Woensdag 23/06/2021

standpunt

Er gaat een oud filmpje rond, waarin toenmalig VRT-journalist Siegfried Bracke de toenmalige en huidige N-VA-voorzitter Bart De Wever interviewt over het cumuleren van mandaten. "Ik stel vast dat er ook mensen zijn die in tientallen raden van bestuur en beheer zitten", bekent meneer De Wever. "Van wie je je afvraagt: hoe doe je dat allemaal?"

Het tv-interview uit 2009 is, met de kennis van vandaag, enkel te bekijken als een striemende kritiek op het politieke systeem waarin nu ook de partij van meneer De Wever volop meedraait. Zeker, het is nog altijd CD&V die, als vanouds, de meeste mandaten weet te verzilveren in het opgezwollen systeem van intercommunales. Het is een Gentse Open Vld'er die meent dat we niet moeten zeuren omdat voetballers nog meer verdienen. Het is een Gentse sp.a-schepen die alleen al binnen het kluwen van één intercommunale drie (drie!) mandaten cumuleert.

Dit is dus zeker niet het specifieke probleem van N-VA. Het moet wel pijn doen om te beseffen dat je zodanig mee opgeslokt bent door het systeem dat je pretendeerde te veranderen. Een van de grote kwaliteiten van Bart De Wever (als politicus) en van Siegfried Bracke (als tv-journalist) was, ook naar hun eigen zeggen, dat zij erin slaagden om uit het typisch wetstratese stolpdenken te treden.

Wel, zelden was de kloof tussen de Wetstraat en de Dorpstraat zo diep als in dit debat over intercommunales en cumuls. Plots hoor je ook meneer De Wever de verdediging opnemen van een partijgenoot die zeventien betaalde mandaten moet zien te combineren. Plots hoor je meneer Bracke zeggen dat hij alleen maar Kamervoorzitter is als hij op zijn stoel van voorzitter zit (en dat hij dus alleen voor die momenten de best betaalde politicus van het land is).

Dat is onzin. Stel je voor dat ook de premier zo zou redeneren, of een hoge rechter. In deze krant legde Koen Lenaerts, president van het Europees Hof van Justitie, recent uit waarom hij redelijk veel mag verdienen, behalve omwille van zijn competentie en het prestige van het ambt. Omdat die wedde hem de onafhankelijkheid geeft om niet naar persoonlijke verrijking te moeten zoeken. Die onafhankelijkheid is de hoeksteen van zijn job.

Mensen, buiten de stolp, zijn niet boos omdat politici aardig verdienen. Mensen denken niet dat politici nietsnutten en zakkenvullers zijn. Mensen worden stilaan wel boos van dat ondoorgrondelijke opstapelen van structuren en mandaten en hoe dat als 'much ado about nothing'bevonden wordt.

Spreken over insiders en outsiders van de stolp klinkt populistisch en antipolitiek. Na een week nieuws over steeds nieuwe vennootschapjes is de vraag wie dat sentiment veroorzaakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234