Zaterdag 04/02/2023

Stakingen nekken Franse zomerfestivals

Wie de voorbije dagen in Parijs, Montpellier of Rouen een theater- of dansvoorstelling hoopte bij te wonen, was eraan voor de moeite. Misnoegde acteurs, muzikanten, bewegingskunstenaars, circusartiesten en technici organiseerden in heel Frankrijk protestmanifestaties tegen de hervorming van hun sociaal statuut. In de Normandische hoofdstad leidde dat tot macabere taferelen.

Rouen

Van onze medewerker

Ludo Dosogne

De actievoerders nagelden bijvoorbeeld een opengereten varkenskadaver op een withouten kruis. Daarmee veroordeelden ze de 'zwijnerijen' en de slachtpraktijken van de regering-Raffarin. In processie trokken de theatermakers naar de kade van de Seine, waar deze week de zeilschepen van de Armada voor een immense toeloop zorgen. Daar bestookten ze de onthutste dagjesmensen met informatieve pamfletten. Tijdelijke werknemers in de podiumsector, die in Rouen les intermittents du spectacle worden genoemd, kunnen volgens een pas afgesloten protocolakkoord tijdens het laagseizoen veel moeilijker dan vroeger aanspraak maken op werkloosheidsuitkeringen. In kortere tijd moeten meer uren worden gepresteerd en al na zes maanden zou het vervangingsinkomen worden geschrapt. Bijna veertig procent van de betrokkenen zouden, wegens ontoereikende arbeidsmogelijkheden, door deze nieuwe regeling volledig uit de boot vallen. De vakbonden CGT, FO en CNT eisen dat de verantwoordelijke sociale partners hun mening herzien. Tot zolang zou er worden gestaakt. Choreografe Mathilde Monnier en haar collega Angelin Preljocaj, die in de Provence het mooie weer maken, zijn het helemaal eens met de contestanten.

"Pas als we onze krachten bundelen tegen de cultuuronvriendelijke maatregelen kunnen we ons beroep veilig stellen!" verklaarden ze onomwonden tijdens een haastig geïmproviseerde 'volksvergadering'. Daarom werden alle verdere festivalvoorstellingen die in Montpellier deze week waren geprogrammeerd, afgelast.

Hetzelfde lot valt hoogstwaarschijnlijk ook het Festival van Marseille te beurt, dat vandaag in het Vieille Charité-klooster van start had moeten gaan met Les Ballets de Monte Carlo. Op de affiche staan dit jaar vooral Vlaamse choreografen. Naast twee recente producties van Anne Teresa de Keersmaeker en Wim Vandekeybus is ook het ensemble Ictus uitgenodigd. De Amerikaanse cultregisseur Robert Wilson heeft met acteurs en gospeldanseressen zelfs een gestileerde multimediale versie van Gustave Flauberts La Tentation de Saint Antoine ingestudeerd. Maar of de heilige de verlokkingen van de staking zal kunnen weerstaan is hoogst onzeker. Uit solidariteitsoverwegingen zal ook het operafestival van Aix-en-Provence pas later van start gaan. Stéphane Lissner sluit echter niet uit dat alle producties worden geschrapt, wanneer ze niet in optimale omstandigheden kunnen gepresenteerd worden.

Ook in Parijs groeit het verzet. Niet enkel de klassieke Comédie Française, maar ook Châtelet en het Théâtre de la Ville hebben onder druk van de omstandigheden hun seizoen voortijdig afgerond. In deze schouwburgen wordt dag en nacht gediscussieerd over de meest uiteenlopende cultureel-politieke onderwerpen. Vooral Jean-Jacques Aillagon, de huidige minister van Cultuur en Communicatie, moet het hier ontgelden. Hij verdedigt immers met ijzeren hand het omstreden sociaal akkoord. "De onderhandelingen hebben maanden aangesleept", zegt hij. "We gingen dus niet over één nacht ijs. Vanzelfsprekend moeten we rekening houden met de precaire economische situatie. Elke beslissing werd na rijp beraad genomen. Ondoordachte stakingen zijn nadelig voor alle partijen. In feite wordt het publiek gegijzeld. Op korte termijn zal het zich tegen de artiesten keren. Ik nodig de acteurs en de dansers uit om de teksten van het akkoord grondig te lezen."

De actievoerders willen volgende week ook het Festival van Avignon verstoren. Aan programmadirecteur Bernard Faivre d'Arcier hebben ze reeds gevraagd om de openingsvoorstelling op het erepodium in het Pausenpaleis te annuleren. Daardoor zouden Alain Platel, Les Ballets C. de la B en Klangforum Wien worden getroffen. De festivalverantwoordelijken weigeren echter op dit voorstel in te gaan. Toch worden ze nu al gehinderd door stakingsacties. Niet minder dan zestig technici hebben het werk dit weekend neergelegd. "Dit is bijna collectieve zelfmoord", betoogt Faivre d'Arcier, die na de 57ste editie definitief afscheid neemt van het vermaarde theaterfestival. In hoeverre de uitgenodigde choreografen en regisseurs hun solidariteit zullen betuigen, kan moeilijk worden voorspeld.

Actievoerders willen volgende week ook Festival van Avignon verstoren

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234