Dinsdag 19/01/2021

standpunt

Eigenlijk, begrijpen we, moeten we onze excuses aanbieden aan de Gentse politie. Het fouilleren van acteur Zouzou 'Amar' Ben Chikha was immers helemaal geen geval van vernederende pure etnische profilering, maar een weloverwogen en gemotiveerde politionele actie.

Zo zegt korpschef Filip Rasschaert dat 'Amar' Ben Chikha wel degelijk zijn kousen en schoenen uit moest trekken, "maar dat zulks gebeurde in een inham van een winkel en op een droge ondergrond". Kijk, dat stelt een mens natuurlijk direct gerust. Als dat al niet meer gevraagd kan worden van een gewone doorsneeburger, hoe zou de politie dan nog haar werk kunnen doen?

Zouzou Ben Chikha werd zeker ook niet uitgekozen omwille van zijn mediterrane uiterlijk, verzekerde politiewoordvoerder Manuel Gonzalez, dat hadden de agenten niet eens gezien, maar wel omdat hij verdacht veel vanop zijn fiets in geparkeerde auto's keek.

Oké. Of nee, niet oké. Leg dat eens uit, hoe kun je nu zien dat iemand veel in auto's kijkt, en tegelijk niet zien dat diezelfde persoon een mediterraan uiterlijk heeft? Want om te zien of hij kijkt, moet je toch zijn gezicht zien?

Maar gelukkig voor de politie zijn er nog twee verzwarende omstandigheden. De acteur droeg een regenkap, wat natuurlijk bijzonder verdacht is op een regenachtige zondag. En hij had een rugzak bij. Waar gaan we inderdaad naartoe, als iedereen zomaar zijn boodschappen in een rugzak begint te steken?

Of de patrouille de fouillering inderdaad afgesloten heeft met de opmerking: 'maak dat je wegkomt, en neem je vuiligheid mee', daar ontbreekt voorlopig iedere verduidelijking over, zodat we mogen besluiten dat alvast dit deel van het verhaal door de politie niet betwist wordt.

Denken ze bij de Gentse politie, die de bijnaam 'flikken' als eretitel draagt, dat we nu echt zo zwakbegaafd zijn om dit zeer magere verweer als zoete koek te slikken?

Kijk, beste agenten van Gent. Niemand benijdt jullie je job, die zwaar is, en veel vraagt, en niet altijd even simpel is. Iedereen erkent dat jullie die job moeten kunnen doen, controles moeten kunnen uitvoeren, niet met jullie voeten moeten laten spelen.

Maar dat wil nog niet zeggen dat alles gepermitteerd is, dat jullie om het even wie zonder het minste excuus kunnen oppakken en vernederen.

Niet alleen de bekende acteurs met een Tunesische achtergrond, maar ook alle anderen die sinds Parijs al over een motorkap gedrapeerd werden, in shoppingcenters een vuurwapen op zich gericht hebben gekregen, geboeid werden omdat ze hun fiets losmaakten, meegenomen zijn voor verhoor, dan niet verhoord zijn, en zonder enig excuus weer op straat zijn gezet.

Het is niet omdat jullie belangrijk en noodzakelijk werk verrichten dat er geen regels meer gelden, dat manieren en correcte omgangsvormen niet meer zouden gelden, dat een uniform voortaan een excuus zou vormen voor nauwelijks verholen racisme.

Probeer dus eens excuses aan te bieden, het zal veel productiever zijn dan de belachelijke smoezen die nu opgedist worden, en die de vertrouwenskloof tussen jullie en de burgers met 'een regenkap en een rugzak' alleen maar zullen vergroten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234