Donderdag 06/10/2022

Staking (1)

Het sleutelzinnetje in het stuk van Herman Welter (DM 3/10) is: "De klant wordt gerespecteerd." Dat respect voor de klant ontbreekt hier in België volledig, zowel langs de kant van NMBS als langs de kant van de spoorbonden. Zowel bonden als NMBS zouden zich moeten realiseren dat hun corebusiness niet is om treinen te laten rijden, maar om passagiers te vervoeren. Een subtiel maar wezenlijk verschil.

Gerard van Rooijen, via de website

Staking (2)

Iedereen geeft een uitgebreid platform aan de Voka's en Unizo's van deze wereld. Hoeveel mensen vertegenwoordigen die organisaties? Kijken ze ooit voorbij het eigenbelang van hun organisaties? Vakbonden lijken er enkel te zijn om afgemaakt te worden...omdat ze niet verder kijken dat hun eigenbelang. Van een vakbond verwacht ik dat ze in de eerste plaats opkomen voor hun leden. Indien ze een bredere visie ontwikkelen, des te beter. Maar dat is mijn inziens niet hun hoofdbezigheid. Burgers, vakbonden en werkgevers: vergis u niet van vijand. Weeg op de regering en niet op elkaar.

Lieve Dobbelaere, Hasselt

Staking (3)

Iedereen die zijn oor even te luister legt bij werknemers van de Belgische Spoorwegen weet welke geldverspilling en gigantische organisatorische problemen de drieledige opdeling veroorzaakt, om nog niet te spreken van de risico's voor de veiligheid van de reizigers die hier regelmatig door ontstaan! Spoorreizigers, wees blij dat er nog vakbonden zijn die over uw reiscomfort waken.

Lieve Van Dooren, Leuven

Zwitserse trein

Ik kan het excellente stuk van Herman Welter alleen maar beamen. Ik woonde een paar jaar in Genève en al het openbaar vervoer rijdt er punctueel. Als je er nu als toerist verblijft, krijg je zelfs van het hotel een gratis dagpas, alles om de auto te laten staan en het milieu te sparen. Ik vraag me al jaren af waarom dat hier niet kan, waarom gaat er geen delegatie naar Zwitserland om te leren hoe het moet, je kunt tenslotte niet in alles perfect zijn.

Annelies Grimbergen, via de website

Veli Yüksel

Zonder blikken of blozen wordt op tv voor Jan en alleman verkondigd dat voor een gemeente een surplus is om een minister-burgemeester te hebben, omdat die beter kan tussenkomen in 'Brussel". Waar blijft het fatsoen? Wat met de gemeentes die geen minister-burgemeester hebben? Moeten die dan eeuwig in de wachtrij staan wegens geen kruiwagen? Dit is toch een ethische afgang.Het lijkt wel alsof we nog in 1850 leven en toont aan in welke eeuw sommigen zich nog geestelijk bevinden.

René Van Eynde, via de website

Carrefour

Die ochtend op de radio en in de krant (Supermarktketens hielden prijzen kunstmatig hoog, DM 3/10): 'Carrefour, Delhaize en Colruyt verdienden miljoenen door prijsafspraken'. Wat later in de Carrefour: aan de kassa naast mij wordt een mevrouw meegenomen naar het directiekantoor. Ze heeft gestolen. Vier kleine flesjes cola, twee pakjes boter, gemalen kaas, een doos goedkope frikandellen en vier pizza's. Ter waarde van 25,71 euro. Ongezond basisvoedsel. Hierbovenop een administratieve boete van 25 euro. Een vraag naar medeleven om de boete te laten vallen is er te veel aan. "Stel je voor mevrouw, dat iedereen die honger heeft zomaar begint te stelen?" Hij heeft gelijk, de kleine gerant die ook in het gareel moet lopen. Iedereen die steelt - honger of niet - moet beboet. En zeker als men steelt van kleine mensen, die op hun beurt, door de hoge prijzen, ook moeten stelen.

Carine Vantieghem, Koekelare

Energiezuinig wonen

Ik geef toe, ik woon in een krot. Een zeer ruim krot in het centrum van Gent weliswaar, maar toch een krot. De kans is groot dat dit huis, mocht het ooit gecontroleerd worden, onbewoonbaar werd verklaard. Er zijn immers vochtplekken, de elektriciteit dateert uit de jaren vijftig en in sommige kamers dreigt het plafond naar beneden te komen. Met overal enkel glas is het bovendien allesbehalve energiezuinig. Als hier weeskinderen of zigeunerfamilies zouden wonen, was mijn huis zonder twijfel al op het nieuws geweest. Toch wil ik hier niet weg. Mijn huisbaas verhuurt me mijn woning aan een zeer betaalbare prijs. Dat stelt mij in staat om te overleven van een matig inkomen in een stad waar menig modaal gezin zich blauw betaalt aan torenhoge huurprijzen en afbetalingen.

Indien de eigenaar verplicht werd om mijn woning op te knappen en energiezuinig te maken, dan zou de man het huis meteen verkopen. Dan sta ik op straat en moet ik een schandalig dure woning betrekken of verhuizen naar Ronse. Daar heb ik geen zin in. By the way, zelf ben ik wél energiezuinig. Ik draag liever een extra trui dan dat ik de verwarming hoger zet, ik sta slechts vijf minuten onder de douche en laat enkel licht branden in de ruimte waarin ik me bevind.

Mijn energiefactuur is dan ook lager dan die van menig gezin dat in een modernere (lees, duurdere) woning woont.

Francis Wildemeersch, Gent

Golf als volkssport

Tijdens de Rydercup speelde ik met mijn zonen in Ierland op Corballis golflinks, een fantastische publieke baan (foto's beschikbaar op internet). Kostprijs 18 euro per persoon per ronde. Omgerekend is dat 4,5 euro per uur. Is dat geen democratische sport? Toegegeven, de verloren ballen zijn er niet mee ingerekend.

Xavier Rogiers, via de website

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234