Dinsdag 15/10/2019

standpunt

Opiniërend hoofdredacteur
@barteeckhout

Een Sudanese delegatie helpt de politie bij het identificeren van vluchtelingen/ migranten. De samenwerking moet mogelijk maken dat Sudanezen zonder papieren snel weer naar eigen land terugkeren. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) schijnt er bijzonder verguld mee te zijn.

Het is veelzeggend dat dit merkwaardige bondgenootschap nog amper debat uitlokt. Dat buitenlandse overheden hulp leveren om migranten te identificeren, is niet uitzonderlijk. Maar samenwerken met het regime in Sudan is toch wel verregaand.

De Sudanese president Bashir moet het enige zittende staatshoofd ter wereld zijn dat gedagvaard wordt door het Internationaal Strafhof, op beschuldiging van misdaden tegen de mensheid. Bashir overzag de genocidaire slachtpartijen in de regio Darfur.

De mannetjes van die president komen nu dus hier hun landgenoten controleren. De omschrijving 'pact met de duivel' is zelden zo van toepassing geweest.

Lange tijd was de heer Bashir een internationale paria. Daar is plotsklaps verandering in gekomen toen Sudan actief de zijde koos van Saudi-Arabië in de oorlog in Jemen. Ondanks alle poeha over fundamentalisme zijn de vrienden van de Saudi's blijkbaar ook nog altijd onze vrienden. Dat Bashir kan dienen als sluiswachter bij de migrantenstromen uit Afrika, komt vele Europese regeringen goed uit.

Het bondgenootschap met Sudan is een zoveelste bewijs van de duistere wanhoop in het Europese migratiebeleid. België is niet het eerste land dat bij de duivel te biecht gaat. Duitsland en Italië gingen ons voor. Alles schijnt toegestaan, als het migranten maar tegenhoudt. Er was al de morsige deal met de anders zo gretig verketterde Turkse president Erdogan. Er was het outsourcen van controle aan Libisch geboefte.

Nu dus deze vrolijke samenwerking met Omar el-Bashir, toch algauw medeverantwoordelijk voor naar schatting 300.000 doden. De kans is reëel dat leden van zijn geheime politie momenteel rondjes lopen door Brussel.

Migratiebeleid is zelden eenvoudig. De Sudanezen in dit land zijn voornamelijk op doorreis naar Groot-Brittannië. In politiek asiel alhier zijn ze vaak niet geïnteresseerd. Dan nog blijft de vraag of we hen dan maar moeten overleveren aan de brutale grillen van hun leiders.

Wat denken we dat gaat gebeuren met de landgenoten die de 'controleurs' mee naar huis krijgen? Mogen we die vraag nog stellen zonder weggezet te worden als naïeve aanhangers van open grenzen?

Dit is geen vraag voor meneer Francken alleen. Zijn regering en parlement, als vertegenwoordiger van de bevolking van dit land, bereid de prijs te betalen van een alliantie met de ergste oorlogsmisdadigers om toch maar de deur op slot te houden? Of erkennen zij dat er ook aan een krachtig en realistisch Europees migratiebeleid een ondergrens van fatsoen zit?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234