Maandag 14/06/2021

standpunt

België heeft de internationale reputatie van een kampioen van herverdeling te zijn. Doemberichten over de groeiende kloof tussen winnaars en verliezers van de globalisering lijken vooral buitenlandse verhalen. In België schijnt de ongelijkheid nog wel binnen de perken te blijven.

Die analyse is aan het wankelen. De nieuwste Europese sociale indicatoren voor België tonen een steeds wijder wordende kloof tussen arm en rijk.

Echt 'nieuw' is die trend natuurlijk niet, maar als je de cijfers uitzet over een langere periode, dan zie je wel hoe de kloof steeds wijder wordt.

Die kloof is vooral een opleidingskloof. Het is het verschil tussen hoog-en laagopgeleiden dat verder toeneemt. Het armoederisico bij laagopgeleiden is over een periode van tien jaar spectaculair gestegen. Het mediaaninkomen van een laagopgeleide bedraagt vandaag nog 55 procent van dat van een hoogopgeleide. In 2005 was dat nog 66 procent.

Dit zijn bijzonder pijnlijke cijfers. Het verhaaltje dat België als een soort sociaal-economisch gereguleerd dorp van Asterix de globalistische druk van de ongelijkheid aan de grens weet tegen te houden, klopt niet langer. Ondanks de meer dan behoorlijke sociale bescherming. Ondanks de hoge belastingdruk als mechanisme van herverdeling.

Een deel van de verklaring is dat mensen met zwakke opleiding en het hoge werkloosheidsrisico dat daaruit volgt de neiging hebben om samen gezinnen te vormen. Die concentratie van lage werkzaamheid leidt tot hoog armoederisico op gezinsniveau. Het leidt ertoe dat België een van de Europese landen is met het hoogste armoederisico voor lager opgeleiden.

Wat te doen? Lager opgeleide jongeren zouden beter opgeleide jongeren moeten worden. En ze zouden meer kansen op werk moeten krijgen. In 2015 was in Vlaanderen amper 51 procent van de laaggeschoolden tussen 25 en 64 jaar aan het werk, tegenover 87,1 procent bij de hooggeschoolden. In Brussel en Wallonië is de kloof nog dramatischer.

Het zou oneerlijk zijn om te stellen dat de armoedekloof in deze regeerperiode is ontstaan. Maar het klopt wel dat het beleid van de (centrum)rechtse regeringen niet helpt om de kloof te dichten. Een Vlaamse regering die de loonlast voor laaggeschoolde jongeren niet langer verlicht, is een regering die armoede niet wil bestrijden. Een Vlaamse regering die de waterval uit het secundaire onderwijs niet indamt, is een regering die de armoede niet wil bestrijden. Maar ook aan de linkerzijde mogen taboes sneuvelen om de rem op lageloonarbeid weg te nemen.

Dit probleem is ernstig genoeg om een drastische, taboeloze aanpak te verdienen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234