Vrijdag 27/11/2020

Update

Staking voor onbepaalde duur dreigt bij ASZ Aalst

Beeld BELGA

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) Aalst, met campussen in Wetteren en Geraardsbergen, dient een stakingsaanzegging in voor onbepaalde duur. Dat bevestigt Dirk Van Himste (ACOD), na een ultiem overleg deze voormiddag met de directie over een besparingsplan.

Het ASZ Aalst moet 3,5 miljoen euro besparen, naast het inleveren van anderhalve dag 'dienstvrijstellingen' (verlof), ligt onder meer ook het terugschroeven van de tweede pensioenpijler voor contractuelen op tafel. "We gaan naar een stakingsgolf in het ASZ Aalst", zegt Dirk Van Himste namens het vakbondsfront. "Vanmorgen zijn we uiteen gegaan omdat het bestuur voor de tweede pensioenpijler een voorstel deed van min twee procent en de heel complexe berekening leek op het initiële voorstel."

De vakbonden nemen het niet dat de directie hun voorstel afwees om een stemming bij het personeel te houden, en beslisten tijdens de vergadering om een stakingsaanzegging voor onbepaalde duur in te dienen. De vakbonden zeggen een minimale dienstverlening te waarborgen en vragen om een sociaal bemiddelaar.

De vakorganisaties stellen voor om één procent te besparen op de tweede pensioenpijler, wat volgens hen al 300.000 euro oplevert, en ook de economische waarde van de ingeleverde anderhalve dag in rekening te brengen. Ook kan volgens hen de investeringslijst herbekeken worden.

Directie grijpt terug naar oorspronkelijk voorstel
Omdat vakbonden en directie geen akkoord bereikten voor een alternatieve besparing van 580.000 euro op loonkosten, grijpt de directie terug naar het oorspronkelijke voorstel. Dat laat het ziekenhuis weten.

Op 8 september werd een 24 urenstaking gehouden tegen de besparingsvoorstellen, van onder meer 2 procent op de tweede pensioenpijler voor contractuelen. Vakbonden en directie beslisten daarop om voor het eind van de maand alternatieven te onderzoeken. Vanmorgen, tijdens een laatste van drie overlegmomenten, beslisten de vakbonden om een stakingsaanzegging in te dienen.

Volgens de directie werden verschillende alternatieve voorstellen gedaan, uitgaande van dezelfde besparingsdoelstelling, en in de mate van het mogelijke rekening houdende met de verzuchtingen van de vakbonden. Maar voor de vakbonden lagen die te dicht bij het initiële voorstel. De directie verwijt de vakboden echter om zelf geen voorstel op tafel te leggen. Het vakbondsvoorstel om de tweede pensioenpijler met 1 procent te verlagen is volgens de directie onvoldoende, omdat dan maar 300.000 euro van de 580.000 bespaard wordt.

Aangezien de deadline van 30 september nadert, een datum die het ziekenhuis begin september naar voren schoof om een beslissing te nemen, ziet het ziekenhuis geen andere juridische mogelijkheid dan terug te vallen op het oorspronkelijke voorstel. Hiervoor werd een officieel protocol van 'niet akkoord' getekend door de vakbonden. Tenzij de komende dagen in extremis nog een akkoord wordt gevonden, zal het ook dit voorstel zijn dat dinsdag aan de bestuursorganen van het ASZ ter goedkeuring wordt voorgelegd", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234