Zaterdag 24/08/2019

Standard verliest nog eens pedalen

Het was even geleden, maar de stoppen zijn nog eens doorgeslagen bij de Rouches. Nadat ze een onterechte penalty tegen kregen, verloren ze alle controle over de wedstrijd, en vooral over zichzelf.

Door Kristof Windels

WAREGEM l Na de omgezette strafschop van Matthys kreeg Standard nog twee goals om de oren en bovendien twee rode kaarten. Willen ze ooit aanspraak maken op meer dan een Europees ticket, zullen deze Rouches zich toch moeten leren beheersen.

Minuut 57. Matthys wordt perfect de diepte ingestuurd, en duikt in het gaatje tussen Dante en Sarr. De Zultespits voelt een klein contact en gaat liggen. Strafschop, oordeelt ref Wouters. Foei, maar goed. De bal gaat op de stip, bij Standard slaan de stoppen door, zeker als de bal ook nog eens tegen de netten belandt. 1-0, en dan begint plots een andere wedstrijd. Standard speelt niet meer tegen Zulte-Waregem, maar tegen zichzelf en de ref. Proper kon je het niet noemen. In het basketbal heb je er een naam voor: een opzettelijke fout, strenger bestraft dan andere. Een fout maken, om een fout te maken.

De Rouches pleegden er een paar, en toen de scheids vond dat hij recht genoeg in zijn schoenen stond, volgden dan ook zware straffen. Rood voor Dante nadat hij zijn elleboog even in het al verminkte aangezicht van De Brul had geplant. Vooral de lijnrechter kreeg toen een paar Standardspelers op de huid, omdat hij volgens hen iets te driftig met zijn vlagje stond te zwaaien. Coach Preud'homme belaagde lekker mee. Toen Fellaini er dan nog eens te fel invloog, net voor een opverende bank van Zulte-Waregem, was het hek helemaal van de dam. Standard met negen.

"De Brul moet genaaid worden, Verschuere is een tand kwijt, Sergeant heeft last van de kaak en Dindeleux heeft iets aan de mond. Ik denk niet dat ze tegen mekaar zijn gelopen", zei Zulte-Waregemcoach Francky Dury achteraf fijntjes. Het was in dat sfeertje dat Standard helemaal de teugels en de wedstrijd verloor. Er kwam al snel een tweede West-Vlaamse goal, nadat doelman Renard hopeloos de mist inging. Even leek Standard nog wat terug te kunnen doen toen Defour scoorde, maar helaas. Van Nieuwenhuyze maakte het met een mooie boog helemaal af.

Nadien was bij de spelers uiteraard scheids Wouters kop van Jut. En ook een beetje die van Genk. "Het kan toch niet dat we een week na wat Genk allemaal over de ref roept, een Limburgse scheids (Wouters is burgemeester van Lummen, KW) krijgen!", riep Steven Defour zelfs. Paranoia? Toch een beetje. Coach Preud'homme pakte het iets subtieler aan, maar ook hij verwees naar vorige week. "Ik wist, na alles wat na de topper tegen Genk is geroepen, dat bij de eerste fase waar enige twijfel zou zijn, wij in het nadeel zouden worden gesteld. Nu, ik wil niet beginnen zoals Genk vorig week. En pas op, ik weet dat zo'n fouten menselijk zijn."

Preud'homme had echter ook ogen voor wat zijn spelers na die strafschopfase lieten zien. "We zijn ons voetbal verloren. De stoppen zijn doorgeslagen." Het probleem van Standard is vooral dat de man die de lijnen moet uitzetten op het veld meestal de eerste is om door te slaan. Sergio Conceição speelde een lamentabele wedstrijd, mede door een foute schoenenkeuze. Natuurlijk geraakte hij gefrustreerd. De Portugees en Zulte-Waregem, het zal wel nooit samen gaan zeker? Aan de Gaverbeek vinden ze het alvast niet erg. Met het oog op de UEFA-bekerclash met Newcastle hebben zij hun vertrouwen beet.

Standard heeft een waarschuwing gekregen. Ook voor rust was het al niet te veel soeps. "We misten onze bekende dash", aldus Preud'homme. Maar er waren toch twee lekkere kansen: een kopbal van De Camargo en een bal op de lat van Dupré. Tegen een zwak Zulte-Waregem had het bij de thee dus al lang voor moeten staan. Maar ja, er zijn zo van die dagen. En dan komt ook nog eens het ware gelaat boven. Snel vergeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden