Zondag 25/10/2020

standpunt

In de Verenigde Staten is een vierde geval van ebola opgedoken. In New York is een spoedarts getroffen door de ziekte. Hij was net terug uit Guinee, een van de West-Afrikaanse landen waar het virus volop woedt. De man was een toegewijde ontwikkelingshelper die in het getroffen gebied de bevolking wilde helpen. Nu de ziekte in Manhattan is opgedoken en een naam en een gezicht heeft gekregen, is er geen houden aan de mediabelangstelling. Reconstructies van de manier waarop hij de afgelopen dagen doorbracht, infografieken van de bowlingzaal waar hij de laatste avond voor hij ziek werd met zijn vriendin naartoe ging: niet het minste detail zal ons onthouden worden.

Begrijpelijk misschien, nu het dodelijke virus plots Gotham City heeft bereikt. Maar wat een wrang en schril contrast met de manier waarop de eerste opstoten van ebola in Afrika zelf werden gecoverd. Het is een van de wetmatigheden van het westerse nieuws: een dode hier in het verkeer weegt in de kolommen veel zwaarder dan duizend doden door een tsunami aan de andere kant van de wereld. Die wetmatigheid van het omgekeerd evenredige verband tussen afstand en dodental is permanent aanwezig, tenzij een van de doden van die tsunami een Belg zou zijn geweest: dan is het weer voorpaginanieuws. Het is een aloude wet dat het hemd nader is dan de rok.

Alleen is dat in onze steeds meer globale en intergeconnecteerde wereld niet langer het geval. Net zoals in een roman van Jeroen Brouwers is er immers niets meer dat niet iets anders raakt. De besmette arts heeft bijvoorbeeld een tussenstop gemaakt in Brussel. Waarschijnlijk zonder gevaar, omdat hij toen nog geen symptomen vertoonde. Maar het had gekund, en de kans dat ebola ook hier opduikt, is niet langer minimaal. We zijn niet voor niets een reis- en migratieland, met nauwe banden met Afrikaanse landen.

Daarom is het van een haast misdadige nalatigheid dat de Wereldgezondheidsorganisatie, en bij uitbreiding het hele Westen, zo onbetamelijk lang heeft gewacht om de strijd tegen ebola echt op kruissnelheid te brengen. Afgelopen zomer werd onbegrijpelijk lang getreuzeld om in actie te schieten, maar ook nu nog zijn er lacunes in de opvang en in de bescherming van de hulpverleners, die daar nochtans met gevaar voor eigen leven hun hemel en onze bewondering verdienen.

De aanstelling van een verantwoordelijke voor het ebolabeleid is een stap in de goede richting, en onze medische diensten zijn voldoende uitgerust om eventuele patiënten op een adequate manier op te vangen en te verzorgen. Maar op termijn zal ebola alleen worden verslagen wanneer de strijd ook bij de bron geleverd wordt. De illusie dat we vanzelf veilig zullen blijven, is niet alleen bijzonder egoïstisch, maar ook gewoon dom. Afrika moet geholpen worden in deze strijd, al was het alleen maar uit welbegrepen eigenbelang.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234