Maandag 19/04/2021

STANDPUNT

undefined

Vooreerst dit: de Franse militaire interventie in Mali is een goede zaak en hetzelfde geldt voor de logistieke steun die België aan die operatie verleent. Tot voor twee weken zag het ernaar uit dat de optocht van talibanachtige moslimmilities niet te stuiten was. Vanuit het noorden rukten ze snel op naar de hoofdstad Bamako en de kans werd steeds kleiner dat het zwakke regeringsleger de extremisten kon tegenhouden. Een fundamentalistische machtsovername van het land, had tot een menselijke en politieke catastrofe geleid. Wie wil weten wat de milities met het land van plan zijn, moet gewoon kijken naar wat er zich vorig jaar in de meer noordelijke stad Timboektoe afspeelde. Gematigde burgers werden omgebracht, vrouwen verloren alle vrijheid en enkele van de meest waardevolle islamitische gebouwen ter wereld werden vernield omdat hun prachtige architectuur in strijd zou zijn met de onzinnige dogma's van de fundamentalisten.

Wat in Timboektoe gebeurde, staat haaks op de geest van Mali: een gematigd moslimland waar veel ruimte is voor vrije meningsuiting en artistieke expressie. Een land waar topmuzikanten als Amadou en Mariam kunnen zingen wat ze willen en waar om de twee jaar Les Rencontres de Bamako worden georganiseerd, het belangrijkste foto-en videofestival van het continent. Een land ook waar westerse reizigers altijd welkom waren en met een gerust gevoel konden rondreizen.

Een overwinning van de extremisten had aan dit alles een gewelddadig einde gemaakt. De gevolgen waren niet te overzien geweest: zwaar geweld op burgers, totale onderdrukking van de Malinese vrouwen, einde van het meisjesonderwijs, einde van de toeristische industrie, een grote vluchtelingenstroom. Van de ene dag op de andere zou Mali veranderd zijn in een uitvalsbasis voor strijdende fundamentalisten die in staat waren om ook buurlanden als Niger, Burkina Faso, Guinée en Senegal te destabiliseren.

Tot hier het positivisme over de noodzakelijke Franse interventie. Wat François Hollande en ook Pieter De Crem bewust niet hebben verteld, is dat de Franse en Belgische militairen in een bijzonder ingewikkelde regio zijn geland. Boots on the ground, het klinkt stoer maar in het huidige Mali betekent het dat je ten strijde trekt tegen een conglomeraat van zwaar bewapende islamistische milities die meestal banden hebben met strijdende groepen in landen als Mauretanië en Algerije. Dat dit gegeven het risico op onvoorziene verwikkelingen verhoogt, bleek de jongste twee dagen. In Algerije vielen strijders, uit protest tegen de Franse interventie, een gasfabriek van BP aan. Daarbij werden 41 buitenlanders en 150 Algerijnen gegijzeld. Het Algerijnse leger opende gisteren een riskante aanval op de fabriek. Het ziet ernaar uit dat de operatie uitliep op een fiasco waarbij meerdere mensen omkwamen, waarschijnlijk ook buitenlanders. Van een zwaar regionaal conflict groeide de oorlog in Mali gisteren uit tot een internationale crisis die ook burgers uit Europa, Azië en de Verenigde Staten in een bijzonder gevaarlijke situatie brengt. De komende dagen zullen ook wereldleiders als Barack Obama, David Cameron en de Japanse premier Shinzo Abe zich met de veiligheidssituatie in Mali bemoeien.

Met andere woorden: alles wijst erop dat de crisis in Mali de komende dagen en weken enkel maar ingewikkelder én gevaarlijker zal worden. Dat is geen reden om de Franse interventie in alle paniek af te blazen en ook de Belgische piloten en technici na enkele dagen naar huis te sturen. Dat zou bijzonder onverstandig zijn. Wat je wel van president Hollande, premier Di Rupo en minister De Crem mag verwachten, is dat ze de militaire missie in Mali niet verkopen als een vlotlopende interventie waarbij op enkele weken tijd de boel opgekuist zal worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234