Vrijdag 02/06/2023

Luchtvaart

Staking Brussels Airlines lijkt onafwendbaar: "Het verzoeningsproces is stopgezet"

De nieuwe CEO van Brussels Airlines, Christina Foerster, wordt al meteen geconfronteerd met een stakingsdreiging Beeld BELGA
De nieuwe CEO van Brussels Airlines, Christina Foerster, wordt al meteen geconfronteerd met een stakingsdreigingBeeld BELGA

Komt het tot een staking vanaf vrijdag 11 mei bij de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines? Zowel de vakbonden als de directie hopen dat er last minute nog een oplossing voor het sociaal conflict gevonden wordt. Al ziet het er niet goed uit.

Lieven Desmet

Het zogeheten 'verzoeningsbureau' is maandagvoormiddag uit elkaar gegaan zonder een standpunt in te nemen. Paul Buekenhout van de christelijke vakbond LBC zegt onomwonden dat de situatie "muurvast" zit. "Het verzoeningsproces is stopgezet. Wij wachten nu op een signaal van de directie dat ze aan tafel wil zitten op basis van een nieuw voorstel. Het huidige voorstel is met ruim 90 procent verworpen door de piloten. Zonder nieuw verbeterd voorstel gaan we onvermijdelijk naar een staking."

De vakbonden hebben in een gemeenschappelijk front beslist een stakingsaanzegging in te dienen, die ingaat vanaf vrijdag 11 mei. Die aanzegging komt er na een rondvraag bij de piloten. Daaruit blijkt dat de overgrote meerderheid zich niet kan vinden in het 'ultieme' voorstel rond lonen en pensioenen dat de directie van de luchtvaartmaatschappij ruim een week geleden lanceerde.

"Wij hebben een nieuw verzoeningsvoorstel ingediend", zegt woordvoerster Kim Daenen van Brussels Airlines. "We willen tot een oplossing komen en de dialoog met de bonden openhouden. Het is in ieders belang dat we tot een oplossing komen."

Zowat 25.000 reizigers vertrekken vrijdag normaal gezien met een vlucht van de Belgische luchtvaartmaatschappij. 'Normaal gezien', want dat is op dit ogenblik nog koffiedik kijken.

Geduld is de boodschap

Bij Brussels Airlines luidt het dat ze veel telefoontjes krijgen van verontruste reizigers. "We kunnen die mensen enkel vragen nog even geduld uit te oefenen", zegt Daenen. "Enkel als we zelf weten wat de uitkomst van de verdere gesprekken zal zijn, kunnen we de mensen verder inlichten." Voorlopig kunnen de reizigers geen kant op zolang die duidelijkheid er niet is. Geduld oefenen is de boodschap.

Als het effectief tot een volledige staking komt, schiet het zenuwcentrum van Brussels Airlines in gang: reizigers contacteren, omboeken naar een andere vlucht of luchtvaartmaatschappij. Of vluchten annuleren en reizigers vergoeden. "Laat ons hopen dat het niet zover komt", klinkt het. Florence Muls van Brussels Airport, de luchthavenuitbater, zegt dat ze de situatie opvolgen.

Zowat 25.000 reizigers vertrekken vrijdag normaal gezien met een vlucht van de Belgische luchtvaartmaatschappij. Als de staking doorgaat, blijft hun vliegtuig aan de grond. Beeld REUTERS
Zowat 25.000 reizigers vertrekken vrijdag normaal gezien met een vlucht van de Belgische luchtvaartmaatschappij. Als de staking doorgaat, blijft hun vliegtuig aan de grond.Beeld REUTERS

Het zou voor het eerst in jaren zijn dat de zowat 500 piloten bij Brussels Airlines het werk neerleggen. Het zou ook nog maar de tweede staking zijn in de zestienjarige geschiedenis van de maatschappij. En, niet onbelangrijk: het conflict is meteen de eerste test voor Christina Foerster, die nog maar een goede maand de leiding heeft over de luchtvaartmaatschappij.

Erkenning als zwaar beroep

De piloten willen een loonsverhoging, een betere work-life-balance en duidelijkheid over de pensioenen. De piloten willen erkend worden als zwaar beroep, waardoor ze vroeger met pensioen kunnen gaan.

Maar vooral de work-life-balance lijkt het grote struikelblok, valt te horen. Bij het plan Beyond2012 heeft de Duitse eigenaar Lufthansa een lening van 100 miljoen toegestaan, in ruil voor een looninlevering van de piloten en het cabinepersoneel en extra productiviteit. "Dat levert onmogelijke dienstroosters op", zeggen de bonden.

Etienne Davignon, voorzitter van de raad van bestuur, liet weinig ruimte voor toegevingen. Brussels Airlines heeft sinds begin dit jaar al 26 miljoen euro verlies geleden, zei hij aan de VRT. "Onze economische situatie is op dit ogenblik niet goed", zei Davignon. De bonden zijn ontevreden omdat Davignon dergelijke uitspraken in de media doet maar hen niet inlicht. Het helpt de gespannen sfeer alvast niet vooruit.

"We zijn al meer dan een jaar aan het onderhandelen", zegt Buekenhout. "Ook het vroegere management had geen oren naar de vele verzuchtingen. We willen een staking vermijden, maar de bal ligt in het andere kamp."

Prikacties of spontane acties worden niet uitgesloten, al wil niemand daarop vooruitlopen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234