Vrijdag 07/05/2021

Staking NMBS Logistics: "Werking volledig plat in Antwerpen"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Bij NMBS Logistics is om middernacht een nationale 24 urenstaking van start gegaan. Volgens Jean Pierre Goossens, voorzitter van de Vlaamse ACOD-Spoor, wordt de actie goed opgevolgd in Antwerpen. "In de Antwerpse haven ligt de werking volledig plat." De actie, gericht tegen de onzekerheid over de toekomst van NMBS Logistics, slaat enkel op het NMBS-personeel dat werkzaam is bij de goederenvervoerder. Het is niet de bedoeling de treinreizigers te treffen. Het bedrijf zelf betreurt de actie.

In Antwerpen is er geen beweging in het rangeerstation, aldus de topman van de socialistische spoorbond. In de Scheldestad liggen het belangrijkste rangeerstation alsook het hoofdkwartier van het commerciële filiaal IFB (Inter Ferry Boats), dat het containertransport verzorgt van NMBS Logistics. Enkele werkwilligen van het betrokken personeel doken op, maar er zijn geen handelingen, luidt het. 's Nachts kwam zowat een derde van het betrokken personeel, zoals rangeerders, bestuurders en technici, niet opdagen.

NMBS Logistics rekent voor een deel van zijn werkzaamheden op personeel van de NMBS. De actie is gericht tegen de onzekerheid over de toekomst van het NMBS-goederenverkeer. In het voorjaar van 2014 was nog sprake van ofwel een overname ofwel een stand-alone positie. Maar ACOD Spoor hekelt dat ze sindsdien niets meer gehoord heeft.

"Schaadt vertrouwen"

NMBS Logistics staat al een tijdje in de vitrine, "het proces loopt om nieuwe aandeelhouders te zoeken", aldus woordvoerster Veerle Van Mierlo. Zij wijst erop dat NMBS Logistics net een "gezondmakingsproces achter de rug heeft". De cargomaatschappij behaalde in 2013 voor het eerst sinds de oprichting een positieve ebitda, al is het nettoresultaat nog steeds negatief.

"We zijn nu net opnieuw het vertrouwen aan het opbouwen bij partners en klanten enzovoort", aldus de woordvoerster. In die context en met de zoektocht naar extern kapitaal is een degelijk sociaal kader in de toekomst belangrijk.

De vrachtvervoerder betreurt de actie waartoe ACOD Spoor opgeroepen had, en die enkel de medewerkers betreft die gedetacheerd zijn vanuit de NMBS. De actie "schaadt het vertrouwen". "Er is al enorm veel werk verzet, jammer dat dit op zo'n manier teniet gedaan wordt."

"Zeer ongelegen"

In De Ochtend op Radio 1 reageerde ook de topman van de Antwerpse haven, Eddy Bruyninckx, negatief. "We gaan de gevolgen uiteraard voelen. Dit komt op een zeer ongelegen moment, precies omdat momenteel gezocht wordt naar een duurzame oplossing voor NMBS Logistics." Daarbij worden volgens de havenbaas ook de havens aangesproken. "Wij bestuderen samen met de collega's van de andere Vlaamse havens of we in de toekomst een rol te spelen hebben bij het overeind houden van Logistics." Volgens Bruyninckx is er behoefte aan vertrouwen en continuiteit in de dienstverlening.

NMBS Logistics is sinds de verzelfstandiging een privémaatschappij met de NMBS als aandeelhouder. Volgens de cargomaatschappij zijn van de zowat 1.600 werknemers actief bij de goederenvervoerder, er zowat 500 à 600 die 'gehuurd' worden van de NMBS.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234