Woensdag 30/11/2022

Stakende chauffeurs De Lijn spelen het hard in Destelbergen

DESTELBERGEN l De chauffeurs van De Lijn in Destelbergen, die al sinds vorige week woensdag staken omdat hun chef moet verhuizen naar een andere functie, zijn niet van plan te wijken. Ze laten weten klaar te zijn voor een 'uitputtingsslag' en een 'langdurige staking'.

Door marjan justaert

De vakbonden spreken van een 'onaanvaardbare sanctie', de directie van De Lijn heeft het over een 'promotie met behoud van wedde' en blijft bij haar standpunt. De situatie zit muurvast, het moeizame overleg van gisteren leverde niets op. Vandaag onderwerpen de vakbonden het personeel aan een referendum om te zien hoe er een uitweg gevonden kan worden.

Alles begint bij exploitatiechef Dirk Lievevrauw (47) van de stelplaats Destelbergen. Hij wordt na 14 jaar overgeplaatst na een negatief functioneringsgesprek. "Die overplaatsing komt niet out of the blue", zegt Machteld Weyts, woordvoerster van De Lijn Oost-Vlaanderen. "De man kreeg al verschillende waarschuwingen."

"Wij hebben hem een aanvaardbaar voorstel gedaan met behoud van sociale rechten en loon", gaat Weyts verder. "De vakbonden leggen zich daar niet bij neer. Er is dus heel weinig onderhandelingsruimte. We vinden het erg spijtig dat de reizigers daar de dupe van zijn." Het openbaar vervoer in de omgeving van Gent is ernstig verstoord, in de stad zelf rijden de bussen wel normaal.

Wat er precies aan de hand is met Lievevrauw is onduidelijk. Zowel de vakbonden als de directie houden de lippen stijf op elkaar. Volgens de chauffeurs "bestaat er geen betere baas dan Dirk", maar het dossier maakt gewag van ernstige functioneringsproblemen. Bovendien, aldus een insider, treedt De Lijn pas op als het hoogst noodzakelijk is.

Gisterenmorgen trok een delegatie van de vakbonden naar Mechelen om te onderhandelen met de centrale directie. De groep ving bot. De chauffeurs kregen tot vier uur in de namiddag de tijd om de staking te ontbinden, maar deden dat niet. "De bal ligt nu in het kamp van de directie. We wachten op een uitleg over de reden van de overplaatsing", zegt ACOD-afgevaardigde Guy Van Houte. "Er heerst grote eensgezindheid onder de busbestuurders: eind vorige week stemde 95 procent van de 184 aanwezigen in met een langdurige staking." De Lijn wil evenwel zo snel mogelijk een oplossing uitdokteren.

"De centrale directie heeft aangegeven de zaak op nationaal niveau te willen regelen om de patstelling te ontmijnen", zegt Jan Coolbrandt van de christelijke vakbond. "De standpunten staan diametraal tegenover elkaar. Het zal niet gemakkelijk zijn om een brugje te vinden tussen beide partijen." Gisterenavond werd in elk geval nog geen akkoord bereikt.

Lievevrauw zelf wil geen verklaringen afleggen zolang de zaak loopt. Hij heeft een proces aangespannen bij de arbeidsrechtbank en rekent op eerherstel. "Zowat alle argumenten van de directie zijn van tafel geveegd. Ik wacht dus de beslissing van De Lijn af."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234