Maandag 06/12/2021

standpunt

Je zou haast denken dat de katholieke kerk in dit land nooit te maken heeft gehad met de problematiek van seksueel misbruik. Uitgerekend in het bisdom van Roger Vangheluwe, die in een interview gepokt en gemazeld bleek in het negeren, minimaliseren en ontkennen van zwaar seksueel misbruik, zijn er vandaag opnieuw twee gevallen waarbij de kerkelijke hiërarchie zich veel empathischer toonde voor de daders dan voor de slachtoffers.

In Hooglede wordt een vijftigjarige priester verdacht van verkrachting met geweld. Hij zou een tiener gedurende lange tijd misbruikt hebben. Ook zou hij een zeventienjarige jongen hebben aangerand. En ook al was het bisdom al anderhalf jaar op de hoogte van het gerechtelijk onderzoek, toch werd het niet nodig geacht om bewarende maatregelen op te leggen. Een veroordeelde priester uit Middelkerke kreeg dan weer zonder veel moeite een herbenoeming geregeld, tot een uitbraak van publiek protest dat onmogelijk maakte.

Dat staat in schril contrast met de belofte van de bisschoppenconferentie dat ze seksueel misbruik door geestelijken strenger zou aanpakken. Als dat echt de bedoeling was, dan is de katholieke kerk toch het instituut bij uitstek dat de infrastructuur ter beschikking heeft om deze mensen op te vangen: talloze kloosters en abdijen waarin deze geestelijken zich aan een contemplatief leven kunnen wijden waarin ze niet langer in contact kunnen komen met minderjarigen.

Maar dat gebeurt niet, integendeel.

Ook al kan men moeilijk meer ontkennen dat het probleem van het seksueel misbruik in de kerk niet incidenteel, maar echt structureel en al decennialang bezig is, toch blijft de zwijgplicht en de vergeving voor de eigen daders de bovenhand halen op iedere vorm van zelfs de minste opname van verantwoordelijkheid, erkenning van de toegebrachte schade en excuses voor schuldig verzuim van leidinggevenden, die zo lang de omerta boven de biecht verkozen.

Politiemensen, onderzoeksrechters en advocaten van slachtoffers ondervinden bij iedere stap die ze zetten hoe machtig het instituut nog steeds is, en hoevele vrienden het heeft in diverse gremia van de politiek en de justitie.

De Kamercommissie Seksueel Misbruik wil de bisschoppen nu horen over deze nieuwe feiten, die nogmaals bewijzen hoe hardleers de kerkelijke autoriteiten wel zijn. Ook dat, mag gevreesd worden, zal slechts een zeer beperkte impact hebben. Zolang ieder schuldinzicht uitblijft, zal de kerk met dit probleem blijven worstelen. En zullen slachtoffers vergeefs wachten op genoegdoening.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234