Maandag 30/03/2020

Stakingsoap blijft doorgaan

Wordt er begin januari gestaakt of niet? Die vraag blijft ook na nieuw overleg tussen de vakbonden onbeantwoord. De bonden willen dat de rol van de sociaal bemiddelaar eerst wordt 'verduidelijkt'.

"Whatever." Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) zegt het met een diepe zucht. Hij kan naar eigen zeggen niet blijven reageren op het doen en laten van de spoorwegvakbonden. "Mijn standpunt en dat van de regering is duidelijk." Vorige week noemde De Croo de demarches van de vakbonden 'een regendans'. De regering herhaalde ook haar voorstel om een sociaal bemiddelaar aan te stellen om het conflict bij de NMBS op te lossen, op voorwaarde dat de stakingsaanzegging wordt opgeschort.

De stakingsaanzegging werd ingediend nadat de achterban van de bonden de hervormingsplannen voor het treinpersoneel verwierp. Onder meer enkele eenzijdig door de directie doorgevoerde maatregelen over de verlofregeling schoten in het foute keelgat.

Deus ex machina

Gisteren beraadden de bonden zich over de spoorstakingen. Maar na twee uur bleek het overleg geen nieuws te hebben opgebracht. Het blijft bijgevolg onduidelijk of de stakingen op 6 en 7 januari zullen plaatsvinden. "Het is een moeilijk dossier", zei ACV'er Luc Piens achteraf. Wanneer er opnieuw wordt samengezeten, wilde hij niet kwijt. "Er is tijd", zei hij. De stakingen kunnen tot 48 uur voor aanvang worden ingetrokken.

Ludo Sempels van ACOD Spoor was iets minder karig met woorden. "Er moet een positief signaal van de directie komen over wat die bemiddelaar allemaal moet doen", legde hij uit. "Zo'n positief signaal kan altijd worden gegeven. Dat hoeft niet het volledige plaatje te zijn. We zijn bereid om over alles te praten." Volgens hem worden de stakingen op 6 en 7 januari voorlopig behouden.

Bij het overleg waren zowel de Nederlandstalige als de Franstalige vleugels aanwezig.Vragen over interne verdeeldheid werden afgewimpeld. Sempels benadrukte alvast dat er met een unaniem standpunt naar buiten werd gekomen.

Als een sociaal bemiddelaar het veld wordt ingestuurd, dan is dat iets vrij nieuws in de publieke sector. "In de particuliere sector is de bemiddelaar doorgaans de voorzitter van het paritair comité. Dat is dus iemand die de sector door en door kent. Bij de NMBS heerst natuurlijk een andere cultuur, dus de bemiddelaar zal zich moeten inwerken in dit dossier", analyseert professor Arbeidsrecht Patrick Humblet (Universiteit Gent). Hij benadrukt dat de bemiddelaar geen kant mag kiezen. Het moet iemand van buitenaf zijn, een soort deus ex machina, die van nul begint en een platform probeert te creëren waarbij mensen opnieuw kunnen praten.

Maar, zegt Humblet nog, "doordat de regering al voorwaarden stelt vooraleer de bemiddeling van start kan gaan, wordt de sociaal bemiddelaar net deel van het conflict." De professor zegt de indruk te hebben dat men langs beide kanten aan de mouw van de bemiddelaar aan het trekken is. "Het accepteren van een sociaal bemiddelaar houdt in dat beide partijen van goede wil zijn. Hier vraag ik me af of er dan wel aan beide kanten bereidheid is om aan tafel te komen zitten."

Stap terug

Bij reizigersorganisatie TreinTramBus geloven ze dat de beste garantie op een positieve uitkomst een stap terug is bij beide partijen. "Als de bonden hun stakingsaanzegging opschorten, en de NMBS-directie hetzelfde doet met haar hervormingsplan, dan haal je druk van de ketel. En dat is nu nodig."

Woordvoerder Jan Vanseveren wijst opnieuw op de benarde situatie van de pendelaar: die moet - als van thuis uit werken niet kan en er geen alternatief vervoer is naar het werk - verlof nemen. Het feit dat de bonden vorige week drie andere stakingsdagen, op 21, 22 en 23 januari, hebben verschoven naar een nog te bepalen datum, doet er weinig toe. "Of het nu eind januari is of begin februari: de reizigers zijn het slachtoffer."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234