Woensdag 28/10/2020

Comedy

Stapt Freddy De Vadder in de politiek?

Bart Vanneste: ‘Het publiek pikt het als Freddy deze of gene politieke partij op de korrel neemt: hij komt met alles weg.’Beeld RV - Gerard Herman

Is de kop hierboven fakenieuws? Je kan niet voorzichtig genoeg zijn wat jouw bronnen betreft, maar comedian Bart Vanneste is officieel: “Mochten ze Freddy vragen om in het Europees Parlement te zetelen, dan zou hij dat overwegen.” Zo ver is het nog niet, maar wat wel vastligt: de komende maanden kan je Freddy De Vadder her en der aan het werk zien.

In de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen en aan de vooravond van de federale verkiezingen op 26 mei kon comedian Bart Vanneste geen beter moment bedenken om zijn geliefde alter ego een nieuwe zaalshow cadeau te doen. Een stoere najaarszon laat zich gelden op een terras. Gent leeft. Bart Vanneste is goedgemutst. “De eerste try-outs van mijn nieuwe show zijn goed ontvangen. Ik wil er nog twintig minuten bij schrijven, maar het publiek reageerde alvast enthousiast. Daar ben ik blij om, want met een nieuwe show weet je nooit. Ook na twintig jaar Freddy De Vadder is het geen sinecure om met nieuw materiaal op een podium te staan. Je weet nooit hoe het onthaald zal worden.”

Deze keer kies je niet voor de gemakkelijke weg: Freddy heeft het over Europese politiek. Mensen die Freddy al aan het werk zagen, hebben zich wellicht al afgevraagd tot welk kamp hij behoort.

Bart Vanneste: “Tot kamp Freddy. (lacht) Neen, het is geen show waarin hij kleur bekent of ineens opkomt voor links of rechts. Hij heeft het over thema’s die hem – en met hem vele anderen – aanbelangen, en waar hij zijn eigen, persoonlijke kijk op heeft. Freddy is niet links of rechts, maar hij basht ze wel allebei. Iedereen krijgt ervan langs.”

De juiste man op de juiste plek om het eens ‘goed te zeggen’.

“Misschien wel, ja. Je kan er niet meer omheen: het politieke landschap is verdeeld: dat hebben de laatste gemeenteraadsverkiezingen ons getoond. Ik heb de indruk dat mensen niet meer goed weten voor wie ze moeten stemmen en dat ze zich hoe langer hoe minder informeren over partijen en hun programma’s.”

Het is een tendens: mensen kijken minder naar het nieuws. Het is te veel kommer en kwel, het gaat te weinig over belangrijke zaken. En politici bezondigen zich er ook aan: het aantal tweet-likes is belangrijker dan de inhoud.

“De persoonlijke cultus van politici is blijkbaar belangrijker geworden dan wat ze te vertellen hebben, ja. En Freddy speelt daar op in. Kijk naar wat er met Trump aan de hand is: bij elke tweet die hij de wereld in stuurt, staan de media in rep en roer. Het gaat nergens meer over, terwijl mensen net nood hebben aan meer duiding, aan een duidelijke lijn. Wie weet nu waar Trump echt voor staat? Hij tweet zich de beroemdheid in, en dat is het. Maar mensen geloven wel bijna alles wat hij zegt. De nuance is zoek. Tijdens mijn show durf ik al eens hard uit de hoek te komen en mensen pikken het als Freddy deze of gene politieke partij op de korrel neemt. Hij komt eigenlijk met alles weg. We nemen alle try-outs op, en ik hoor soms stemmen uit het publiek: “Hij heeft gelijk!” Of: “Het is waar wat hij zegt.” Ik merk dat ik gevoelige snaren raak.”

‘Wie weet nu waar Trump echt voor staat? Hij tweet zich de beroemdheid in, en dat is het. Maar mensen geloven wel bijna alles wat hij zegt. De nuance is zoek.’Beeld VRT / Canvas

Vond je het niet wat gevaarlijk om een personage dat je zo na aan het hart ligt de politieke arena in te jagen?

“Neen, ook deze keer is de show ontstaan vanuit het gevoel dat ik het zelf met veel zaken die op Europees vlak gebeuren oneens ben. Vanuit een drang om aan te vechten wat iedereen als normaal is gaan beschouwen. Via de mond van Freddy en zijn onverdroten stijl kan ik die gemakkelijk publiek maken. Een thema als de Brexit komt bijvoorbeeld aan bod: ik begrijp niet dat de Engelsen voor die piste gekozen hebben. Weg van Europa. Gestemd door mensen die zich het hoofd hebben laten zot maken, terwijl het gros van de bevolking dat niet wil. Ik heb vrienden in Engeland die nu echt met de handen in het haar zitten. Wie even doordenkt, weet dat heel die Brexit een slecht idee is. Mensen zijn niet langer juist geïnformeerd. Ik zeg niet dat Freddy het allemaal bij het rechte eind heeft, maar hij wil het publiek wel een spiegel voorhouden.”

Rest de vraag: gaat Freddy zelf in de politiek? Zou hij op een lijst in Menen kunnen staan?

“Weet je dat ik die vraag soms krijg? Enfin, Freddy krijgt ze. Echt. En stel dat ik dat doe, wat dan? Zou ik dan als mezelf in het Europees Parlement gaan zetelen, als onafhankelijke? Misschien in de toekomst, wie zal het zeggen.”

Freddy wordt beschouwd als een vrouwonvriendelijke patser. Eén van zijn beroemde uitspraken is ‘Tis moh een prente weh’. Kom je daar in #MeToo-tijden nog mee weg?

“Ja, natuurlijk. Het is en blijft humor, hé. Als Freddy de vrouwen er doorsleurt, zijn het de vrouwen in het publiek die het hardst lachen. Comic relief, weet je wel. Freddy mag veel, omdat mensen weten dat het maar een personage is. En trouwens: hij mag dan vrouw­onvriendelijk lijken, Freddy is een ruwe bolster met blanke pit. Een grote muil met een peperkoeken hart. Ik zie ze vaak op café, zulke mannen: veel blabla, maar als het erop aankomt, zijn het lammetjes. Freddy is een luide tooghanger-met-grote-theorieën, zoals je ze overal in Vlaanderen tegenkomt.”

‘Freddy is een ruwe bolster met blanke pit. Ik zie ze vaak op café, zulke mannen: veel blabla, maar als het erop aankomt, zijn het lammetjes.’Beeld RV - Tom Verbruggen

Over Vlaanderen gesproken: je speellijst is indrukwekkend. De mensen zien Freddy De Vadder nog steeds graag komen.

“Ja, en daar ben ik echt blij om. Ik sta nu al bijna twintig jaar op de planken, en Freddy wordt nog met veel liefde en enthousiasme onthaald. Ik denk dat de kracht van Freddy schuilt in de sterkte van het personage: hij neemt geen blad voor de mond, is een vrijbuiter, maar wel iemand met het hart op de juiste plek. Mocht ik hem zelf tegen het lijf lopen, ik zou er makkelijk een hele avond mee op café kunnen zitten. Om over politiek te praten.”

Zie je hem in de toekomst nog een talkshow presenteren?

“Waarom niet? Ik denk dat Freddy nog een lang leven beschoren is. Hij zat al in een succesvolle tv-reeks (Bevergem, red.), heeft in een band gespeeld, heeft misschien politieke ambities. Een job als talkshowhost? Dat zou een fijne uitdaging zijn.”

Freddy for President gaat op 22/11 in première in Izegem. Daarna op tournee. freddydevadder.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234