Donderdag 01/06/2023

Supermarkten

Staking bij Delhaize dreigt over te slaan naar supermarkten in heel het land

Een archiefbeeld van enkele weken geleden aan de ingang van een Delhaize in Vlaanderen. Het personeel van de supermarkten is volgens de vakbonden “moreel en fysiek uitgeput”. Beeld BELGA
Een archiefbeeld van enkele weken geleden aan de ingang van een Delhaize in Vlaanderen. Het personeel van de supermarkten is volgens de vakbonden “moreel en fysiek uitgeput”.Beeld BELGA

In een aantal supermarkten van Delhaize is een staking uitgebroken. Vakbonden en directie van Delhaize onderhandelen over een compensatie voor het personeel dat de voorbije dagen en weken door de coronacrisis extra inspanningen diende te leveren. Dat overleg loopt evenwel mank. De vrees bestaat dat de staking kan uitbreiden naar supermarkten over heel het land.

Hans Renier

Sinds vanmorgen wordt in Brussel gestaakt in de Delhaize-winkels Flagey (Elsene), Westland en Veeweyde (allebei in Anderlecht) en in Namen in de Delhaize van Jambes. Later legde ook in Molenbeek het personeel van een Delhaize het werk neer. “Wij waren geen vragende partij voor deze acties”, reageert secretaris Kristel Van Damme van ACV Puls. “Maar ze komen van personeelsleden die fysiek en moreel uitgeput zijn, en dat moet men ook begrijpen”.

“Alle pogingen om een akkoord te sluiten met de werkgeverskoepel Comeos , zijn op niets uitgedraaid”, vervolgt Van Damme. “In die optiek is het wel perfect te verstaan dat werknemers op tafel kloppen voor hun eigen veiligheid en gezondheid. Wij hopen dat de winkels gauw tot het besef zullen komen dat extra maatregelen noodzakelijk zijn.”

De vrees is bovendien reëel dat morgen in nog meer winkels gestaakt zal worden, en niet alleen in de supermarkten van Delhaize.

Lees ook onze liveblog

Colruyt

Bij verschillende supermarktketens waren de voorbije dagen onderhandelingen met de vakbonden. “Bij Colruyt is er een akkoord, bij Aldi een protocolakkoord dat nu wordt voorgelegd aan de achterban”, meldde Kristel Van Damme van ACV Puls daar gisteren over. “Bij Carrefour worden de laatste punten en komma’s van de teksten gezet en ook bij Delhaize zal het niet lang meer duren”, verwachtte Van Damme.

De gesloten akkoorden liggen allemaal in dezelfde lijn, zegt Van Damme. “Er wordt voorzien in extra recupdagen, om te bekomen van de hele hetze, in combinatie met een financiële tegemoetkoming, meestal via aankoopbonnen of maaltijdcheques.”

Makro en Albert Heijn

Bij Makro sond dinsdag nog een onderhoud gepland tussen directie en bonden. “Het loopt dus stilaan in de grotere ketens, enkel Albert Heijn wil zich niet engageren”, aldus Van Damme. “Maar hopelijk nemen ze het voorbeeld van de anderen.”

Zaterdag nog mislukten de onderhandelingen tussen bonden en detailhandelsfederatie Comeos. Toen werd aangekondigd dat er maandag onderhandelingen op bedrijfsniveau opgestart zouden worden. Een dag later was er in de meeste ketens dus een akkoord gevonden. “Bij Comeos hadden we die compensatie van vijf dagen al gekregen, maar we vroegen toen ook nog een financiële tegemoetkoming”, zegt Van Damme. “Dat wilden zij niet geven op sectorniveau. Ze blokkeerden ook de mogelijkheid om, als we dus wel tot een akkoord op sectorniveau waren gekomen, dat nog op bedrijfsniveau te onderhandelen. Op bedrijfsniveau zien we nu dus wel die tegemoetkoming.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234