Donderdag 24/10/2019

standpunt

Een schitterend ongeluk overkwam de krant. Door een foutje raakte de slotpagina niet gepubliceerd van het weekendinterview met 'juf Els' Cespedes, kleuterleidster in een concentratieschool in de Seefhoek. Daarom besloten we het gesprek online gratis ter beschikking te stellen.

Resultaat: de leescijfers gingen door het dak. Het interview is een van de meest gelezen, gewaardeerde en gedeelde stukken uit de recente geschiedenis van De Morgen.

Dat het stuk gratis te krijg was, zal daar uiteraard een rol in spelen. Maar dat alleen verklaart de uitzonderlijke bijval niet. Wat dan wel?

Hier onze hypothese: mensen zijn het gezeur moe. Het voortdurende gepolariseer, niet tussen ideeën, maar tussen mensen. Het, van weerszijden, met intimiderend verbaal geweld opeisen van de waarheid, waardoor slechts een kant van de werkelijkheid wordt belicht.

Tussen die roeptoeters staat een grote groep mensen die wel met een door de realiteit genuanceerde blik in de wereld staan. Van die mensen is 'juf Els' de onverwachte woordvoerder geworden. Lezers herkennen zich in haar en haar mobiliserende getuigenis, haar pragmatisme en haar engagement. Ik herken de juffen van mijn kinderen in haar.

Wie het verhaal van juf Els leest, treft er geen Kumbaya-verhaaltje over de zegeningen van de multiculturele samenleving in aan. Scherp benoemt ze de problemen - en ze zijn niet min. Evengoed bekritiseert ze al wie migrantenouders wil stigmatiseren en verdacht maken.

Totaal haaks op de reële wereld van juf Els staan de virtuele hetzes. Van het wegvegen van een kruisje uit een reclame voor een potje kaas tot het overplakken van afbeeldingen van voluptueuze dames op een kermisattractie (waarvoor er geen feitelijk verband met de islam is, wat geenszins belet dat sommige politici - altijd dezelfden - toch weer 'Weg met ons' staan schreeuwen): wie het nieuws op sociale media volgt, moet wel vrezen dat de Barbaren aan de poorten staan.

Aan regeringsleden op zoek naar beleidsprioriteiten zouden we zeggen: check de armoedecijfers eens, de recentste onderwijsrapporten of desnoods gewoon de begroting.

Dat zelfs het gezag van de politie in Antwerpen inzet is geworden van polarisering en politisering is het treurigst van al. Als politie belaagd wordt, zoek je de schuldigen, breng je ze voor de rechter en los je het op. Simpel toch? Maar opnieuw is er enkel gezeur, opnieuw van weerszijden. Er is de overdrijving en de ontkenning; de bangmakerij en de ridiculisering.

Wel, dát gezeur dus. Dat zijn vele mensen moe. Wij zijn het moe. Geef ons maar juf Els.

Of zoals auteur Guillaume Van der Stighelen het briljant samenvatte op Twitter: "Er zijn mensen die het probleem weigeren te zien, en er zijn mensen die de oplossing weigeren te zien. De rest vormt de samenleving."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234