Zondag 02/10/2022

Sociale onrust

Stakers aan het woord: "Regering is destructief"

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Een lager pensioen op latere leeftijd, veel werkdruk en weinig sociale zekerheid. Dat is de reden waarom de overheidsvakbonden op straat zijn gekomen tegen de centrumrechtse regering. De Morgen laat de stakers aan het woord en scheidt feiten van fictie.

ANN DE BOECK

"Het is ook voor mijn zoon dat ik hier op straat kom"

Olivier Canon en zoon Cédric: 42 jaar, chauffeur voor Bpost in Fleurus

"Al twintig jaar rijd ik elke dag 250 kilometer tussen mijn huis in Neufchâteau en het verdeelcentrum van Bpost in Fleurus. Normaal zou ik op mijn 60ste op pensioen gaan, maar voortaan kan dat in het beste geval pas vanaf mijn 63ste. En anders houd ik 300 euro minder over per maand.

"Ik ben blij dat Bpost de Nederlandse PostNL niet heeft opgekocht. In plaats van andere bedrijven op te kopen, zou Bpost beter de eigen werkomstandigheden verbeteren. Ik ben ondertussen ouder, maar jonge chauffeurs werken tot 48 uur per week. Dat is veel.

"Onder ex-premier Elio Di Rupo (PS) was dit land er beter aan toe. Nu wordt België geleid door een destructieve regering die de gewone mens en de openbare diensten kapotmaakt. En ondertussen weigert ze om het geld te halen waar het echt zit: bij de rijken die belastingen ontlopen.

"Mijn zoon Cédric is 16 jaar. Hij geraakte vandaag niet op school door de staking van de treinen, dus is hij mee naar Brussel gekomen. Ik ben blij dat hij er bij is, want het is ook voor hem dat ik op straat kom. Ik hoop dat hij een hoopvolle toekomst voor zich heeft, maar onder deze regering wordt het meer en meer hopeloos."

FACTCHECK
Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) snoeit inderdaad in de preferentiële tantièmes, een systeem waardoor de gewerkte jaren van ambtenaren zwaarder meetellen dan in de privésector. Daardoor moesten ambtenaren tot nu toe minder lang werken. Door de hervorming valt dat weg, maar de definitieve beslissing daarover is nog niet genomen. Ze wordt bekeken met de onderhandelingen over de zware beroepen. Mensen die daaraan voldoen, zullen ondanks de afschaffing van de tantièmes nog steeds sneller kunnen stoppen met werken.

'Besparingsplan VRT is zware klap'

Lut Gouwy: 56 jaar, VRT-nieuwsdienst, vrijgesteld door VSOA

"De VRT moet al jaren besparen, maar met het nieuwe besparingsplan krijgen wij er nog een zware klap bovenop. De Vlaamse regering bespaart disproportioneel veel op de VRT, in vergelijking met andere overheidsdiensten.

"De directie gaat 220 jobs wegsnijden. Natuurlijk kan hier en daar efficiënter worden gewerkt, maar de tijd dat de VRT alleen statutairen in dienst had, is al lang voorbij. Ongeveer twee op de drie werknemers is contractueel aangenomen. Het is dus niet zo dat je bij de VRT met de vingers kunt zitten draaien.

"Voordat ik werd vrijgesteld, heb ik altijd in de productie van de nieuwsdienst gestaan. Daar zie je veel mensen uitvallen door ziektes en burn-outs. Maar ook de producties worden bedreigd, omdat de VRT meer opdrachten moet uitbesteden aan privéfirma's. In realiteit gaan de creativiteit en de kwaliteit erop achteruit.

"Als de VRT minder loonkosten betaalt, dan steekt ze ook automatisch minder geld in ons pensioenfonds. Gelukkig kan ik dankzij de overgangsmaatregelen in de pensioenhervorming wel nog steeds op mijn 65ste op pensioen gaan, maar het was kantje boordje."

FACTCHECK
Op 25 april keurde de raad van bestuur van de VRT het nieuwe transformatieplan goed onder de titel 'Fier op de VRT van morgen'. Daarin staat dat de VRT tegen 2020 33,5 miljoen euro moet besparen van de Vlaamse regering. Het plan zal leiden tot het schrappen van 215 voltijdse banen. Het klopt dat meer opdrachten worden uitbesteed aan externe technische ploegen, maar zij mogen maximaal 50 procent van de opdrachten uitvoeren. De rest blijft bij de VRT.

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

"Nu moeten we allemaal solidair zijn"

Els De Block: 46 jaar, leerkracht in Sint-Michiel Leopoldsburg

"Ik heb drie jaar hard gestudeerd voor ik aan de slag ging als leerkracht. Normaal kon ik die studiejaren laten meetellen als gewerkte jaren voor mijn pensioen. Maar door de hervorming van de pensioenen voor leerkrachten kan dat niet meer. Mijn pensioen zal dus lager zijn.

"Ik geef les in het Sint Michiel in Leopoldsburg. De kinderen van Wouter Beke (de voorzitter van CD&V, ADB) komen bij ons naar school. Vanochtend zijn we met alle leerkrachten samengekomen. Ongeveer 90 procent besliste om mee te komen naar Brussel, terwijl de andere 10 procent aan het werk bleef. Zij hebben wel uitdrukkelijk hun steun uitgesproken. Op dit moment vangen zij zelfs de kindjes uit onze klassen op.

"Mijn leerlingen zijn nog maar tien jaar. Zij begrijpen niet alles, maar ik heb hen gisteren uitgelegd waarom ik naar Brussel ging. Ik ben nog jong, maar ik moet toch niet tot de allerlaatste dag werken? Ik moet nog minstens tot mijn 64ste doorgaan. Maar ik ben alleenstaand, ik heb geen kinderen: wat als ik op mijn 60ste ziek word? Die vraag stel ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor alle andere leerkrachten. Dit is het moment waarop we solidair moeten zijn.

"Binnenkort moet de federale regering nog maar eens op zoek naar 3 miljard euro. Gaat Bart De Wever (N-VA) dan de sociale zekerheid nog verder afbouwen? Gaat hij de ziekenkassen verder leegzuigen? Ik hoop van niet, want daar is nu al geen geld."

FACTCHECK
Bij de begrotingscontrole in april besliste de regering-Michel dat studiejaren van ambtenaren, en dus ook leraren, op termijn niet meer automatisch meetellen bij de berekening van hun pensioen. Dat betekent dat zij hun volledige pensioen behouden, maar daar langer voor moeten werken. Ambtenaren krijgen wel de kans om via een afkoopsom hun studiejaren te regulariseren. Wie er nu driekwart van zijn carrière heeft opzitten, moet maar een kwart van de afkoopsom betalen. Daar zit Els De Block nog niet aan.

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234