Vrijdag 01/07/2022

standpunt

AN GOOVAERTS
Hoofdredacteur

Gigantisch volksbedrog, zo bestempelde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ooit het gratisbeleid van wijlen Steve Stevaert (sp.a). Stevaert liet inwoners van zijn thuisstad Hasselt gratis met de bus rondrijden. Helemaal niet zo gratis, zo onthulde de toenmalige economische opiniemaker Van Overtveldt, de modale belastingbetaler betaalde de rekening via verhoogde belastingen. Het gratisbeleid van Stevaert was een herverdelingsbeleid, zo stelde hij, waarbij de sterke schouders werden ingezet om de zwakkeren te ondersteunen.

Gratis bestaat niet, volgens minister Van Overtveldt. Hij heeft gelijk: gratis bestaat niet. Ook Stevaert gaf Van Overtveldt gelijk, Stevaert herverdeelde de rekening van wat rijker naar wat armer. Van bedrijfswagen naar de bus.

Iemand betaalt inderdaad altijd de rekening. Dus als de regering-Michel I beslist de vennootschapsbelasting te verlagen, betaalt iemand daar de rekening voor. Net zoals iemand de rekening zal moeten betalen voor Van Overtveldts nieuwe plan: een verlaging van de personenbelasting.

De Tijd onthulde zaterdag dat Van Overtveldt aan de Hoge Raad van Financiën gevraagd heeft een plan uit te werken om de personenbelasting te hervormen. Zijn doel? Werkende mensen minder belastingen laten betalen. Begrijp: mensen die van een uitkering leven, krijgen geen belastingvoordeel. En ook belangrijk om weten: het plan zal geld kosten. Geld dat de minister wil compenseren door een gedeeltelijke of volledige verschuiving naar andere belastingen.

Als de Hoge Raad er ooit in slaagt zijn plan te ontwikkelen, dan zal de hervorming ten vroegste vanaf 2019 ingaan en zal de discussie erover ten volle gevoerd worden in 2018-2019. Toch niet toevallig de periode waarin de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden én de campagne voor de federale verkiezingen op kruissnelheid geraakt?

Toegegeven, klinkt goed als slogan: "Wij verlagen uw belastingen." Daarom ook dat Open Vld en CD&V aan belastinghervormingen denken. Maar vooraleer u begint te applaudisseren, heeft u recht te weten wie de rekening zal betalen. Misschien wel uw kind, want als je de Europese Commissie mag geloven, klopt de Belgische begroting van geen kanten; blijven de schulden zich onder Michel I opstapelen en wordt de factuur doorgestuurd naar de volgende generatie.

Misschien betaalt u zelf wel de rekening. Want terwijl Van Overtveldt voor bepaalde doelgroepen belastingen verlaagt, wordt er naarstig en hard gezocht naar besparingen in de pensioenen, de uitkeringen en de gezondheidszorg. Herverdelen, heet zo'n beleid. In tegenstelling tot wat Stevaert ooit beoogde, niet van wat rijkere naar wat armere burgers.

Gratis bestaat niet. Volksbedrog heet een politieke keuze die dat vooropstelt. Vraag maar aan Van Overtveldt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234