Maandag 27/01/2020

standpunt

De Kamercommissie voor de Herziening van de Grondwet is er zo eentje waar staatsmannen en -vrouwen te hoop lopen: van Kamervoorzitter Siegfried Bracke over CD&V-voorzitter Wouter Beke tot de oud-vicepremiers Johan Vande Lanotte en Laurette Onkelinx. Zelfs Bart De Wever is lid.

De ambities zijn navenant. Open Vld wil er de grondwet deels herschrijven om de scheiding van kerk en staat te bevestigen, CD&V wil de kerk in het midden houden, PS wil een burgerforum een hooggestemde inleiding laten schrijven op de grondwet.

Daartegenover plaatst N-VA nu een eigen voorstel, briljant in zijn eenvoud. De partij voegt aan de grondwet één zinnetje toe: "Niemand kan zich op grond van religieuze of levensbeschouwelijke motieven onttrekken aan de geldende rechtsregels of de rechten en vrijheden van anderen beperken." Anders gezegd: God staat niet boven de wet. Nog anders gezegd: we gaan de sharia heus niet invoeren.

Het briljante aan het voorstel is dat het al die grote woorden over laïciteit terugbrengt tot de eerlijke essentie: de angst bij sommigen dat de islam onze grondwaarden en vrijheden komt bedreigen. Waarom zou je een gezwollen preambule nodig hebben als je je er met één, correcte, zin van af kunt maken?

Wij hebben een ander voorstel. We durven dat niet nóg briljanter te noemen, maar alleszins wel nog eenvoudiger. Namelijk: we doen niets. We veranderen helemaal niets aan de grondwet. Alle voorgestelde wijzigingen, ook die van de N-VA, zijn niet meer dan overbodige symboolpolitiek. Ook nu mag niemand zich boven de wet verheffen, God of geen god. Gelukkig maar. Het mag ook niet op basis van andere motieven - een dubbelzinnigheid die N-VA nu toelaat.

De vraag welke plek religie, en met name de islam, in onze seculiere samenleving moet krijgen, is een van de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken van het moment. We zijn daar niet mee in het reine, zoals blijkt uit de heftige twist over islam in het katholieke onderwijs. Laten we dat debat in alle openheid en hevigheid voeren. Maar wettelijk en grondwettelijk is er geen probleem: er is nu al geen millimeter marge voor theocratie of sharia. Al wat we nodig hebben, is wat moed en zelfvertrouwen dat we niet gaan toegeven op de bestaande en gegarandeerde waarden en vrijheden.

Al te vaak leiden maatschappelijke steekvlammen tot overhaaste, slechte wetten met onvoorziene gevolgen. Juist daarom ook zou het het parlement sieren om nu eens niets te doen, en te vertrouwen op wat is. Laat het debat over de lekenstaat en de islam maar zinderen. Richt dat burgerforum op. Maar laat, althans op dit punt, de grondwet met rust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234