Dinsdag 11/05/2021

Standhouders over de 69ste editie van de boekenbeurs, die alweer een record deed sneuvelen

Meer dan 15.000 boekenwurmen per dag

Met een waanzinnig drukke slotdag is een punt gezet achter de 69ste Boekenbeurs. De afgelopen elf dagen gingen 168.027 mensen in het Antwerpse Bouwcentrum op zoek naar een boek. Dat zijn er een dikke vijftienduizend minder dan in het recordjaar 2004, al bleef de Boekenbeurs toen wel drie dagen langer open. Maar met dagelijks 15.275 bezoekers sneuvelde ook dit jaar weer een record. De Morgen peilde bij enkele prominente standhouders naar hun tevredenheid, vermoeidheid, toppers en trends. 'Steeds meer mensen maken geen lijstjes meer van boeken die ze willen kopen. Ze maken er digitale foto's van.'

Door Jeroen de Preter

en Sofie Vanden Bossche

Naam: Leen Lever

Stand: Standaard Uitgeverij

Hoeveelste Boekenbeurs? "Ik denk de tiende."

Moe? "Een beetje wel. We hebben de afgelopen drie weken zonder onderbreking gewerkt, in een omgeving die niet bepaald goed is voor je gezondheid. Ik snak vooral naar zuurstof."

Tevreden? "Dat gaat. We hadden dit jaar geen absolute topper, zoals vorig jaar het boek van Jef Vermassen, maar de verkoop is volgens mij niet slechter geweest. Het zat allemaal wat meer verspreid over verschillende boeken."

Toppers? "Het vaginaboek van Goedele Liekens, Ontmaskerd van Pieter Aspe en Weerloos van Deflo. Dezelfde boeken dus die het ook in de boekhandel goed doen."

Opvallendste trend? "Steeds meer mensen maken niet langer lijstjes van de boeken die ze willen kopen. In plaats daarvan maken ze er digitale foto's van."

Naam: Nelly Verboven

Stand: In den Olifant (kinder- en jeugdboeken)

Hoeveelste Boekenbeurs? "De twintigste."

Moe? "Helemaal niet. Vroeger stond ik hier zelf elke dag, van 's morgens tot 's avonds. Tegenwoordig hebben we daar mensen voor."

Tevreden? "Het is een beetje jammer dat er dit jaar maar één weekend was. Dat scheelt, maar ik denk niet dat we slechte zaken gedaan hebben."

Toppers? "Een nieuwe heruitgave van de sprookjes van Grimm deed het opvallend goed en ook de boeken van Roald Dahl blijven scoren. Bij het nieuwere werk hebben vooral de Fantasia-boeken van Geronimo Stilton goed verkocht."

Opvallendste trend? "Tegenwoordig heeft bijna elke standhouder ook een aanbod voor kinderen, met een overaanbod als gevolg. Dat was vroeger niet zo. Toen we hier twintig jaar geleden voor het eerst kwamen, waren we bijna de enige met kinderboeken. Gezinnen die naar de Boekenbeurs kwamen, lieten hier hun kinderen kiezen, want ergens anders was er zo goed als niets."

Naam: Chris Boudewijns

Stand: WPG Uitgevers

Hoeveelste Boekenbeurs? "De vijftiende."

Moe? "Doodmoe. Omdat het hier zo warm en slecht verlucht is, maar natuurlijk ook omdat we zo lang met de voorbereiding zijn bezig geweest. En volgende week begin ik weer aan promotiewerk, dus ik kan nog niet meteen uitrusten."

Tevreden? "We hebben iets minder verkocht dan vorig jaar. Niet zo veel minder dat we er ons zorgen om maken, we zijn tevreden. Onze auteursactiviteiten hebben ook veel succes gehad."

Toppers? "Naast de vijf boeken van Karin Slaughter ook nog de laatste boeken van John Irving, Jan Van Loy, Amos Oz en Rick De Leeuw. En Wilde vijg van Nedjma."

Opvallendste trend? "Meer boeken van BV's en meer thrillers. Zelfs wij, die vooral in literatuur gespecialiseerd zijn, hebben met de misdaadromans van Karin Slaughter het beste verkocht."

Naam: André Van Halewyck

Stand: Van Halewyck

Hoeveelste Boekenbeurs? "Da's een goede vraag. Even tellen... De 29ste."

Moe? "Het is slopend. Je bent veertien dagen aan een stuk bezig en op den duur weet je niet meer welke dag het is. Maar het is leuk hoor, ik ga het missen morgen."

Tevreden? "Ja. Er zijn twee dagen minder dan vorig jaar dus zal de verkoop iets lager liggen, maar ik denk wel dat er per dag gemiddeld meer bezoekers waren en dat ze meer kochten."

Toppers? "Onze renpaardjes van het najaar - Jeroen Meus, Ilse Nackaerts, Zohra en Bo Coolsaet - hebben het goed gedaan. De boeken over Johan Anthierens en Blokken waren ook twee toppers."

Opvallendste trend? "Vrouwelijke seksualiteit. Toen wij met Ilse Nackaerts begonnen, werd er besmuikt gelachen, maar kijk nu eens naar het succes van Kim Cattrall. Daarnaast heb ik gemerkt hoe de Boekenbeurs in twintig jaar tijd is geëvolueerd van een verplicht nummertje naar een megahappening, een reusachtige shopping mall die de mensen blijft aantrekken."

Naam: Raymond Vanlitsenburg

Stand: De Geus

Hoeveelste Boekenbeurs? "De vijftiende, ongeveer."

Moe? "Het was vermoeiend, en niet alleen vanwege de beurs. Wij proberen onze stand wat extra cachet te geven. Bij mooie boeken hoort een mooie stand, maar dat vraagt ook een serieuze voorbereiding."

Tevreden? "Ja, alleen is het spijtig dat het laatste weekend er niet aan gekoppeld wordt. En ik vind dat de Boekenbeurs wel eens in echt goede expohallen gehouden mag worden. Dat is Antwerp Expo niet meteen."

Toppers? "De terugkeer van de dansleraar van Henning Mankell is echt een topper geweest. En de laatste van Marianne Fredriksson verkoopt ook goed."

Opvallendste trend? "De Boekenbeurs mist dynamiek. Ik heb hier nog niet veel zien veranderen. Tenzij misschien dat een groeiend aantal mensen eigenzinnigere keuzes maakt."

Naam: Luc Vander Velpen

Stand: Co-Libro

Hoeveelste Boekenbeurs? "Met Co-Libro de zevende."

Moe? "Zeker na de nocturne van donderdag. Een beurs is altijd vermoeiend omdat het bovenop je gewone werk komt."

Tevreden? "De verkoop ligt iets lager dan vorig jaar, maar wie naar de Boekenbeurs komt om zijn brood te verdienen, is verkeerd, het gaat om de promotie van de boeken. Veel minder tevreden ben ik over de zet van Anciaux in verband met de Gouden Uil."

Toppers? "Werken zoals Schaduw van de wind van Ruiz Zafon, Zwerm van Peter Verhelst en Een verhaal van liefde en duisternis van Amos Oz. Dat doet me plezier, want dat zijn geen evidente boeken."

Opvallendste trend? "De toegenomen aandacht voor literair nogal zware boeken en de ontdekking van Vitalski en zijn filmpjes, waarmee de Boekenbeurs de eenentwintigste eeuw is binnengetreden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234