Dinsdag 19/10/2021

Staking legt maandag land lam

De nationale staking voor meer koopkracht en hogere sociale uitkeringen zal vermoedelijk maandag het hele land lam leggen. Treinen, bussen, trams en metro's rijden niet of nauwelijks. De luchthaven Zaventem zal opnieuw het toneel zijn van een grote chaos. Ook op de gemeentelijke en stedelijke scholen wordt er actiegevoerd. De postbedeling is onzeker en de huisvuilophaling mogelijk verstoord. In de bank en de supermarkt kun je dan wel weer terecht. DOOR JANINE MEIJER EN THEA SWIERSTRA

Openbaar vervoer

De vakbonden in het openbaar vervoer hebben aangekondigd dat ze staken. Alleen de onafhankelijke spoorvakbond OVS doet niet mee. De NMBS raadt reizigers desalniettemin aan alternatieven te zoeken.

Ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn verwacht grote hinder. "Wij vermoeden een grote bereidwilligheid onder het personeel", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. "In dat geval wordt er niet uitgereden. Het is ook mogelijk dat er stelplaatsen geblokkeerd worden."

Vanaf maandagmorgen 6 uur informeert De Lijn reizigers over welke lijnen er wel bediend worden. Dat gebeurt via de website www.delijn.be en het infonummer 070/220200.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht eveneens weinig werkwilligen. Mochten er toch personeelsleden zijn die niet staken, dan probeert de MIVB die in te zetten op de belangrijkste lijnen.

Net als De Lijn informeert de MIVB reizigers vanaf maandagochtend 6 uur of ze op de bussen, trams en metro's in de hoofdstad mogen rekenen. Dat gebeurt niet alleen via de website www.mivb.be en het infonummer 070/232000, maar ook door nieuwsbrieven voor degenen die daarop geabonneerd zijn.

Ook de diensten van de Waalse busmaatschappij TEC zullen verstoord zijn. Daardoor zijn de ochtend- en avonddiensten niet verzekerd.

De Eurostar en Thalys raden reizigers aan om alternatieven te zoeken.

De Post

Komt de postbode langs en zijn de postkantoren open? De Post gaat ervan uit van wel. De vakbonden hebben niet opgeroepen tot nationale acties. Toch valt niet uit te sluiten dat er lokaal hier en daar gestaakt wordt. Een groot vraagteken is of alle personeel op het werk geraakt door de stakingen in het openbaar vervoer. Dat kan dus wel voor hinder zorgen in de postbedeling en de werking in de kantoren. "We raden onze werknemers aan een dag verlof te nemen als ze er niet kunnen geraken", zegt woordvoerder Piet Van Speybroeck.

Luchthaven Zaventem

De kans is reëel dat de passagiers op de luchthaven Zaventem hinder zullen ondervinden van de staking, aldus woordvoerder Jan Van der Cruysse. "Maar een zicht op hoe groot de actiebereidheid is, hebben we op dit moment niet. We raden de passagiers daarom aan om ruim op tijd naar de luchthaven te komen."

Banken

Alle banken zullen open zijn, verzekert woordvoerster Marina De Moerloze van de branchefederatie Febelfin. "Hier en daar wordt er misschien actie gevoerd, maar dat zal de dienstverlening niet in het gedrang brengen."

Gevangenissen

In de Antwerpse gevangenis wordt er gestaakt en mogelijk ook in de andere penitiaire instellingen, aldus Chris Reniers van de ACOD.

Scholen

In katholieke scholen gaat het lesprogramma gewoon door, weet woordvoerder Willy Bombeek van het katholieke onderwijs. In de andere scholen is chaos niet uitgesloten. Volgens Chris Reniers van de socialistische vakbond ACOD zijn er in de grote steden zoals Antwerpen en Gent veel acties gepland in het gemeenschapsonderwijs, het stedelijk en provinciaal onderwijs.

De socialistische onderwijs vakbond ACOD, waarvan 25.000 leerkrachten lid zijn, heeft opgeroepen om deel te nemen aan de staking. De twee andere vakbonden: het katholieke COC (40.000 leden) en de liberale VSOA (10.000 leden) ondersteunen acties, maar roepen hun leden niet op om te gaan staken.

Toch hebben alle scholen een opvangverplichting, benadrukt Reniers. "Er worden maatregelen genomen opdat kinderen goed worden opgevangen. Ze krijgen waarschijnlijk niet de hele dag les, maar er zal wel toezicht zijn."

Crèches

In Antwerpen en Gent is 90 procent van de stedelijke crèches gesloten. Er wordt wel noodopvang voorzien. In Oostende zijn de twee crèches van de stad dicht. Maar in Brugge zijn ze open. Hasselt heeft geen stedelijke kinderopvang en ondervindt daarom geen last van de staking.

Winkels

Ook de grote supermarktketens zoals Delhaize, Carrefour en Colruyt zullen open zijn, verzekeren de verschillende directies. "Een aantal werknemers zal waarschijnlijk deelnemen aan de actie, maar wij zullen er alles aan doen om onze klanten zo goed mogelijk te bedienen", aldus Sigrid Van Den Houte van Carrefour. "Als de toegangen geblokkeerd worden, zullen we zeker ingrijpen."

Frank Jacobs van de Algemene Centrale van het ABVV weet van geplande acties bij de supermarkten. "Vooral in Brussel is de actiebereidheid groot in de distributiesector", aldus Jacobs.

Zwembaden, bibs en huisvuil

De bibliotheken en zwembaden zijn mogelijk gesloten. Huisvuilophaling zal waarschijnlijk verstoord zijn. Recyclageparken zijn dicht. Ook op de stadskantoren en districtshuizen kan men 'de normale dienstverlening niet garanderen'.

Vooral in de grote gemeenten en steden verwacht men problemen, omdat daar de actiebereidheid groot is, aldus Chris Reniers van ACOD. "Dit heeft te maken met de weigering van de Vlaamse regering en de steden en gemeenten om de werknemers een loonsverhoging te geven, terwijl de mensen met een topfunctie wel een hoger salaris krijgen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234