Dinsdag 15/10/2019

Update

Staking De Lijn zorgt voor grote hinder

Beeld UNKNOWN

Door de staking van de socialistische vakbond is de dienstverlening van De Lijn vanochtend verstoord in heel Vlaanderen. De hinder was het grootst in de provincie Limburg, waar de socialistische vakbond tegen de afspraken in de stelplaatsen blokkeerde en werkwillige chauffeurs verhinderde te werken. Zo reed er lange tijd geen enkele bus.

Intussen is er wel een akkoord bereikt, waardoor de blokkade vanaf 14 uur zal opgeheven worden. De staking van het ACOD blijft echter van kracht, wat vandaag en morgen nog voor flinke hinder voor de reizigers zal zorgen.

Antwerpen
In de stad Antwerpen rijdt minder dan 40% van de trams en minder dan de helft van de stadsbussen. De grootste hinder is er in de regio Mechelen, waar minder dan de helft van de bussen rijdt. In het noorden van Antwerpen rijdt ook maar de helft van de streeklijnen. In de regio Turnhout zijn er minder problemen. Ongeveer 80 procent van de bussen is daar uitgereden.

Mano Mundo
In Antwerpen vormen de stelplaatsen in en rond Mechelen het grootste probleem. Zo is in Rumst voorlopig geen enkele bus uitgereden. Dat kan mogelijk voor ernstige verkeershinder zorgen op de bussenbundel met de nummers 500 tussen Antwerpen en Boom. Daar begint vandaag het wereldmuziekfestival Mano Mundo, waar traditioneel een groot deel van de bezoekers met het openbaar vervoer naartoe komt. De Lijn werkt aan een oplossing. De organisatie van Mano Mundo laat weten dat alle informatie in verband met de staking in de loop van de dag op haar website wordt geplaatst.

Oost-Vlaanderen
In Gent rijdt de helft van de trams. Tramlijnen 1 en 21 rijden volgens zondagdienst. Tramlijn 4 rijdt onregelmatig. Buslijn 3 is zwaar verstoord: een bus op drie rijdt. "Het Gentse stadsvervoer rijdt momenteel op minder dan een zondagdienst", zegt vakbondssecretaris Dirk Stautemans. "Er rijden bijvoorbeeld een twintigtal trams, terwijl er normaal gezien op één lijn al zoveel rijden". De toestand kan volgens Stautemans wel nog verslechteren in de namiddag en naar de avond toe, omdat er bij de vroege dienst altijd meer volk toch komt werken.

In de rest van Oost-Vlaanderen is de situatie iets beter, en in de regio Oudenaarde rijden zo goed als alle bussen. In het Waasland en de Denderstreek rijdt ongeveer de helft van de bussen, omdat daar de verdeling van de vakbonden anders ligt.

Vlaams-Brabant
Over de hele provincie Vlaams-Brabant rijden vrijdag genomen 7 bussen op 10. De regio's Grimbergen en Pajottenland worden iets zwaarder getroffen dan Leuven en het Hageland. Dat stelt Karen Vandenplas, woordvoerster van De Lijn Vlaams-Brabant. "Iets meer dan de helft van de chauffeurs is komen opdagen. De bussen van privébedrijven die voor De Lijn werken zijn ook allemaal aan het rijden. Sommige lijnen zijn zwaarder verstoord dan andere en we kunnen niet garanderen dat er op elke lijn een minimale bediening is. Reizigers informeren zich dus best eerst voor ze de bus willen nemen", aldus Vandenplas.

West-Vlaanderen
De staking van de bus- en tramchauffeurs in West-Vlaanderen wordt het best opgevolgd in het noorden van de kustprovincie. Dat zegt Guido Steelandt, gewestelijk secretaris van ACOD Tram-Bus-Metro in West-Vlaanderen. In de regio Brugge en aan de kust is 80% van de bussen niet uitgereden. In het Kortrijkse en Ieperse gaat het om de helft van de bussen. Zowat de helft van de trams aan de kust is niet uitgereden. Her en der trokken de actievoerders piketten op, maar werkwillige chauffeurs kregen wel vrije doorgang.

"We verwachten dat morgen/zaterdag nog meer bussen en trams niet zullen uitrijden", zegt Steelandt. "Dat de chauffeurs op de verpachte lijnen wel allemaal rijden, is logisch. Zij werken onder een ander paritair comité waarin de onderhandelingen voor de looneisen nog moeten starten."

Voor gedetailleerde informatie kunnen reizigers terecht op www.delijn.be of op het nummer 070/220.200. (belga/dea/sps/bf)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234