Donderdag 24/10/2019

standpunt

Kan een emancipatiepartij de minderheden in ons land werkelijk meer doen participeren aan onze democratie? Of zal het hen aliëneren van de 'gewone' partijen? Het zijn noodzakelijke vragen, nu sp.a-banneling Ahmet Koç met gelijkgestemden aan een eigen partij bouwt voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Zijn houding bij de rellen in het Limburgse Beringen was voor sp.a-voorzitter John Crombez het incident te veel. Koç vloog buiten bij sp.a. Zeven maanden na zijn excommunicatie mikt de voormalige socialist op een Vlaamse versie van het Nederlandse DENK. Twee Turkse afvalligen van de PvdA stampten die formatie daar uit de grond en haalden er prompt drie zetels mee.

De Nederlanders van vreemde origine hadden de keuze uit 27 andere partijen en toch vonden velen daar hun gading niet. Voor de Nederlandse samenleving is dat een nederlaag, zestig jaar na de komst van de eerste arbeidsmigranten.

Want DENK is - helaas - meer dan zomaar een pro-migratiepartij. Haar motieven, campagne noch mediastrategie verdienen veel navolging. 'Denk' betekent dan wel - naast de imperatief van denken - gelijkheid in het Turks, haar politici interpreteren dat begrip angstaanjagend selectief.

Een januskop, dat heeft de partij. Op de tribune belijden haar leden emancipatie voor iedereen, achter de schermen blijkt dat van toepassing op een kleine achterban. Ze zegt niet wat ze eigenlijk zegt. Het is de reden waarom Sylvana Simons, van Surinaamse komaf, de partij de rug toekeerde: ze merkte dat de vrouwen- en holebirechten er geen respect kregen.

DENK is enkel progressief in haar strijd tegen discriminatie en racisme. Voor de rest verkondigt ze conservatieve standpunten. Ter wille van de veelal Turkse kiezers sympathiseren ze met de Turkse president Erdogan. Van een erkenning van de Armeense genocide kan geen sprake zijn.

De échte vraag die dan komt bovendrijven, is of deze partij niet vooral een duikboot is van de Turkse AKP. Er zijn sterke vermoedens dat de Turkse president de campagne gul heeft gefinancierd. En DENK treedt nog meer democratische regels met de voeten. Trumpen voor gevorderden, daar is de partij goed in. Internettrollen uitsturen. Complottheorieën verspreiden. Klassieke media zwartmaken. Met emancipatie heeft dat allemaal niets te maken. Met democratie evenmin. Wel met negatieve polarisatie.

Als het dan toch moet, die nieuwe partij, meneer Koç, zoek dan een ander - democratischer en veelkleuriger - voorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234