Dinsdag 13/04/2021

standpunt

undefined

André Vandoren, afscheidnemend hoofd van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD), heeft een aantal belangwekkende en merkwaardige verklaringen afgelegd. Belangwekkend omdat hij op sommige punten een andere versie van de feiten geeft dan de regering. Merkwaardig omdat de mist in dikke wolken blijft hangen over die novemberweek van hoogste terreurdreiging.

Zo verklaart André Vandoren in Le Soir dat "hij geen weet heeft van elementen die zouden kunnen bevestigen dat we aan een aanslag ontsnapt zijn" in die periode. Daarmee is niet gezegd dat er zeker geen aanslag verijdeld is, wél dat we het niet weten. Dat lijkt een correcte, voorzichtige stellingname over een lopend onderzoek.

Het is wel een ander standpunt dan we tot nog toe uit regeringskring mochten vernemen. Toen een bericht daarover in een krant opdook, was minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) er erg snel bij om te bevestigen dat er wel degelijk een aanslag verhinderd is door de grootscheepse politieactie in Brussel op zondag 22 november. Dat noopt ons tot een eenvoudige maar politiek niet onbelangrijke vraag: heeft de minister toen de waarheid niet verteld of heeft hij andere en preciezere informatie dan de hoogste coördinator voor terreurdreigingsanalyse? Zo ja, dan wordt het dringend tijd om die informatie in alle openheid met het publiek te delen.

Dit gaat niet alleen over de communicatie van een minister. Dit gaat ook over hoe de bevoegde regeringen zijn omgegaan met de uitzonderlijke situatie van dat allerhoogste terreuralarm. Zolang we alle feiten niet kennen, moeten we voorzichtig blijven, maar stilaan doemt het beeld op van beleidsvoerders die onder druk in een paniekkramp zijn geschoten en te overtrokken gereageerd hebben met een verlamming van het openbare leven in de hoofdstad. De idee van een verijdelde aanslag kan dan een verleidelijke verantwoording zijn voor die paniekgreep.

Ernstiger nog is dat de lockdown-politiek, waarvoor de regering en niet het OCAD de verantwoordelijkheid draagt, angst en wantrouwen bij de bevolking vergroot hebben. En bij de veiligheidsdiensten zelf, zoals blijkt uit getuigenissen van onoordeelkundig, etnisch gestuurd politieoptreden.

Grote waakzaamheid blijft nodig om een terreurdreiging het hoofd te bieden die niet gauw meer zal weggaan. Nieuwe wetgeving, aangepast aan deze tijden, mag geen taboe zijn. Dat is het punt niet. Bekommerd moeten we wel zijn over de diepe wondes die geslagen zijn tussen de diverse gemeenschappen in ons land. En over het gebrek aan politieke wil en durf om die wondes te helen. Ook die heling zal nochtans nodig zijn, willen we de draad weer oppikken van het relatief veilig samenleven in een wereld met onbekende risico's en bedreigingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234