Zaterdag 29/01/2022

standpunt

Jammer dat het recente interview in Knack met minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) overschaduwd werd door een welles-nietes over de vraag of de minister bioboeren 'keuterboerkes' had genoemd (het korte antwoord: nietes). Daardoor ging verloren hoe mevrouw Schauvliege haar beleid naadloos afstemt op de wensen van de agro-industrie, met de Boerenbond uiteraard als grote belangenbehartiger.

Rücksichtslos verdedigt de minister het model van de grootschalige landbouw als het enige zaligmakende. Dat minister Schauvliege zichzelf omschrijft als "redelijk ongevoelig voor lobby's" is een giller. Of bedoelt ze 'andere lobby's dan de Boerenbond'?

De pijnlijke affaire met de Vlaamse boskaart, mede door het kabinet-Schauvliege vakkundig om zeep geholpen, valt niet te begrijpen zonder inzicht in de invloed van de Boerenbond. Al jarenlang voert de organisatie, net als de Voka-betonlobby, strijd tegen de roep om betere bescherming van bos en groene ruimte. Met succes dus.

Het is verre van het enige succes. Het is niet overdreven te stellen dat de Boerenbond een van de meest effectieve lobbygroepen van het land is. Met dank aan CD&V. Doordat landbouwers een redelijk trouw kiespubliek zijn binnen een tanend CD&V-electoraat, lijkt de invloed zelfs nog toe te nemen.

De verstrengeling is innig, zoals een artikel in deze krant illustreert. De Boerenbond heeft pionnetjes op het kabinet, heeft de voorzitter van de commissie Landbouw op zak en heeft een rechtstreekse lijn naar het Europees Parlement.

Dat CVP/CD&V altijd als het de kans krijgt de portefeuilles Landbouw en Leefmilieu claimt, is ook een Boerenbond-effect. De enkele Vlaamse milieuminister van buiten de zuil heeft het mogen ondervinden. Zowel Norbert De Batselier (SP/sp.a) als Vera Dua (Agalev/Groen) kreeg hevige en persoonlijke intimidaties te verwerken. Democratisch gezond is dat allemaal niet.

Natuurlijk hebben landbouwers recht op uitstekende belangenbehartiging. De Boerenbond speelt zijn rol, net als andere werkgevers en werknemersorganisaties dat doen. Alleen is het overwicht van de Boerenbond op zijn terrein zo groot dat het beleid al decennialang overhelt naar dezelfde kant. Een democratisch weldadige tegenmacht is er niet.

De bescherming van het industriële agrosysteem op maat van de eigen organisatie komt aan een hoge prijs. Het opgelegde zakenmodel is voor vele landbouwers wankel, het beslag op de ruimte groot, de voedselkwaliteit is industrieel, de verspilling aanzienlijk.

Het zou in 2017 toch stilaan mogelijk moeten zijn om een debat te voeren of dit werkelijk de enig mogelijke en wenselijke toekomst is voor dit gewest.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234