Staking

Staking bij De Lijn: "Mensen worden voor de keuze geplaatst: dagelijks urenlang pendelen, of ontslag nemen"

1 Op heel wat plaatsen rijden bussen en trams vandaag niet. De socialistische en liberale bond staken tegen de hervormingsplannen van De Lijn. © Photo News

Tot en met zondag leggen de socialistische en liberale vakbonden bij De Lijn het werk neer. Ze protesteren tegen de hervormingsplannen die het bedrijf performanter moeten maken. De christelijke vakbond ACV staakt niet mee. Volgens sommigen omdat er garanties zijn gegeven. Uiteindelijk reed 75 procent van de bussen uit gisteren.

Een reorganisatie van de managementstructuur moet De Lijn slagkrachtiger maken zodat het bedrijf tegen 2020 de concurrentie met de privésector aankan. De komende jaren zullen daarom 286 van de 1.780 bediendenjobs verdwijnen. Die hervormingsplannen zetten kwaad bloed bij de bonden. "Die reorganisatie kwam er zogezegd om het waterhoofd van De Lijn aan te pakken, maar het management is het enige dat buiten schot blijft. Het personeel moet weer alle klappen opvangen", zegt Rita Coeck van de socialistische vakbond ACOD.

nieuws

cult

zine