Zondag 07/03/2021

Staking Aviapartner

Staking Aviapartner duurt zeker nog tot morgen, vandaag al minstens 140 vluchten geschrapt: “Directie, kom uit uw kot”

Reizigers wachten op hun bagage op Brussels Airport. Beeld BELGAONTHESPOT
Reizigers wachten op hun bagage op Brussels Airport.Beeld BELGAONTHESPOT

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de directie van Aviapartner blijven enorm stroef verlopen. “Het water is heel diep”, zegt Sandra Langenus van de socialistische vakbond ABVV/BTB. De staking duurt zeker nog tot morgenochtend 6 uur. Zelfs al komen de vakbonden en de directie vandaag nog tot een akkoord, is het te laat om morgen te herstarten. Ondertussen zijn op Brussels Airport al zeker 140 van de 620 vluchten voor vandaag geannuleerd.

Gisteren gingen de directie van Aviapartner en de vakbonden omstreeks middernacht opnieuw uit elkaar zonder akkoord. Deze namiddag om 14 uur worden de gesprekken hervat. Dat er begrip is voor de stakende werknemers werd kort voor de middag duidelijk tijdens een solidariteitsactie. De vakbonden van Aviapartner kregen in de vertrekhal onder meer steun van werknemers van bagageafhandelaar Swissport, Brussels Airport, DHL, maar ook van de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) en de haven- en petrochemiesector. De woede van de werknemers speelde met momenten op en leuzen als “allemaal slaven” en “koppen rollen” weerklonken.

“We hadden dit allemaal even nodig om de warmte van deze mensen rondom ons te voelen. Zowel voor de werknemers van Aviapartner als voor de onderhandelaars doet dit deugd”, zegt Sandra Langenus van de socialistische vakbond ABVV/BTB.

“Constructieve voorstellen”

“We zijn bereid om tot een compromis te komen na deze solidariteitsactie. De directie zal hun voorstel wel moeten stofferen en zelf ook aanzetten tot consensus voor we een akkoord hebben”, zegt Bjorn Vanden Eynde van de christelijke vakbond ACV Transcom. “Er waren gisteren nog veel breekpunten. Zo moeten het aantal shiften en de invulling van de ploegen naar omhoog, want in het huidige systeem is dat onvoldoende.”

Na vijf dagen van staking wordt de situatie steeds dringender voor zowel de werknemers als Aviapartner. De werknemers houden voet bij stuk, maar de vakbonden hebben het gevoel dat de directie wel stilaan tot inkeer komt. 
“Het water is heel diep, want de directie was tot gisteren niet van plan toenadering te zoeken tot onze voorstellen”, vertelt Langenus. “Ze hebben beloofd om vandaag met constructieve voorstellen op tafel te leggen en we hopen er vandaag uit te geraken. We geloven in onderhandelingen maar de druk begint groot te worden.”

Investeringen, aanwervingen en vaste contracten blijven speerpunten van het sociaal overleg, maar door de slechte financiële situatie van Aviapartner bestaat hierrond nog veel onzekerheid.

“Tactiek”

De staking bij de bagageafhandelaar brak donderdagavond uit,  waardoor een twintigtal vliegtuigen en hun bagage “strandden” op de luchthaven van Zaventem. Aviapartner laat weten dat de toestellen intussen allemaal zijn leeggemaakt zijn en vrijgegeven werden om zonder passagiers en bagage te vertrekken en dienst te doen op andere luchthavens.

Ondertussen groeit de frustratie en twijfelen de vakbonden steeds harder aan de ware intenties van Aviapartner. Zeker omdat het financieel in slechte papieren blijkt te zitten. “We denken echt dat er iets achter hun tactiek schuilt, maar wat, dat moet nog blijken. Ze laten ook altijd uitschijnen dat het hun faillissement zal betekenen als ze toegeven op sommige dingen. Eerst dachten we dat het een truc was, maar ze blijven dit herhalen”, aldus Bougrine. “Wij weten niet meer wat te geloven, want als we uitleg vragen krijgen we die niet. Deze solidariteitsactie is alvast een sterk signaal: directie, kom uit uw kot.”

140 vluchten geannuleerd

Al zeker 140 van de 620 vluchten op Brussels Airport worden vandaag geannuleerd. Dat aantal kan nog lichtjes oplopen, waarschuwt woordvoerster van de luchthaven Anke Fransen. Passagiers volgen best het advies van hun luchtvaartmaatschappij op, om te bepalen of ze al dan niet naar de luchthaven moeten komen. De maatschappijen hebben immers elk hun eigen plan om hun passagiers te helpen.

Wie zeker niet naar de luchthaven moet komen, zijn mensen die door de staking hun bagage moesten achterlaten. In totaal gaat het om 1.500 stuks bagage. “Een aantal passagiers hebben donderdag en vrijdag hun bagage moeten achterlaten, en komen terug naar de luchthaven om te kijken of ze die terug kunnen krijgen. Maar dat is nog niet het geval. Zolang Aviapartner staakt, zit die bagage geblokkeerd”, aldus Fransen.

63 van de 73 TUI en TUI fly-vluchten omgeleid

Vooral TUI zucht onder de stakingen: 16.954 reizigers van TUI en TUI fly ondervonden sinds donderdagavond hinder van de staking. 63 van de 73 TUI-vluchten die vanuit Brussels Airport gepland waren, zijn afgeleid naar andere luchthavens, onder meer naar Charleroi, Antwerpen, Luik, Rijsel en Rotterdam. De gemiddelde vertraging voor de korte en middellange afstand was twee uur. Op de lange afstand vlogen de vluchten met een gemiddelde vertraging van vijf uur. 

Bekijk ook:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234