

DOOR NICO KROLS

Uitspraken

'It's life Jim, but not as we know it!'

De met onderdrukte opwinding uitgesproken vaststelling van dr. McCoy, de scheepsarts, die zich tot kapitein James Tiberius Kirk richt telkens ze een nieuw wezen ontdekken.

'Space: The final frontier. These are the voyages of the Starship, Enterprise. Its 5 year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.'

Deze kan u maar best van buiten leren voor wanneer u enthousiaste Trekkies tegen het ietwat vreemde lijf loopt. Elke aflevering, en ook in de huidige film, klinkt de voice-over stoer en toch met een lichte trilling van emotie. Uit grammaticale, respectievelijk feministische haarkloverij opperden taalpuristen in de jaren 60 dat het 'to go boldly' zou moeten zijn en werd in Star Trek: The Next Generation (1987) 'man' vervangen door 'one'.

'Live long, and prosper.'

De favoriete afscheidsgroet van Spock terwijl hij een hand in V-vorm hield, met een opening tussen middel- en ringvinger. Best in een vlotte beweging uit te voeren: wijs- en middelvinger tegen elkaar, en ringvinger en pink tegen elkaar. Na enkele minuten oefenen bent u er mee weg.

De fans

De Trekkers of Trekkies zijn de die hard-fans van de reeks, die liefst zo vaak mogelijk in de klederdracht van hun geliefde personage naar conventies trekken om er met geestverwanten over astronomische koetjes en kalfjes te keuvelen, uiteraard liefst in het Klingon (Klingonees?). Cd's om de taal te leren zijn te koop.

Klingon, Romulaan, Vulcan

Lang in de ruimte zweven zal je in de 23ste eeuw niet doen als je 'eigen volk eerst' roept. Bijna niet te geloven hoeveel volkeren we gaan ontmoeten straks. De Enterprise is niet voor niets op een missie om de vrede te bewaren, want niet elk volk heeft met zijn geavanceerde technologie even goede bedoelingen. Vooral de Klingons en de Romulanen kunnen hun invasieve oprispingen met moeite bedwingen.

Phaser

(photon maser)

Een soort laserwapen in pistoolvorm waarvan de leden van de Enterprise zich met enige tegenzin bedienen als ze zich moeten verdedigen. Kent meerdere standen, zoals de 'stun' (een ongevaarlijke, desalniettemin nijdige schok), 'kill' (wel gevaarlijk) en 'vaporise' (waardoor de vijand als het ware verdampt!).

Transporter

Telkens kapitein Kirk en de zijnen op een of andere planeet door één of ander wezen volledig in de pan gehakt dreigen te worden, komen ze net op tijd op het idee om zich te laten transporteren: "Beam me up, Scotty!" Ze worden dan door de transformer herleid tot atomen die in een bundel een sprong maken naar een platform op de Enterprise. Niet geheel zonder risico, maar Scotty krijgt hen altijd weer in hun oorspronkelijke gedaante aan boord.

Mister Spock

Half mens en half Vulcan. Vulcans hebben normaal geen emoties, maar daarvan blijft mister Spock omwille van zijn hybride samenstelling niet altijd gespaard. Zo wordt de doorgaans door ratio gedreven Spock in deze film tot over zijn puntoren verliefd op Uhura. Spock is de bedachtzame rechterhand van de impulsieve Kirk. Samen vormen ze een complementair duo, ook al botsen beide temperamenten soms. De oorspronkelijke Spock werd gespeeld door Leonard Nimoy, die in de nieuwe film opnieuw aantreedt - door een narratief handig ruimte- en tijdreisje - als de oude versie van zichzelf. De rol van de legendarische Spock wordt waardig ingevuld door Zachary Quinto (gekend van zijn rol in de tv-reeks Heroes).

James T. Kirk

Kapitein James Tiberius Kirk wordt in de nieuwe film neergezet als een jonge driftkikker die pas in de ruimte zijn draai vindt. Hij munt uit in onorthodoxe manoeuvres die het hachje van zijn schip en manschappen redden. Chris Pine treedt in de voetsporen van roemrucht drankorgel William Shatner als Kirk, en doet dat, toegegeven, met verve.

De mythe wil dat Shatner en Nichelle Nichols (de toenmalige Uhura) in de aflevering 'Plato's Stepchildren' (1968) de eerste interraciale kus op tv gaven. Dat klopt niet. In I love Lucy werd al gekust tussen blanken en latino's en eerder werd in de aflevering 'Space Seed' van Star Trek zelf al gekust tussen Madlyn Rhue en Ricardo Monatalban, die van Mexicaanse afkomst was.

Enterprise

De USS Enterprise is het ruimteschip waarmee kapitein Kirk en de zijnen de wijde ruimte intrekken in opdracht van de United Federation of Planets, een soort interplanetaire Verenigde Naties. Op de nadrukkelijke vraag van een paar honderdduizend Trekkers (ze houden er niet zo van Trekkie genoemd te worden) in de jaren 70 gaf NASA een van de prototypes van de spaceshuttle dezelfde naam. De Enterprise ziet er in de nieuwe film indrukwekkender uit dan ooit, maar heeft net als in de serie wel eens te kampen van een verlies aan power wanneer het wordt aangevallen door vijandelijke schepen. Geen nood, als ze elders op het schip wat stoom compresseren, de lampen uitdraaien en een extra blok op het vuur gooien kan er nog wel een warpje bij, of houdt het verdedigingsschild het misschien net lang genoeg vol.

Warp

Reizen door de ruimte is pas doenbaar als je met de snelheid van het licht vooruitgaat. De Enterprise kan, als het moet, snelheden halen van warp 1 tot en met 10. Een duchtig bij de haren gesleurde extrapolatie van fysische plausibiliteit, maar wel leuk bij elkaar gefantaseerd.

Nero

Wordt gespeeld door de immer imposante Eric Bana (Chopper, Hulk, Munich). Hij is de zwaar gefrustreerde führer der Romulanen, wiens planeet geïmplodeerd is. Hij heeft dat nogal op zijn krachten genomen en wil zijn gram halen bij de United Federation of Planets.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234