Zaterdag 10/12/2022

STANDPUNT

Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw trokken grote groepen arbeiders uit Zuid-Italië richting noorden. Op zoek naar een beter leven ging het niet alleen naar Genua of Milaan, maar ook naar de Belgische mijnen en Duitse fabrieken. Een van die migrantenkinderen schopte het ondertussen tot premier van dit land.

De jongste jaren trekken ook steeds meer Noord-Italianen weg uit hun land. De Italiaanse regering voerde zelfs een terugkeerwet in. Afgestudeerden die minstens twee jaar in het buitenland hadden gewerkt, kregen een korting tot 30 procent op hun inkomstenbelastingen. Niet dat het veel zoden aan de dijk zette. De economische crisis en torenhoge jeugdwerkloosheid doet vandaag hele horden Zuid-Europese jongeren hun land ontvluchten.

Het blijft evenwel geen louter Mediterraans fenomeen. Het aantal Belgische jongeren dat naar het buitenland vertrok, steeg in 2010 spectaculair. Zeker in de categorie tussen 25 en 30 jaar gaat het veelal om hoger opgeleiden. Door uitwisselingsprogramma's en reizen is de mentale afstand om de stap te zetten naar het buitenland blijkbaar een stuk kleiner geworden.

Het tweejaarlijkse rapport van de Europese Commissie over de demografie in de Europese Unie maakte vorig jaar al melding van een nieuwe vorm van migratie of mobiliteit: jonge en goed opgeleide volwassenen die naar het buitenland trekken. Binnen de Europese Unie of een stuk verder. Voor enkele jaren of langer.

Het vertrek van beloftevolle jongeren hoeft niet noodzakelijk dramatische gevolgen te veroorzaken. Mensen kunnen ook weer terugkeren. In plaats van een braindrain krijg je dan een brain circulation, waarbij kennis wordt uitgewisseld. Het teruglokken van onze beste talenten en het aantrekken van buitenlands talent wordt dus steeds crucialer voor de creatie van welvaart. De Vlaamse overheid probeert bijvoorbeeld met het Odysseusfonds hooggekwalificeerde onderzoekers terug naar ons land te halen.

Maar niet alleen financiële argumenten zijn van tel. Levenskwaliteit speelt ook een belangrijke rol. Dan gaat het bijvoorbeeld over onderwijs, in Gent en Leuven worden niet toevallig internationale scholen opgericht.

Dan gaat het over een leefbare, tolerante maatschappij. Want dat je veel hoogopgeleiden naar een land kan lokken waar homoseksuelen worden afgerost of de kop ingeslagen, is onwaarschijnlijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234