Vrijdag 20/05/2022

stan van samang

Tien jaar nadat ze op de Gentse Feesten het licht zagen, is wat Die Verdammte Spielerei doet eigenlijk nog altijd pure - welja - spielerei. Als prettig gestoorde fanfareband vonden ze zo de weg naar Vlamingenharten aller lande, naar Siska Schoeters' ochtendshow én nu ook naar culturele centra.

Zo blij als een kind in een snoepwinkel was Stan Van Samang toen hij onlangs de felbegeerde MIA voor 'Hit van het jaar' wegkaapte. "Dus zo ziet een MIA er van dichtbij uit!", lachte Van Samang, die de trofee voor zijn Een ster op de schouw mag zetten. Dat dit zich vertaalt in een ijltempo waaraan zijn concerttickets uitverkopen, spreekt voor zich. Voor de zingende publiekslieveling het volledige Antwerpse Sportpaleis in november aan zijn voeten dwingt, nodigt hij je uit in een intiemere zaal om zijn liefde voor muziek met je te delen.

20 en 26 februari in Capitole Gent, Graaf van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent. www.stanvansamang.be.

Verderop in dit nummer strooien we met tips om de dag van de geliefden te omarmen dan wel te ontlopen. Behoor je tot die eerste categorie, dan pakken we hier al uit met dit voorsmaakje. In Balls & Glory kan je je op Valentijn zelf aan een originele speeddate onderwerpen. Ben je ingeschreven, dan mag je een single vriend van het andere geslacht meebrengen die je zelf dateable vindt. Gezonde spanning gegarandeerd! Na het daten trekken jullie in groep naar een toffe bar waar lustig nagekaart kan worden en eventuele vlinders in de buik gespot kunnen worden. Stop dus met swipen en kom uit je kot!

14 februari om 19u in Balls & Glory, Jakobijnenstraat 6,

9000 Gent. Leeftijd: 21 tot 35 jaar. Inschrijven kan via www.worthaflirt.be.

the kids - 40!

Amper 12 jaar was bassist Danny De Haes toen punkband The Kids het levenslicht zag. Iggy Pop en Patti Smith waren zodanig onder de indruk van hun drie-akkoordenpunk dat ze hen mee op tour namen. Intussen stampen de oude punkrotten al veertig jaar tegen de schenen van al wat de norm is. Moegestreden zijn ze in elk geval allerminst. Tijdens hun jubileumjaar gaan ze niet alleen touren door de VS, maar vereren ze ook De Centrale met een daverend bezoek. Hoog tijd om het stof van klassiekers als There will be no next time en Fascist cops te blazen!

27 februari in De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent. Tickets en info via democrazy.be.

April in Paris

In deze hilarische komedie hebben Albert en Betty een haat-liefderelatie. Kort samengevat: ze houden er eigenlijk van om mekaar te haten. Maar dan wint Betty plots een romantisch weekendje Parijs en vraagt ze Albert mee. Verwarring alom bij de twee, want ze zijn nog nooit verder op reis geweest dan hun eigen tuinhuis. Overleven ze zo'n weekend samen wel? Albert en Betty worden gespeeld door Bert Van Avermaet en Annick Segal, Waldek en Rosa uit Thuis.

13 februari in CC Lokeren, Kerkplein 5, 9160 Lokeren. www.lokeren.be/cultuur.

Toen fotografe Jessica Yatrofsky vier jaar geleden met I Heart Boy het mannelijke lichaam wilde tonen zoals het werkelijk is, weg van alle stereotiepen, had ze nooit verwacht dat de naaktfoto's zo'n succes zouden worden. Een massa mensen daagde op in Gent. En daarom keert ze maar al te graag terug met haar nieuwe expo: I Heart Girl. Verwacht dus net zoals bij I Heart Boy geen modellen - die wil ze niet voor haar lens zien - maar gewone vrouwen met hun imperfecties. En nog leuk nieuws: Yatrofsky denkt ondertussen zelfs aan een fotoreeks met transgenders!

Van 11 februari tot 10 april in WATT, Nieuwewandeling 62, 9000 Gent. www.watt.gent.

Monkey Mind

Mensen met een beperking kunnen ook professioneel dansen. Dat is het opzet van Monkey Mind. Choreografe Lisi Estaras, bekend van Les Ballets C de la B, gaat aan de slag met twee dansers zonder beperking en drie met het syndroom van Down. Ontmoeting staat centraal in deze voorstelling. Is de ontmoeting tussen de vijf dansers beïnvloed door het feit dat enkelen onder hen het syndroom van Down hebben? Is ontmoeting überhaupt wel mogelijk?

24 en 25 februari in Minnemeers, Minnemeers 8, 9000 Gent. www.platform-k.be.

Nele Bauwens -

Ik moet beter

luisteren

Luisteren is belangrijk, en zeker als Nele Bauwens, bekend van El Tattoo Del Tigre, aan het woord is. In haar monoloog vertelt ze over haar kindertijd toen ze in het Pajottenland woonde. Ze doet dat met grappige observaties en met de nodige zelfspot over haar complexe liefdesleven. Haar leven lijkt wel een roetsjbaan die rijdt over je lachspieren, maar ook recht door je hart gaat.

25 februari in CC Ter Vesten, Beveren; 27 februari in CC Lokeren. www.nelebauwens.be.

3x theater

Onze Koen

Meester van de tragikomedie Peter De Graef wist voor zijn nieuwe productie klasbakken Lucas Van den Eyde en Tania Van der Sanden te strikken, die verstrikt raken in het kluwen dat opvoeding heet. Wie al kennismaakte met Stanley en Rudy van de theaterfilosoof, weet dat hij beter niet te lang wacht met kaartjes bestellen.

20 februari in CC Lokeren, Lokeren; 3 maart in CC Belgica, Dendermonde. www.malpertuis.be.

Wa Wilder Man

Brandend actueel, dat is deze maskerade van Compagnie Barbarie en Villanella. Dit heerlijk absurde vrouwencollectief speelt in op de actualiteit door de vrees voor 'de ander' die aan onze grenzen klopt te visualiseren. Steek je dus niet weg als vreemdsoortige wezens op de scène je met grote en bange ogen aankijken.

11 maart in CC Zoetegem, Zottegem; 27 maart in CC Steenoven, Herzele. www.compagniebarbarie.be.

bekdichtzitstil

De 'afvalcontainer', dat is hoe de klas van François, Damien en Becky door de leerkrachten wordt gezien. Het is de klas met de meeste stoornissen, maar zelf zijn ze trots: met zo veel stoornissen komen ze misschien wel in aanmerking voor een vermelding in het Guinness Book of Records! Theater Antigone en Theater Artemis zetten hun schouders onder deze ode aan het wild spelende, soms onhandelbare kind.

16 februari in CC De Fabriek in Sint-Lievens-Houtem; 21 en 22 februari in CC Lokeren, Lokeren; 28 en 29 februari in CC Belgica, Dendermonde. www.antigone.be.

Neen, deze expo gaat niet over e-mail, maar over email. Je weet wel, de stof die gebruikt werd halverwege de vorige eeuw om reclameborden te maken. Maar email werd voor veel meer gebruikt. Van kachels en fornuizen over nachtemmers en waskommen tot zelfs potten en pannen. Alles kreeg een eeuw geleden wel een laagje email. Deze prachtige expo brengt dat rijke verleden van de Belgische emailindustrie tot leven. En wie na de tentoonstelling helemaal weg is van email, kan zelfs een cursus emailleren volgen!

Tot 26 juni in MIAT, Minnemeers 9,

9000 Gent. www.miat.gent.be.

ludo vandeau

Dat het Franse chanson in het bloed zit van Ludo Vandeau hoeft niet te verwonderen. De muzikale Gentenaar - die we nog kennen als zanger bij Ambrozijn en Olla Vogala - kreeg van jongsaf de Franse en Spaanse wereld in huis door een half-Waalse moeder en een Spaanse grootmoeder. Met Au gré du charme komt hij nu voor het eerst met een soloalbum voor de dag. Franse poppareltjes om je aan te verwarmen op een koude winteravond.

12 februari in de Minardschouwburg, Walpoortstraat 15, 9000 Gent.

www.ludovandeau.be.

"We zijn niet zomaar

onnozelaars

met een fanfarebandje"

speeddate

Worth a flirt

I Heart

Girl

De Stoomlocomotief

Op 20 februari tuf je met je kroost richting schouwburg, want daar maakt Thomas De Stoomlocomotief zijn opwachting. Naast een indrukwekkende trein en een populair televisiekarakter is hij ook een echte Don Juan, want hier probeert hij de harten van de kleinste theaterbezoekers voor zich te winnen. Bijgestaan door Percy, James, Gordon en de Dikke Controleur wordt hij met een nieuw avontuur geconfronteerd: het circus komt naar de stad, maar de circuswagon heeft behoorlijk wat vertraging. Zal het Thomas en zijn vrienden lukken om het circus op tijd naar de stad te krijgen? De levensgrote rijdende treinen, indrukwekkende decors en vrolijke muziek doen vergeten dat je in hartje Gent vertoeft. Kom gerust verkleed als controleur of conducteur, dan mag je achteraf met de acteurs op de foto!

20 februari om 14u en 16u30, Schouwburg NTGent, Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent.

Thomas

Jullie begonnen met de Spielerei op de Gentse Feesten? Vertel.

Tamboer-majoor Stefaan De Winter: "De vijf andere mannen en ik hadden elkaar ontmoet op het conservatorium. De zomer brak aan en we spraken af om samen naar de Gentse Feesten te trekken, maar hadden geld nodig om onze drank te betalen. (lacht) Dus besloten we als een soort parodie op de oer-Vlaamse fanfare door de Gentse straten te marcheren, met respect voor de muziek én een stevige portie humor. Wat een kick, om met de luttele elf minuten muziek die we hadden van 's ochtends tot 's avonds laat te spelen, daar geld mee te verdienen en onmiddellijk te voelen dat je een gouden formule vast hebt."

Komt na tien jaar de sleur er nog niet in?

"We vinden dat zelf ook frappant, maar nee. Nog lang niet. We blijven gewoon goed overeenkomen en tegelijk kunnen we professioneel samenwerken. Tamelijk uniek, dat beseffen we wel. Waarschijnlijk omdat er echt kameraadschap aan de basis van Die Verdammte Spielerei ligt: als we vier keer in de week spelen kruipen we die ene vrije dag toch nog samen op café."

Nu gaan jullie de culturele centra tegemoet. Wordt dat anders dan jullie straatoptredens?

"Voor wie ons al op straat zag, zullen de zaalshows vertrouwd aanvoelen. De improvisatie die we daar doen zit er nu ook in. Maar in een zaal hebben we de ruimte om de muziek mooier te plaatsen, de humor beter neer te zetten. Die vluchtigheid van de straat, waar je mensen om de twintig seconden opnieuw moet doen lachen, is er niet. Nu kunnen we ook een verhaal brengen, een beetje biografisch, over mijn dagelijkse leven en avonturen als leerkracht slash tamboer-majoor."

Voor iets wat er als pure fun uitziet, zit er precies toch een zekere filosofie achter wat jullie doen.

"Een filosofie is een groot woord, maar we zijn wel meer dan professionele handelaars in onzin. Enerzijds ben ik omringd door vijf fantastische beroepsmuzikanten, anderzijds brengen we humor die soms plat is - maar dan heel bewust - en soms scherpzinnig. Ik kom uit Aalst, dus durf mensen al eens Louis Paul Boon-gewijs een geweten te schoppen. Nee, we zijn zeker niet zomaar onnozelaars met een fanfarebandje."

Hebben jullie speciale plannen voor de show?

"Die show is een thuismatch én viert ons tienjarig bestaan. Dus de kans is reëel dat we na de show met de hele zaal Gent intrekken om een café te bestormen. Zonder vooraf een café te regelen, hé."

Jullie kenmerkende witte marcellekes, hebben jullie die echt al iédere show gedragen?

"In het prille begin droegen we nog harmoniejassen, maar die waren allemaal verschillend, oncomfortabel, lelijk, en wanneer je die nadien in een zak mee naar huis nam konden die gigantisch stinken. (lacht) Dus sindsdien houden we 't gewoon bij marcellekes, ja. Toen we bij min acht graden op de Winter in Antwerpen speelden, droegen we ze ook. Maar dat is grappig, want dan lopen we te bevriezen, maar vinden de mensen het fan-tas-tisch. Uiteindelijk warmen we wel op, hoor, en die kou voelen we dan niet meer. Temperatuur is gewoon a state of mind." (lacht)

13 februari, NTGent Schouwburg, Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent. www.dieverdammtespielerei.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234