Dinsdag 10/12/2019

standpunt

BART EECKHOUT
Opiniërend hoofdredacteur
@barteeckhout

Als Sebastian Kurz kanselier wordt in Oostenrijk, zal hij veruit de jongste regeringsleider in de EU zijn en de jongste in de recente Europese geschiedenis. 31 jaar is ook gewoonweg piepjong om een land te gaan leiden.

Toch maakt de heer Kurz deel uit van een bredere beweging van voortdurende verjonging. Op zijn 38ste was ook Charles Michel (MR) de jongste premier in België sinds de Eerste Wereldoorlog. Ook Emmanuel Macron (39), Matteo Renzi (42) of de populaire Nederlandse GroenLinks-leider Jesse Klaver (31) passen in dat plaatje.

Het gaat om branievolle, charmante leiders die van hun leeftijd een verkoopargument maken. Generationeel zeggen ze buiten de klassieke politiek te staan, waar vele kiezers zo wantrouwig tegenaan kijken.

In België is Charles Michel geen uitzondering. De partijleiders met wie hij een regering vormde zijn generatiegenoten: Wouter Beke (43), Gwendolyn Rutten (42) en Bart De Wever (47). Die nieuwe generatie zou pragmatischer aan politiek doen, wars van de traditionele ideologische gevechten. Alsof al die leeftijdsgenoten als vanzelf aan een kant van de breuklijnen staan.

Dat is schone schijn gebleken. Je kunt veel zeggen over de regering-Michel, maar niet dat ze eensgezinder en doelmatiger bestuurt dan haar voorgangers. De interne na-ijver en het particratische gemanoeuvreer lijken juist groter dan voorheen. Politiek is er niet schoner op geworden met deze generatie.

Het tegendeel verwachten is ook een beetje naïef. Behalve charme delen vele van de genoemde toppolitici meedogenloosheid. Allen bereikten ze zo snel de top doordat ze een partner een dolk tussen de ribben schoven.

Charles Michel complotteerde tegen zijn toenmalige voorzitter Didier Reynders, Emmanuel Macron deserteerde uit zijn eigen regering. Sebastian Kurz, Matteo Renzi en ook Alexander De Croo trokken de stekker uit regeringen waar hun partij deel van uitmaakte. Hoezo dan zouden die jonge bestuurders plots voor een nieuwe cultuur garant staan?

Het jeunisme vertelt nochtans wel degelijk iets over een belangrijke verschuiving in de politiek. Het is een illustratie van de veranderlijkheid van het partijlandschap. Had je vroeger twee of drie partijen waarvan de leider - vaak een oudere man met lange staat van dienst - de enige kandidaat-premier was, dan gaat nu alles veel sneller schuiven.

Overal brokkelen hiërarchische structuren af, ook in de politiek. Jonge, ambitieuze individuen schieten sneller omhoog. Ze doven ook sneller weer uit.

Terwijl we met zijn allen langer moeten blijven werken, wordt de omlooptijd van bewindslieden juist korter. Een politiek ambt is nog zelden loopbaanvullend. Dat betekent dat een mandaat tijdelijk wordt, waarvoor of waarna je weer wat anders gaat doen. Aan die consequentie zijn vele jonge carrièrepolitici nog niet toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234