Vrijdag 17/09/2021

Staking voelbaar bij civiele bescherming en gesloten centra

Archiefbeeld ter illustratie. Beeld BELGA
Archiefbeeld ter illustratie.Beeld BELGA

Het lijkt erop dat de staking van bij de federale ambtenaren vrij algemeen wordt opgevolgd. Dat zegt nationaal secretaris van ACV Openbare Diensten Marc Saenen iets na 11.00 uur.

De vakbondsman drukt opnieuw zijn teleurstelling uit tegenover minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput, die volgens de vakbond nog niet gereageerd heeft op de staking. "Ik roep de minister op om bij de volgende onderhandelingsronde op woensdag zelf aanwezig te zijn", aldus Saenen.

"Het is vrij moeilijk om een overzicht te krijgen van wie er staakt. Ik ben net in Brussel geweest en ben nu onderweg naar Antwerpen, en ben vooral aan het zoeken naar wat er niet is", zegt hij. "Ik zie veel lege parkings, de stations zijn leeg en ik heb veel leveranciers tevergeefs zien aankloppen bij overheidsinstellingen. Het lijkt er dus op dat de staking vrij algemeen is."

De vakbonden hebben niet opgeroepen om stakingsposten te installeren. "Dat leek ons niet opportuun, dus de stakende ambtenaren blijven vooral thuis", zegt de ACV-secretaris nog.

Met de staking willen de bonden protesteren tegen de "aanvallen" van Vandeput op het ambtenarenapparaat, zoals het afbouwen van de vaste benoeming, het beknibbelen op hun verlofregeling of het invoeren van interimarbeid.

Geen reactie

De vakbonden hebben nog geen reactie gekregen van minister Vandeput, aldus Saenen nog. "Een normale minister zou toch contact nemen met de vakbonden als er een oproep wordt gelanceerd voor een staking bij 70.000 ambtenaren." Saenen roept de minister dan ook op om woensdag, tijdens de volgende onderhandelingsronde, zelf aanwezig te zijn.

Er wordt gestaakt in de federale overheidsdiensten, de sociale zekerheidsinstellingen, de federale wetenschapsinstellingen maar ook de gevangenissen of de gesloten centra.

Volgens Silvana Bossio van de Franstalige christelijke vakbond CSC worden folders uitgedeeld "aan het weinige personeel dat aan het werk is" op het Hortaplein en voor de Financietoren in Brussel, net als voor het justitiepaleis in Namen en in Marche-en-Famenne.

Volgens Bossio "wordt er ook gestaakt bij 100 procent van de gesloten centra", is de werking bij de federale pensioendienst en bij financiën verstoord en zijn veel RVA-kantoren gesloten of loopt de werking vertraging op. Ook bij de douane in Antwerpen is de werking vertraagd, aldus Bossio, en ook bij de civiele bescherming wordt de staking goed opgevolgd. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen (CGVS) laat op zijn website weten beperkt operationeel te zijn door de staking.

In de gevangenissen is in Vlaanderen 20 procent van het personeel aan het werk, in Wallonië 50 procent of minder, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen. In de gevangenis van Hoei is iedereen aanwezig, klinkt het nog.

Minister Vandeput wenst maandag niet te reageren op de stakingsactie. "Het sociaal overleg is lopende. We hebben van de vakbonden gehoord dat ze drie halve dagen hebben gereserveerd voor onderhandelingen in mei, en we willen het sociaal overleg alle kansen geven", zegt zijn woordvoerster Laurence Mortier. Of minister Vandeput zelf aanwezig zal zijn op het volgende overleg, zoals de vakbonden eisen, kan de woordvoerster nog niet zeggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234