Vrijdag 15/11/2019

Natuur

Stadsvogels krijgen het steeds moeilijker in de stad

De huismus is een van de soorten die het in de stad hard te verduren hebben. Beeld shutterstock

Typische stadsvogels zoals merels, spreeuwen en huismussen hebben het net in de stad hard te verduren. Dat tonen Nederlandse cijfers aan. Ook in ons land is dezelfde trend merkbaar. 

Tussen 1990 en 2017 zijn de populaties van dertien van de twintig stadsvogelsoorten enorm gedaald. En dat net in een stedelijke omgeving. Soorten die het momenteel bij onze noorderburen erg moeilijk hebben, zijn bijvoorbeeld de Turkse tortel, de houtduif en de gierzwaluw. De kuifleeuwerik komt in Nederlandse steden zelfs nauwelijks nog voor. 

In Vlaanderen is al uit tellingen van natuurorganisaties gebleken dat soorten als de huismus het ook steeds moeilijker hebben. “Vooral binnen steden zien we de kolonies van huismussen steeds verkleinen en zelfs verdwijnen”, zegt Inge Buntinx van Vogelbescherming Vlaanderen. “We zien ook dat jonge mezen in de stad heel moeilijk overleven. Terwijl dat wel een soort is die daar broedt.”

Isolatie 

Om de cijfers te verklaren, wijzen verschillende experts naar de veranderingen in de bebouwde biotoop van de vogels. Woningen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd waardoor er geen plaats meer is voor de vliegende stadsbewoner. “Gierzwaluwen moeten juist onder daken of in spouwmuren een nest kunnen maken”, zegt Buntinx. “Maar bij nieuwbouwwoningen wordt alles mooi dichtgemaakt zodat dat niet meer lukt.” 

Een andere belangrijke reden is volgens Buntinx dat het groen steeds meer uit de stad verdwijnt. Grasperkjes, bloemen en struiken, waar vogels zaden en insecten kunnen vinden, worden in het straatbeeld zeldzaam. “Alle jonge vogels hebben insecten nodig, maar het voedselaanbod wordt voor hen steeds kleiner", zegt ze. “Als je bedenkt dat een huismus alles dicht bij zijn nest moet hebben. Niet alleen voedsel, maar ook water en schuilplaatsen. Dan wordt het voor hem steeds moeilijker om een geschikte plek te vinden.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234