Zaterdag 20/07/2019

standpunt

BEN VAN ALBOOM
Chef Cult
@fakerholic

"Jusqu'ici tout va bien", maakt een man in de Franse filmklassieker La Hainezich wijs, nadat hij van een flatgebouw is gevallen en naar beneden dondert. "Mais l'important n'est pas la chute, c'est l'atterrissage." Het gaat niet om hoe je valt, maar om hoe je landt.

Het goede nieuws is dat de Vlaamse film nog lang niet op het punt staat te pletter te slaan. Daarvoor is er te veel talent. Meer dan ooit. Het slechte nieuws is dat er zich, na ruim zeven vette jaren, zeven magere jaren lijken aan te dienen. Volgens de ene omdat we te veel films maken, volgens de andere omdat ons kijkgedrag is veranderd.

Voor beide analyses valt iets te zeggen, maar geen is sluitend. Verre van zelfs. Toegegeven, we maken vandaag niet weinig films, maar zo hoog is dat aantal - in vergelijking met andere landen - nu ook weer niet, en minder films maken, betekent niet dat het gemiddelde aantal bezoekers per film gegarandeerd naar omhoog gaat. 'Dit jaar één Vlaamse film in de cinema zien', dat heeft niemand zich al ooit op 1 januari voorgenomen, en de kans dat het volgende week gebeurt, is veeleer klein.

En toegegeven, ons kijkgedrag is veranderd: we jagen er online - al dan niet legaal - zoveel films en series door dat er offline meestal nog maar tijd is voor het hoogstnoodzakelijke. De elfendertigste Star Wars, bijvoorbeeld. Maar zouden we dat niet beter zien als enorme kans, in plaats van een groot probleem?

Toen ik onlangs - voor het jaaroverzicht van Cult - opzocht waar ik Homevan Fien Troch (een film over de YouTube-generatie) online kon bekijken, vond ik daarover niets op de website van de verdeler. Letterlijk: niets. Weken op voorhand wordt getoeterd wanneer een Vlaamse film in de bioscoop komt, waar hij in de meeste gevallen duidelijk zijn publiek niet meer vindt, en dan wordt het stil. Of hij al ooit via video on demand, op Netflix of desnoods op - ze kopen daar nog amper Vlaamse films aan, maar bon - Canvas te zien zal zijn, daar kom je in het beste geval en stoemelings achter. Maanden later.

Voor de duidelijkheid: ik hou van cinema, en als er een regering of buitengewoon avontuurlijke ondernemer zich geroepen voelt om binnen afzienbare tijd in elk gehucht een supergezellige stadsbioscoop te laten verrijzen, dan doe ik die mijn gesigneerde dvd van Eraserheadvan David Lynch cadeau.

In afwachting daarvan zou ik de kersverse intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds aanraden ergens online te landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden