Dinsdag 15/10/2019

Update

Standard wil geen fans meer bij uitduels tot einde seizoen (maar claimt wel drie punten)

Beeld BELGA

Standard heeft gereageerd op de supportersincidenten die ervoor zorgden dat Charleroi - Standard van gisterenavond werd stilgelegd. De Luikse club zal geen tickets meer verkopen voor uitwedstrijden aan zijn eigen supporters, en dit tot het einde van de reguliere competitie. De Rouches voegen er wel aan toe dat ze niet zullen aanvaarden dat de drie punten niet worden toegekend. Op het moment dat scheidsrechter Gumienny de wedstrijd definitief staakte, leidde Standard met 1-3.

"Het is compleet onaanvaardbaar dat het sportieve aspect van een wedstrijd bepaald kan worden door het gedrag van een handvol individuen op de tribunes", klinkt het bij de club. "Daarom zal Standard minstens tot het einde van de reguliere competitie geen tickets meer beschikbaar stellen voor uitwedstrijden. Het is onmogelijk om na te gaan of de plaatsen op de tribunes ingenomen worden door echte supporters van de club. Standard neemt zo spontaan een nooit geziene maatregel in de geschiedenis van het Belgisch voetbal."

Naast deze maatregel anticipeert Standard ook op een mogelijk gevolg van de stopzetting van de wedstrijd. Na een tweede onderbreking - nadat eerst fans van Standard en daarna supporters van Charleroi voorwerpen op het terrein gegooid hadden - besliste ref Gumienny om het duel bij een 1-3 voorsprong voor de Rouches definitief stop te zetten.

Volgens het bondsreglement zal geen van beide ploegen punten overhouden aan de stilgelegde match. "Wanneer de scheidsrechter de wedstrijd staakt na toepassing van de procedure bij verbaal geweld (spreekkoren) of bij wanordelijkheden buiten het speelveld, wordt de wedstrijd met forfaitcijfers verloren door de ploeg waarvan de supporters aan de basis liggen van de incidenten, of worden er geen punten toegekend indien de incidenten veroorzaakt werden door zowel de supporters van de thuisploeg als van de bezoekende ploeg", stipuleert artikel 1917.3. Voorlopig is het wachten op het rapport van scheidsrechter Gumienny en de aanwezige Match Delegate.

Forfaitnederlaag
Bij Standard zijn ze in ieder geval niet gediend met een eventuele forfaitnederlaag. "Standard aanvaardt niet dat de punten van de wedstrijd in kwestie niet toegekend zouden worden", klinkt het fel. "Zo'n beslissing zou een extreem gevaarlijke afwijking voor het voetbal betekenen."

Standard-coach Aleksandar Jankovic probeert de fans tot kalmte aan te manen. Tevergeefs. Beeld BELGA

De Luikenaars hebben hun dossier al goed voorbereid, blijkt uit de mededeling op hun website. "Voor absoluut identieke feiten (tijdelijke onderbreking van een match) kunnen twee voetbalclubs op een volledig verschillende manier gestraft worden (een boete in het ene geval en puntenaftrek in het andere geval)", klinkt het. "Het laatste geval, als voorbeeld, waar supporters van Charleroi de oorzaak waren van de onderbreking van de wedstrijd tegen STVV op 29 oktober 2016, resulteerde in louter een boete voor de club. Daarom zou het onlogisch zijn dat Standard voor gelijkaardige feiten zwaarder bestraft zou worden, simpelweg omdat ook de supporters van de andere ploeg incidenten pleegden tijdens diezelfde wedstrijd. De competitie zou daardoor onherstelbaar verstoord worden. De wil van iedereen moet zijn om alle relschoppers te verbannen uit de stadions. Het is daarom ondenkbaar dat een aantal regels hun daden zouden in de hand werken, door hen de macht te geven om de uitslagen van wedstrijden te beïnvloeden."

Gumienny
Tot slot is Standard niet mals voor Gumienny. "De scheidsrechter van deze wedstrijd had moeten ingrijpen en de keeper van Charleroi (Nicolas Penneteau, red.) erop moeten wijzen te stoppen met de supporters onnodig te provoceren, met het risico dat de wedstrijd op eender welk moment zou onderbroken kunnen worden."

Voorlopig is het wachten op nieuws vanuit het bondsgebouw, maar dit dossier zal in ieder geval een lange staart krijgen.

Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234