Maandag 03/10/2022

STANDPUNT

Een voormalig woordvoerder van de partij zei ooit dat je de graad van christendemocratie van een CD&V'er kunt herkennen aan het aantal keren dat hij de woorden "enerzijds, anderzijds, maar ook integendeel" in één zin kan proppen. Minister van Financiën Koen Geens, weten we nu, is dus een geboren christendemocraat. Eergisteren nog voluit voorstander en pleitbezorger van de salarisverhogingen met dertig procent bij restbank Dexia, omdat je anders zogezegd geen talent of expertise meer kunt vinden.

Maar kijk, al een dag later, en nadat zijn Franse collega Pierre Moscovici een welgemeend 'non' liet noteren, haastte Geens zich om dit standpunt bij te sturen, en vroeg hij de Dexiatop "rekening te houden met de terechte ethische gevoeligheid in de samenleving en met de strengere regels in de nieuwe bankenwet inzake beloningsbeleid bij banken die uitzonderlijke overheidssteun hebben genoten."

Zo'n flipflop is altijd leuk om te bekijken, maar belangrijker is dat deze bocht aantoont dat er stilaan een kantelpunt in de politieke wereld is bereikt.

Waarbij men eindelijk beseft dat de kritiek op de grote en almaar groeiende inkomensongelijkheid niet zozeer te maken heeft met afgunst, maar wel met een bestaansminimum aan rechtvaardigheid. Dat de logica die zegt dat je managers niet aan het werk krijgt tenzij je ze miljoenen betaalt, en dat je werklozen niet aan het werk krijgt tenzij je hun uitkering afpakt, niet coherent en zelfs ranzig is.

Zelfs op het Wereld Economisch Forum is de groeiende sociale en economische ongelijkheid in de ontwikkelde wereld een punt van groeiende zorg. Oxfam rekende eerder deze week voor dat de 85 rijkste mensen van de planeet evenveel vermogen hebben als de onderste helft van de wereldbevolking, zijnde 3,6 miljard mensen. Eén treinwagon vol heeft net evenveel te spenderen als de helft van de planeet.

Bill Gross, de baas van een van de grootste beleggingsfirma's van de VS, en dus waarschijnlijk behorend tot die 85, waarschuwde dat deze gigantische ongelijkheid het kapitalisme zelf als systeem bedreigt, omdat ze het onderliggende idee van 'gelijke kansen om het te maken en de beste wint' tot een lachwekkende en onhoudbare fictie heeft gemaakt.

Die groeiende ongelijkheid wordt een van de belangrijkste maatschappelijke breuklijnen van de komende jaren, omdat ze maatschappelijk niet aanvaardbaar, ethisch niet verdedigbaar en economisch niet efficiënt is.

Het idee dat na de financiële crisis alles weer business as usual is, zoals sommige halsstarrige verdedigers van de speculatieve financiële economie willen blijven geloven, is echt wel verleden tijd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234