Zondag 25/09/2022

NMBSUpdate

Staking NMBS: minimale dienstverlening verloopt vlot, in Vorst dreigen stakers treinen te blokkeren

Archiefbeeld Beeld Jan Aelberts
ArchiefbeeldBeeld Jan Aelberts

Vanwege een spoorstaking bij de NMBS moeten treinreizigers rekening houden met vertragingen en geschrapte treinen. De minimale dienstverlening verloopt vanochtend vrij vlot. Ongeveer een op de drie treinen rijdt, maakt de NMBS zich sterk. In Vorst is er wel een incident, waarbij stakers dreigen om de uitrijdende treinen te blokkeren. Hoeveel hinder moeten pendelaars verwachten? En hoe zit het met de files?

KVE

Hoelang wordt er gestaakt en waarom?

De spoorstaking duurt 24 uur, en loopt van woensdagavond 22 uur tot en met donderdagavond 22 uur. De staking komt er op initiatief van de socialistische vakbond ACOD. Ook twee kleinere vakbonden, de liberale vakbond VSOA en de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorpersoneel (OVS), sloten zich bij de oproep aan. De christelijke spoorvakbond, ACV-Transcom, heeft zijn leden niet actief opgeroepen om te staken. De vakbond kiest nu nog voor informeren en sensibiliseren, vanaf januari zijn andere acties mogelijk, klinkt het.

Het conflict draait rond een ontwerp van het sociaal akkoord voor de periode 2020-2022 bij de spoorwegen. Dat werd eerder door de bonden verworpen. Zij eisen onder meer een loonsverhoging met 1,1 procent, statutaire aanwervingen, dezelfde loonsvoorwaarden voor contractuelen en statutairen en het behoud van de 36-urige werkweek.

Welke treinen rijden wel en welke niet?

Er is tijdens de staking een minimale dienstverlening. Die verloopt vlot. Ongeveer een op de drie treinen rijdt.

Dit houdt volgens de NMBS in dat één S-trein en één L-trein op de drie rijdt.

Sommige IC-treinen rijden de hele dag, andere rijden minder frequent. Hier vind je alle info.

De meeste P-treinen, de treinen die enkel rijden tijdens de ochtend- en de avondspits, rijden niet.

De NMBS raadt aan om voor je vertrek regelmatig de reisplanner of de NMBS-app te raadplegen. De alternatieve treindienst wordt ook gecommuniceerd via de verschillende informatiekanalen van de NMBS, zoals de sociale media en de schermen en de aankondigingen in de stations.

In de werkplaats van Vorst dreigt een groepje stakers de uitrit van treinen te blokkeren. Ze krijgen er te maken met een deurwaarder die ze te opdringerig vinden, zegt vakbondsman Philippe Dubois van CGSP Cheminots. De NMBS bevestigt dat ze een beroep heeft gedaan op een deurwaarder.

Hoe zit het met het internationale treinverkeer?

De treinen tussen Brussel en Amsterdam rijden volgens de NMBS wel.

Hogesnelheidstrein Thalys waarschuwt voor zwaar verstoord treinverkeer en vraagt klanten hun reis indien mogelijk uit te stellen. Tickets kunnen kosteloos omgewisseld worden.

Eurostar heeft mede vanwege de al langer lopende spoorstaking in Frankrijk de dienstregeling aangepast. Enkele treinen zijn afgeschaft. De treinen die wel vertrekken vanuit Brussel, zullen geen halt houden in Rijsel en Calais. De treinen naar Brussel zullen daarentegen wel in Calais en Rijsel stoppen (onder voorbehoud van eventuele andere afschaffingen).

Sinds 5 december rijdt de TGV Brussel-Frankrijk volgens een aangepast vervoersplan, als gevolg van de lopende staking in Frankrijk. Dit minimale vervoersplan blijft ook op 19 december van toepassing en kan mogelijks nog tot de volgende dagen verlengd worden.

Alle informatie in verband met het internationaal treinverkeer vind je hier.

Welke stations worden niet of amper aangedaan?

In sommige kleinere, voornamelijk Waalse stations zal geen enkele trein stoppen. Het gaat om:

Aarsele, Bierset, Bleret, Brussel-Kapellekerke, Buda, Callenelle, Carnières, Chaudfontaine, Chênée, Fexhe, Forchies, Fraipont, Godarville, Gouy-lez-Piéton, Harchies, Manage, Masnuy-Saint-Pierre, Maubray, Momalle, Morlanwelz, Nessonvaux, Neufvilles, Piéton, Pont-à-Celles, Remicourt, Trooz, Ville-Pommeroeul en Voroux.

In deze stations zullen volgens de NMBS weinig treinen stoppen:

Aubange, Familleureux, Halanzy, Marche-lez-Ecaussinnes, Messancy, Florenville, Virton, Beignee, Bracquegnies, Cour-Sur-Heure, Havré, Jamioulx, Nimy, Obourg, Pry, Thieu, Aye, Chapelle-Dieu, Chapois, Forrières, Grupont, Haversin, Leignon, Mazy, Poix-Saint-Hubert, Glons, Melsele, Nieuwkerken-Waas en Zwijndrecht.

Bussen

Voor wie niet met de trein op zijn of haar bestemming geraakt, kan de bus een goed alternatief zijn. De bussen van De Lijn rijden gewoon volgens de normale dienstregeling. Uw route plannen kan hier.

Meer files te verwachten?

Vroeger gaven spoorstakingen aanleiding tot ellenlange files. Maar tijdens de afgelopen stakingen was het fileleed merkelijk minder groot. Mensen nemen sneller een snipperdag of kunnen thuiswerken. Bovendien is de aanloop naar de kerstvakantie al begonnen. Op de weg zou het dus wel eens beter kunnen meevallen dan gevreesd, al blijft het voor het Verkeerscentrum moeilijk om dit op voorhand te voorspellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234