Zaterdag 24/08/2019

Update

Staking treinbestuurders Hasselt verstoort ochtendspits

Door een spontane sociale actie van de treinbestuurders van het depot Hasselt is de ochtendspits er donderdag zwaar verstoord. Dat meldt een woordvoerder van infrastructuurbeheerder Infrabel. De staking zou duren tot 08.00 uur, aldus een NMBS-woordvoerder.

Er rijdt slechts een beperkt aantal treinen. De lijnen die het zwaarst zijn verstoord, zijn die vanuit Hasselt richting Antwerpen, Leuven, Brussel en Genk.

De spontane staking is een gevolg van het personeelstekort, te wijten aan de aanwervingsstop omwille van budgettaire redenen in 2006. Hierdoor zal het depot-Hasselt, maar ook andere stations in de rest van het land, te weinig personeel toegewezen krijgen, waardoor de treinbestuurders haast geen verlof meer zullen kunnen opnemen en hun sociaal leven in het gedrang komt. Dat zegt vakbondssecretaris Peter Vanderborgt (ACV-Transcom).

De spontane staking van de treinbestuurders wordt ook gesteund door het ACOD. De actie hing al een tijdje in de lucht. Maar nadat een overleg met de NMBS-directie geen garanties opleverde omtrent het aantal treinbestuurders dat vanaf volgende maand het station van Hasselt aan de slag zal kunnen gaan, was de sociale vrede niet langer houdbaar,aldus nog Vanderborgt.

De vakbonden vragen concreet dat er enkel voor het depot in Hasselt een tiental treinbestuurders zouden bijkomen. Maar volgens het scenario dat nu ter tafel ligt, zouden er "in het gunstigste geval" voor de ganse regio, ook voor onder meer het Genkse goederenstation, in totaal slechts zeven treinbestuurders bijkomen. Dat aantal volstaat absoluut niet om alle uurroosters op een normale en menselijke manier te kunnen bezetten, zo luidt het nog.

De actie van de treinbestuurders in Hasselt wordt om 8 uur opgeheven, zo verzekeren de bonden. (belga/dm)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden