Openbaar vervoer
Stadspas is een flop: “De prijs is wellicht te hoog voor het aanbod”
De City Pass, het gecombineerde stadsabonnement van de NMBS en De Lijn, heeft nauwelijks succes in Antwerpen en Gent. De pas is te duur en te weinig flexibel, luidt de kritiek. Een jaar na de lancering liggen de inkomsten lager dan de marketingkosten.
Onbeperkt de trein, tram en bus nemen in de stad, dat kan voor 60 euro per maand met de City Pass van de NMBS. In een brede campagne werd het vervoersabonnement vorig najaar in de markt gezet, maar na een jaar hebben net geen 540 mensen zo’n City Pass gekocht. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Björn Rzoska (Groen) opvroeg bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).
In Antwerpen werden tot 5 november dit jaar 459 City Passes verkocht: 384 maandabonnementen en 75 jaarabonnementen. In Gent waren dat er maar 79: 67 maand- en 12 jaarabonnementen. Dat leverde slechts 33.321 euro aan inkomsten op, te weinig om de bijna 35.000 euro aan promotiekosten terug te verdienen.
De lokale schepenen van Mobiliteit noemen de City Pass dan ook te duur in verhouding met het aanbod. “Ik heb de indruk dat De Lijn en de NMBS hun andere producten niet willen kannibaliseren, maar zo krijg je een halfslachtig verhaal”, zegt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Je moet een breder product brengen voor een grotere vervoersregio.”
Klein vervoersaanbod
Dat de City Pass enkel stations in en rondom de stad bedient, zorgt ervoor dat de meerwaarde klein blijft. Wie bijvoorbeeld in Boom de trein naar Antwerpen neemt, kan de City Pass niet gebruiken. Bovendien geldt een klassieke omnipas van De Lijn, die 48 euro per maand kost, evengoed op alle bussen en trams in Vlaanderen. Dan lijkt 60 euro weinig voordelig voor wie niet vaak de trein neemt. “De prijs is wellicht te hoog voor het aanbod,” zegt Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen), “want in Gent hebben we niet zoveel lokale spoorlijnen.”
Volgens Björn Rzoska is De Lijn niet flexibel genoeg in de tarieven. “Met een City Pass verwacht ik dat ik enkel betaal voor de bussen in mijn eigen stad, niet in heel Vlaanderen. Maar bij De Lijn ben je verplicht om een netabonnement te nemen, wat het voor veel mensen heel duur maakt.”
De oplossing: meer campagnes
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat weten dat de formule nog aan bekendheid moet winnen. Ook De Lijn maakt zich voorlopig geen zorgen over de lage verkoopcijfers. “Zoals bij alle nieuwe producten moet de City Pass de tijd krijgen om zich te zetten. De volgende stap is een evaluatie”, zegt woordvoerster Sonja Loos.
Volgens de NMBS dient de opstartfase vooral om mensen te sensibiliseren. “Je moet mensen uit hun bestaande vervoersmodi krijgen, en dat gaat niet van de ene dag op de andere”, zegt woordvoerder Bart Crols. “We investeren daarom in communicatie- en promotiecampagnes.”
De City Pass zal vanaf 2019 naast de NMBS-kantoren ook verkocht worden bij De Lijn. Daarnaast komt er ook een aparte City Pass die geldig is gedurende 24 uur. De prijs daarvan is nog niet bekend, maar in Luik en Charleroi kosten zulke dagpassen respectievelijk 6 en 7 euro. Met meer verkoopkanalen wil de NMBS het stadsabonnement bekender maken.
Rzoska vraagt zich af of zo’n promotie wel zin heeft. “Er is al een grote campagne geweest die wel wat gekost heeft, maar zolang De Lijn zich niet flexibel opstelt in de tarieven, brengt dat weinig zoden aan de dijk.”