Vrijdag 14/05/2021

Stakingsacties

Stakingswapen staat op scherp, maar vuurt voorlopig niet

CGSP-topman Michel Abdissi:
CGSP-topman Michel Abdissi: "We werken week per week."Beeld belga

Legt de Franstalige socialistische vakbond het spoor nog twee weken plat? Het CGSP verlengde zijn stakingsaanzegging tot en met 26 juni. De Vlaamse bonden zetten alles op alles om een akkoord te bereiken.

"Onze mensen willen een oplossing, niet een staking", vertelt Katrien Verwimp van het ACV. De Franstalige vleugel van de socialistische vakbond ACOD Spoor - CGSP Cheminots - heeft gisteren haar stakingsaanzegging met een week verlengd. "We hebben de morele plicht om onze mensen te beschermen", zegt Serge Piteljon van CGSP Cheminots. Zonder aanzegging zouden eventuele stakers niet gedekt zijn, en dus sancties van het bedrijf riskeren. Ook de topman van die spoorbond, Michel Abdissi, probeerde de boel al meteen wat te temperen. "Er moet aan de reizigers duidelijk gemaakt worden dat dit niet betekent dat we dreigen met een staking van twee weken", schermt hij. "We gaan week per week te werk."

Alles uit de kast gehaald

Maar zelfs zijn Vlaamse collega's van het ACOD reageerden not amused op de zet. Daar vindt men het strategisch niet verstandig om net voor een verzoeningsvergadering zo'n bazooka boven te halen. De Vlaamse vleugel van de socialistische spoorbond doet dan ook alles om die staking af te ketsen. Ook het ACV is er niet voor gewonnen. "Sommigen doen al voorafnames op het overleg door nu al nog meer stakingen aan te kondigen", zegt Katrien Verwimp. "Maar niemand zit daarop te wachten: niet onze mensen op het terrein, niet de reizigers, en niet de studenten."

Bovendien klonk gisteren overal de hoop om toch een compromis te bereiken over de kredietdagen, zelfs bij het CGSP. "We naderen een akkoord", zei Serge Piteljon, voor aanvang van de vergadering met de spoortop. "Ik ben niet pessimistisch gestemd." Laten we dan ook afwachten of de eerste week staking wel plaatsvindt, wierp hij op. Komt er voor zondagavond witte rook, dan wordt alles immers afgeblazen. Sommigen interpreteren de stakings- aanzegging dan ook als een laatste boodschap aan de achterban: dat CGSP Cheminots echt álles uit de kast gehaald heeft om de directie te doen zwichten.

undefined

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Het ACV legde gisteren alvast een nieuw voorstel op tafel in de hoop tot een compromis te komen. De vakbond stemt er onder meer mee in dat 15 november niet langer een wettelijke feestdag is bij het spoor. De christelijke vakbond gaat er ook mee akkoord dat het aantal kredietdagen vermindert, maar dan wel pas per schijf van 28 ziektedagen en niet per schijf van 18, zoals de directie voorstelde. Het ACV wil ook via overleg naar nog een extra maatregel zoeken om de productiviteit te verhogen, maar enkel als de directie tot 2019 geen extra inspanningen vraagt aan het personeel. Achter de schermen probeert ook premier Michel het conflict te ontmijnen door contacten met de vakbondstop.

Druk op de ketel houden

Vinden de bonden en de spoordirectie een compromis over het knippen in vrije dagen en het verhogen van de productiviteit, dan moeten de syndicale onderhandelaars daarover wel eerst nog de basis consulteren voor alles helemaal in kannen en kruiken is. Bij de socialistische spoorbond is vandaag alvast een nationaal uitvoerend bureau gepland om een standpunt in te nemen. Maar loopt het toch nog mis, dan zijn er zelfs aan Vlaamse kant geen acties uitgesloten. "Zolang er geen akkoord is, kunnen wij niet garanderen dat er geen acties komen. Wij moeten immers druk op de ketel houden", merkt Katrien Verwimp van het ACV op.

Wie op 24 juni op de trein rekent, zoek sowieso beter een alternatief. Op die dag heeft de socialistische vakbond al langer een nationale staking gepland. En ook het spoor doet daar aan mee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234